Торта с мандарини

Необходими продукти:

яйца – 3 бр.
кристална захар Сладея – 100 г
брашно – 200 г
бакпулвер – 1 пакетче
желатин – 3 пакетчета
сок от вишни -800 мл
обелени и разделени мандарини – 5 бр.

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте белтъците със 100 г кристална захар „Сладея“ докато станат на сняг. Добавете жълтъците и продължете да разбивате, докато стане хомогенна смес. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте с миксера още веднъж, докато се инкорпорира цялото брашно. Сипете сместа в тава и печете на 180° 15 минути.
Залейте желатина със сока от вишни и разбъркайте, докато се разтвори.
Сложете вече изстиналия блат във форма с подвижно дъно и отгоре наредете мандарините. Залейте с желатиновата смес и сложете в хладилник за поне 4 часа.

Сподели:

Панакота

За панакотата:

Прясно мляко – 200 мл
Течна сладкарска сметана – 200 мл
Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Желатин – 1 пакетче

За ягодовия сос:

Ягоди – 150 г
Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Царевично нишесте – 1 ч.л.
Вода – 30 мл

За панакотата:

Сложете прясното мляко, сметаната и 100 г кристална захар „Сладея“ в тенджера на котлона и загрейте на средна температура. Бъркайте с телена бъркалка, докато захарта се разтопи и сместа се затопли (но без да завира). Махнете тенджерата от котлона и сложете пакетчето желатин, предварително разтворено в малко вода. Разбъркайте сместа добре и я сипете във формички. Сложете ги в хладилник за 4 часа или докато стегнат напълно.

За ягодовия сос:

Нарежете ягодите на средно големи парчета и ги сложете в тенджера. Добавете 100 г кристална захар „Сладея“ и 30 мл вода и загрейте на котлона на средна температура. Разбъркайте добре и оставете сместа да заври. След като заври, разтворете царевичното нишесте в 2-3 с.л. вода и го добавете към сместа. Разбъркайте отново и гответе още 3-4 минути, докато ягодовият сос се сгъсти.

Извадете формичките с вече стегналата панакота от хладилника и внимателно ги обрърнете върху чиния. Полейте панакотата с изстиналия ягодов сос и сервирайте.

Сподели:

Торта Павлова с череши

За целувчената основа:

белтъци - 6
бяла кристална захар ``Сладея`` - 375 г

За топинга:

Пълномаслена сметана - 400 мл
Розова вода - 1 ч.л.

За финал:

Череши - 250 г
Прясно мляко - 1/2 л
Ядливи листа от роза

Загрейте фурната на 150 градуса. Застелете голяма, плитка тава за печене.

За целувчената основа:

Разбийте белтъците с миксер до меки връхчета. Прибавете захарта постепенно като разбивате добре, докато сместа стане гъста и лъскава и по бъркалката остават твърди връхчета. С голяма лъжица или силиконова шпатула сипете половината от белтъците в тавата и оформете блат с диаметър 20 сантиметра. С останалата целувчена основа оформете втори блат. Печете 45 минути. Изключете фурната и оставете блатовете да се охладят на открехната врата.

Точно преди да сервирате сглобете десерта. Разбийте сметаната и добавете в нея розовата вода. Трябва да е с консистенция на нежен крем. Прехвърлете блата в чиния за сервиране. Сложете отгоре малко от сметаната, добавете и втория блат и намажете с останалия крем. Подредете черешите, като костилките са предварително извадени. Оставете няколко череши цели и с дръжки за декорация. Поръсете с шам-фъстък и розови листенца.

Сервирайте веднага.

Сподели:

Торта желе с цветя и плодове

За първия слой с цветя и плодове:

желатин - 20 г
студена вода - 4 с.л.
Компот от круши - 300 мл
Бяла кристална захар „Сладея“ - 4 с.л.
Есенция ванилия - 1 с.л.
Ягоди - 4 бр.
Листенца мента - 1 шепа
Теменужки или други ядливи цветя - 5-6 бр.

За втория млечен слой с бадеми:

Желатин - 20 г
Студена вода - 4 с.л.
Прясно мляко - 1/2 л
Бяла кристална захар „Сладея“ - 1/2 ч.ч.
Заквасена сметана - 200 г
Печени филирани бадеми - 50 г

За първия слой с цветя и плодове:

– Залейте 20 г желатин с 4 с.л. студена вода.

– Затоплете компота от круши на котлон, без да завира.

– Добавете захарта и набъбналия желатин. Бъркайте до пълното разтваряне на желатина.

– Свалете от котлона и добавете есенцията ванилия.

– Оставете сместа да се охлади.

– През това време си подгответе ягодите. Измийте ги, отстранете зелената част и ги нарежете на четвъртинки. Измийте теменужките и листенцата мента.

– В силиконова форма за кекс наредете теменужките, ягодите и листенца мента. Залейте с половината от компота с желатин и приберете в хладилник за 30 минути да стегне.

– Охлаждането на желатина на два пъти ви позволява да постигнете ефект, сякаш плодовете и цветята плуват в безтегловност, а не са изсипани само в единия край на желето.

– Повторете действието като извадите от хладилника формата с вече стегналото желе, наредете остатъка от плодове, мента и цветя и залейте с останалия компот с желатин.

– Приберете в хладилник отново поне за 30 минути.

– През това време пригответе белия млечен слой на тортата.

За втория млечен слой с бадеми:

– Започнете отново с приготвянето на желатина. Накиснете отново 20 г желатин в 4 с.л. студена вода.

– Затоплете на котлон ½ литър прясно мляко – без да завира, добавете ½ ч.ч. бяла кристална захар „Сладея“.

– Добавете и набъбналия желатин и бъркайте докато се разтворят напълно.

– Добавете 50 г печен филиран бадем. Бадемите дават невероятен аромат и текстура на десерта.

– Охладете напълно преди да пристъпите към добавянето му към желирания компот с плодове и цветя.

Когато сглобите целия десерт, оставете в хладилник поне за два часа преди да се опитате да го обърнете и извадите от силиконовата форма.

Сподели:

Баклава

точени кори - 500 г
орехи - 500 г
белен шам-фъстък - 300 г
печени бадеми - 250 г
масло - 250 г
канела - 2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
индийско орехче - 1 щипка
карамфил - 1 щипка
джинджифил - 1 щипка

За сиропа:

бяла кристална захар „Сладея“- 250 г
мед - 250 г
хладка вода - 200 мл
пресен лимонов сок - 1 ч.л.

Първо пригответе сиропа: в средно голяма тенджера сложете всички съставки и ги сварете на бавен огън. Оставете да се варят така 15-20 минути – колкото повече се редуцира сосът, толкова по-гъст и лепкав ще е сиропът. Оставете го на стайна температура, докато се охлади, а през това време пригответе пълнежа. Докато изстива, сиропът ще се сгъсти допълнително.
Сложете орехите, шам-фъстъка, бадемите, подправките и солта в кухненски робот. Смелете ги до еднородна смес.
Разтопете маслото и си пригответе сладкарска четка. Загрейте фурната на 175°C и намажете с него дъното и стените на тавичка. Останалото масло използвайте за корите. Сложете първата кора на дъното на тавичката. Намажете с масло, след това повторете с още две от корите, като мажете с масло всяка нова кора. Разпределете около 3-4 с. л. от сместа с ядките равномерно върху третата кора. Покрийте с още 3 от корите, като мажете с масло всяка от тях и ги прегъвате или надипляте, за да паснат на размера на тавичката. Сложете отново 3-4 лъжици от плънката. Повтаряйте тази процедура, докато корите свършат. Намажете обилно с масло. Сложете във фурната и печете около 60 минути, докато баклавата стане златиста. Може да нарежете на квадрати или ромбчета предварително, така ще бъде по-сочна отвътре. Извадете баклавата от фурната и я оставете за 5 минути. Нарежете я в желаната форма с остър нож. Залейте, както е гореща, с охладения и сгъстен сироп и се старайте да напоите равномерно навсякъде.
Оставете я за 20 минути да се охлади и след това я оставете за още една нощ в хладилника.

Сподели:

Сладкиш Негърче

За сладкиша:

кисело мляко - 400 г
хлебна сода - 1 ч.л.
бяла кристална захар „Сладея“ - 280 г
олио - 200 мл
брашно - 280 г
какао - 2 с.л.
ванилия - 1 пакет

За глазурата:

масло - 125 г
бяла кристална захар „Сладея“ - 80 г
какао - 2 с.л.
прясно мляко - 50 мл

Започнете със сместа за тестото. Смесете киселото мляко и содата. Пресейте брашното и го добавете към сместа. Докато разбърквате, прибавете постепенно захарта, какаото, ванилията и олиото. Разбъркайте добре, докато не се получи еднородна смес. След това намажете тавата, в която ще изпечете сладкиша, с олио. Поръсете я с брашно, за да не полепва тестото. Излейте сместа в тавата и я сложете да се пече за половин час. Температурата на фурната трябва да е 180°C. Междувременно подгответе глазурата. В малка тенджера разтопете маслото. Към него добавете какаото и бялата кристална захар „Сладея“. Разбъркайте съставките добре, след което добавете млякото.  Продължавайте да бъркате сместа докато тя се вари. Глазурата е готова, когато сместа се сгъсти. Остава само да залеете изпечения сладкиш с нея. За да бъде негърчето по-сочно, продупчете сладкиша с вилица на няколко места преди да добавите глазурата.

Сподели:

Барчета с аромат на роза и карамел

овесени ядки - 200 г
кафява захар „Сладея“- 100 г
мед - 170 г
масло - 115 г
морска сол - 1/2 ч.л.
фурми - 20 бр.
розова вода - 2 с.л.
вода - 3 с.л.
микс ядки по ваш избор - 100 г
едър кокосов чипс - 2 с.л.

Смесете меда и захарта в тиган на средна температура до завиране и разтваряне на захарта. Добавете маслото и разбъркайте докато се разтопи напълно.

Прибавете овеса и солта в тази смес. Разбъркайте добре. С помощта на опакото на лъжица оформете блат. За целта използвайте малка тавичка покрита с хартия за печене.

Загрейте фурната на 170°C. Печете точно 20 минути. Охладете напълно преди следващата стъпка.

Разполовете фурмите и отстранете костилките. Залейте ги с водата и ароматизирайте с розова вода. Пюрирайте. Намажете овесения блат с крема от фурми.

Поръсете с микс от ядки (бадеми, орехи, кашу, шамфъстък), семена и кокосов чипс.

Нарежете и поднесете.

Съхранявайте в херметически затварящ се съд в хладилник до 10 дни.

Сподели:

Маслен пай с тиква, ябълка и канела

За масленото тесто:

брашно - 1 1/4 чаша
бяла кристална захар „Сладея“- 1 1/2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
студено масло, нарязано на малки кубчета - 125 г
ледена вода - 1/4 чаша
брашно - 1 кг

За пълнежа:

пюрирана печена тиква - 4 чаши
пюрирани печени ябълки - 1 чаша
бяла кристална захар „Сладея“ - 2/3 чаша
сол - 1/2 ч.л.
канела на прах - 1 ч.л.
смлян джинджифил - 1/2 ч.л.
смлян карамфил - 1 щипка
индийско орехче - 1 щипка
течна пълномаслена сметана - 100 мл

За карамеления топинг:

нерафинирана тръстикова захар “Сладея” - 1/2 чаша
масло - 90 г
течна пълномаслена сметана - 50 мл
сол - 1 щипка
ванилова есенция - 1 ч.л.
разполовени орехи- 1/3 чаша

За масленото тесто

Пригответе тестото за пая, като в голяма купа смесите брашното, солта и захарта. Извадете студеното масло от хладилника, като го нарежете на малки кубчета и оваляйте всяко кубче в брашното. Претрийте с ръка кубчетата масло в брашното, за да се получи ронлива смес. Добавете 1/4 чаша ледена вода от хладилника и замесете тесто. По принцип пропорцията е доста точна, но ако ви седи леко сухо и ронливо тестото, добавете на око 1 с.л. или повече ледено студена вода. Така замесеното маслено тесто увийте в стреч фолио и оставете да си почине в хладилника за 30 минути.

За плънката

Опечете нарязаната на резени тиква и 4-5 ябълки във фурната на 180˚C за 30-40 минути. От готовата опечена тиква и обелените и почистени от семки ябълки, с помощта на кухненски робот или пасатор направете гладко пюре. Нека пропорцията бъде около 2 чаши пюре от тиква и 1 чаша пюре от печени ябълки.

Към пюрето добавете захарта, солта и подправките. Добавете още течна сметана и 3 предварително разбити яйца.

Извадете тестото за пая от хладилника, разточете го върху набрашнена повърхност и оформете красиво краищата за вашия маслен блат. За това количество тесто ще бъде подходяща малка тавичка с размер около 22-23 см диаметър. Покрийте тестото с хартия за печене и изсипете отгоре нещо тежко, като например боб или леща. Това ще попречи на тестото да се надуе в средата и ще остане място за плънката. Печете така на средно ниво във фурната на предварително загрята на 180˚C за 15 минути, отстранете тежестите и допечете още 10-ина минути.

Изсипете плънката в масления блат, печете 15 минути на 200˚C, а след това 40 мин на 170˚C. Много важно е да не изваждате пая направо от фурната, а при вече изключена фурна да го оставите да се охлади постепенно на леко открехната вратичка.

Топингът с орехи се приготвя по следния начин:

В малка тенджерка или касерола на средно висока температура загрейте кафявата захар, маслото, сметаната и солта. Гответе 5 минути. Отстранете съда от огъня, добавете течната ванилия и орехите.

Поднесете с бита сметана и горещ топинг с орехи. Паят може да се съхранява в хладилник до седмица.

Сподели:

Целувки

Продукти:

белтъци - 4 бр.
бяла кристална захар „Сладея“- 360 г

Начин на приготвяне

Внимателно отделете белтъците от жълтъците. След това в добре подсушена купа изсипете белтъците и добавете захарта. На всеки един белтък прибавете по 6 супени лъжици (90 г) захар.

Поставете купата в друг, по-голям съд, пълен с топла вода и започнете да разбивате.

Тази стъпка е ключът към правилната текстура на целувките.

Разбийте сместа с миксер, докато получите твърд сняг. Сместа е готова тогава, когато не може да се разтече дори ако обърнете купата. Следващата стъпка е да оформите целувките.

Преди да започнете, поставете хартия за печене върху тавата. Целувките може да оформите с помощта на шприц или лъжица. След това загрейте фурната на 100°C и оставете целувките да се пекат на вентилатор. Нужни са им около 4 часа, за да станат готови.

Сподели:

Сладкиш със сладко от вишни

За блата:

брашно - 280 г
сол - 1 щипка
бяла кристална захар „Сладея“ - 40 г
масло - 150 г
яйце - 1 бр.
орехи - 50 г
бадеми - 40 г

За крема:

сладко от вишни - 50 г
вишни без костилка - 500 г
заквасена сметана - 400 г
извара - 200 г
сладкарска сметана - 100 мл
сладкарска сметана - 100 мл
яйца - 2 бр.
яйца - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея“ - 40 г

За поръсване:

пудра захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата:

Пресейте брашното на купчинка върху плота, смесете го със солта и 40 г захар и направете кладенче в средата. Нарежете 120 г масло на малки парченца и го разпръснете в брашното. Счупете яйцето в кладенчето от брашно. След това, с ръце, бързо ги омесете на тесто (ако е необходимо, добавете още малко брашно). Оформете тестото на топка, увийте го във фолио и го сложете в хладилника за 30 минути.

Приготвяне на крема:

Разбийте заквасената сметана, изварата и сладкарската сметана с миксер. Добавете последователно яйцата и разбъркайте отново. След това прибавете нишестето и 40 г бяла кристална захар.

Приготвяне на сладкиша:

Вече охладеното тесто разточете до размер малко по-голям от този на формата (за да може да повдигнете ръбче по стените ѝ).

Намажете формата за печене с останалите от сместа за блата 30 г масло, след което я набрашнете, за да не залепва. После покрийте формата за печене с разточеното тесто. Нарежете орехите и бадемите на дребни парчета и поръсете тестото с тях.

Смесете вишните със сладкото от вишни и разпределете  1/4 от сместа върху тестото. Отгоре изсипете сметановия крем и го загладете добре. Върху него сложете останалата смес от вишни.

Печете в загрятата на 180°C фурна около 50 минути, докато добие златисто-кафяв цвят.

Ако сладкишът започне да потъмнява бързо, го покрийте с фолио.

Извадете готовия сладкиш от фурната, оставете го да изстине, след което го поднесете поръсен с пудра захар „Сладея“.

Сподели: