Френски макарони

Необходими продукти:

За макароните:

белтъци – 3 бр.
кристална захар Сладея – 30 г
бадемово брашно – 125 г
пудра захар Сладея – 125 г
червена сладкарска боя – няколко капки

За пълнежа:

шоколад – 150 г
сладкарска сметана – 50 мл

Начин на приготвяне

За пълнежа:
Пригответе шоколадовия пълнеж като залеете шоколада с 50 мл топла сладкарска сметана. Оставете така за 1 минута, докато се поразтопи шоколада и разбъркайте с телена бъркалка, докато се получи гладък ганаш.

За макароните:
Разбийте 3 белтъка на сняг с миксер. Докато разбивате, добавете 30 г кристална захар „Сладея“. Когато белтъците са добре разбити, добавете пресятото бадемово брашно и 125 г пудра захар „Сладея“. Разбъркайте със силиконова шпатула, внимавайки да не нарушите пухкавостта на белтъците. Разделете сместа на 2. Към едната добавете няколко капки червена сладкарка боя и разбъркайте. Сипете червената и бялата смес в пош, внимавайки да не ги разбъркате. Оформете малки кръгчета върху хартия за печене. След като сте ги оформили, хванете тавата с две ръце от страни, повдигнете на няколко сантиметра и пуснете тавата, за да изкарате въздуха от макароните. Оставете ги да престоят 40 минути, след което ги печете на 140° за 10-12 минути.
Като изстинат напълно, сипете шоколадовия пълнеж в пош и шприцовайте върху половината от макароните, след което ги слепете с другата половина.

Сподели:

Торта с мандарини

Необходими продукти:

яйца – 3 бр.
кристална захар Сладея – 100 г
брашно – 200 г
бакпулвер – 1 пакетче
желатин – 3 пакетчета
сок от вишни -800 мл
обелени и разделени мандарини – 5 бр.

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте белтъците със 100 г кристална захар „Сладея“ докато станат на сняг. Добавете жълтъците и продължете да разбивате, докато стане хомогенна смес. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте с миксера още веднъж, докато се инкорпорира цялото брашно. Сипете сместа в тава и печете на 180° 15 минути.
Залейте желатина със сока от вишни и разбъркайте, докато се разтвори.
Сложете вече изстиналия блат във форма с подвижно дъно и отгоре наредете мандарините. Залейте с желатиновата смес и сложете в хладилник за поне 4 часа.

Сподели:

Коледни бисквити Еленчета

Необходими продукти:

течен шоколад – ½ ч.
меко масло – 1 ч.
пудра захар „Сладея“ – ½ ч.
брашно – 2 ч.
смлени орехи – 1 ч.
захарни декорации

Начин на приготвяне

Сложете няколко лъжици течен шоколад върху тава с кухненска хартия, като оставяте по малко разстояние между всяка лъжица шоколад. Сложете тавата в хладилника за около 20 минути, докато шоколадът стегне.

В купа сипете мекото масло и ½ ч. пудра захар „Сладея“ и разбъркайте, докато се смесят. Добавете брашното и орехите и разбъркайте отново, докато се получи маслено тесто. Оформете малки бисквитки от тестото. В средата на всяка бисквитка сложете парче от вече стегналия шоколад и го завийте с ръце, за да се получат топчета. Наредете топчетата върху тава с кухненска хартия и печете на 170° 15 минути. Оваляйте готовите бисквитки в пудра захар „Сладея“ и декорирайте със захарни топчета и течен шоколад, за да се получат лица на еленчета.

Сподели:

Печен сладкиш с ябълки и канела

За карамелизираните ябълки:

Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Ябълки – 5 бр.

За канеленото руло:

Топло прясно мляко – 240 мл
Суха мая – 2 ч.л.
Яйца– 2 бр.
Меко масло – ¾ ч. + 85 г
Брашно – 500 г
Кристална захар „Сладея“ – 1 ч
Канела – 1 с.л.


За карамелизираните ябълки:
Сипете 100 г кристална захар „Сладея“ в касерола на котлона и загрейте на висока температура. Когато захарта се поразтопи и започне да се образува карамел, добавете в касеролата обелените и изчистени ябълки, нарязани на едри парчета. Разбъркайте добре, за да се покрият ябълките с карамела и гответе още няколко минути, докато захарта напълно се разтопи. Махнете от котлона и сипете карамелизираните ябълки в кръгла тава с подвижно дъно, разпределяйки ги равномерно на един ред по дъното.

За канеленото руло:
Сипете затопленото прясно мляко, 1 с.л. кристална захар „Сладея“ и маята в голяма купа и разбъркайте с телена бъркалка. Добавете яйцата, ¾ ч. меко масло и разбъркайте отново. След това сипете брашното и разбъркайте добре с дървена лъжица, докато се оформи тесто. Оставете тестото да втаса 30 минути, след което го разточете на правоъгълник с дебелина около половин сантиметър. Намажете го с 85 г меко масло и поръсете със сместа от 1 ч. кристална захар „Сладея“ и 1 с.л. канела. Нарежете тестото по дължина на 6-7 равни ивици. Навийте едната ивица по дължина на стегнато руло. Сложете рулото върху началото на следващата ивица и навийте и нея, образувайки по-голямо руло. Сложете го върху началото на следващата ивица и повторете, докато употребите всички ивици и стане канелено руло голямо колкото тавата. Сложете го в тавата върху ябълките. Печете сладкиша на 180° 45 минути. Освободете дъното от формата и обърнете сладкиша върху чиния така, че ябълките да са отгоре.

Сподели:

Щолен

брашно - 600 г
пудра захар - 100 г
суха мая - 7 г
прясно мляко - 250 мл
карамфил на прах - 1/2 ч.л.
индийско орехче на прах - 1/2 ч.л.
кардамон на прах - 1/2 ч.л.
сол - 1 щипка
ванилия - 2 пакетчета
разтопено и охладено краве масло - 200 г
филирани бадеми -50 г
стафиди - 100 г
сушени кайсии - 50 г
сушени сини сливи - 50 г
сушени череши - 50 г
ром - 40 г
настъргана кора от лимон

Подгответе стафидите и черешите като ги мариновате предварително в 40 г ром. Нарежете на ситно сушените кайсии и сини сливи.

В малка касерола на котлона загрейте маслото докато се разтопи. Оставете го да се охлади напълно преди да го добавите към останалите съставки когато замесвате тестото.

В купичка смесете леко затоплено мляко, 1ч.л. пудра захари маята. Оставете маята да се активира.

В голяма купа пресейте 450 г брашно, добавете солта и ванилията, направете кладенче в брашното и изсипете млякото с мая, маслото, настърганата лимонова кора  и подправките на прах. С ръка замесете меко тесто. Оставете на топло да втаса за 2 часа.

Премесете тестотоато си набрашните повърхността за измесване с останалото брашно. Разстлете тестото и посипете с бадемите, сушените плодове мариновани в ром, ситно нарязаните кайсии и сините сливи. Ако са поседяли достатъчно време в ром, плодовете абсорбират напълно течността. Ако случайно ви е останал ром на дъното, отцедете и добавете само сушените плодове. Завийте на руло и доомесете тестото, оформете щолена и го сложете в тавичка върху хартия за печене. Нека втаса така още един час.

Загрейте фурната на 180°C. Печете точно 1 час.

Извадете, още докато е топъл намажете с разтопено масло и поръсете с пудра захар. Така захарта ще залепне към повърхността и щолена ще изглежда красиво и апетитно.

Сподели:

Маслен пай с тиква, ябълка и канела

За масленото тесто:

брашно - 1 1/4 чаша
бяла кристална захар „Сладея“- 1 1/2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
студено масло, нарязано на малки кубчета - 125 г
ледена вода - 1/4 чаша
брашно - 1 кг

За пълнежа:

пюрирана печена тиква - 4 чаши
пюрирани печени ябълки - 1 чаша
бяла кристална захар „Сладея“ - 2/3 чаша
сол - 1/2 ч.л.
канела на прах - 1 ч.л.
смлян джинджифил - 1/2 ч.л.
смлян карамфил - 1 щипка
индийско орехче - 1 щипка
течна пълномаслена сметана - 100 мл

За карамеления топинг:

нерафинирана тръстикова захар “Сладея” - 1/2 чаша
масло - 90 г
течна пълномаслена сметана - 50 мл
сол - 1 щипка
ванилова есенция - 1 ч.л.
разполовени орехи- 1/3 чаша

За масленото тесто

Пригответе тестото за пая, като в голяма купа смесите брашното, солта и захарта. Извадете студеното масло от хладилника, като го нарежете на малки кубчета и оваляйте всяко кубче в брашното. Претрийте с ръка кубчетата масло в брашното, за да се получи ронлива смес. Добавете 1/4 чаша ледена вода от хладилника и замесете тесто. По принцип пропорцията е доста точна, но ако ви седи леко сухо и ронливо тестото, добавете на око 1 с.л. или повече ледено студена вода. Така замесеното маслено тесто увийте в стреч фолио и оставете да си почине в хладилника за 30 минути.

За плънката

Опечете нарязаната на резени тиква и 4-5 ябълки във фурната на 180˚C за 30-40 минути. От готовата опечена тиква и обелените и почистени от семки ябълки, с помощта на кухненски робот или пасатор направете гладко пюре. Нека пропорцията бъде около 2 чаши пюре от тиква и 1 чаша пюре от печени ябълки.

Към пюрето добавете захарта, солта и подправките. Добавете още течна сметана и 3 предварително разбити яйца.

Извадете тестото за пая от хладилника, разточете го върху набрашнена повърхност и оформете красиво краищата за вашия маслен блат. За това количество тесто ще бъде подходяща малка тавичка с размер около 22-23 см диаметър. Покрийте тестото с хартия за печене и изсипете отгоре нещо тежко, като например боб или леща. Това ще попречи на тестото да се надуе в средата и ще остане място за плънката. Печете така на средно ниво във фурната на предварително загрята на 180˚C за 15 минути, отстранете тежестите и допечете още 10-ина минути.

Изсипете плънката в масления блат, печете 15 минути на 200˚C, а след това 40 мин на 170˚C. Много важно е да не изваждате пая направо от фурната, а при вече изключена фурна да го оставите да се охлади постепенно на леко открехната вратичка.

Топингът с орехи се приготвя по следния начин:

В малка тенджерка или касерола на средно висока температура загрейте кафявата захар, маслото, сметаната и солта. Гответе 5 минути. Отстранете съда от огъня, добавете течната ванилия и орехите.

Поднесете с бита сметана и горещ топинг с орехи. Паят може да се съхранява в хладилник до седмица.

Сподели:

Черешов пай

За блата:

яйца - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея“- 250 г
кисело мляко - 250 г
олио - 100 мл
ванилия - 2 бр.
брашно - 1 кг
бакплувер - 1 ч.л.

За гарниране:

череши без костилки - 200 г
пудра захар „Сладея“ - 40 г

Начин на приготвяне

В подходящ съд разбийте добре яйцата и захарта. Целта е да се получи еднородна смес, без тя да бъде пухкава. След това добавете киселото мляко и олиото. Разбъркайте внимателно. Време е да прибавите сухите съставки: брашното, бакпулвера и ванилията. Не забравяйте да разбъркате добре след добавянето на всяка от съставките. След това покрийте средна по размер тава с хартия за печене. Получената смес изсипете в предварително подготвената тава. След като излеете сместа, наредете черешите върху нея. Черешите трябва да са без костилки. Когато ги поставяте, не е нужно да оказвате натиск върху тях. Те сами ще потънат в тестото, докато сладкишът се пече. Загрейте фурната на 200°C, след което сложете пая в нея. Времето за печене е около 30 минути. Когато паят се опече, го оставете да изстине. Поръсете сладкиша с пудра захар „Сладея“, след като се охлади.

Сподели:

Лесен сладкиш с череши

Продукти:

череши - 250 г
яйца - 2 бр.
кристална захар „Сладея“ - 40 г
кисело мляко - 100 г
олио - 100 мл
ванилия - 1 пакет
сода за хляб - 1 ч.л.
брашно - 250 г
кафява нерафинирана захар „Сладея“ - 1 с.л.
пудра захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Почистете черешите от костилките и ги поръсете с около 50 г от брашното.

Разтворете содата в киселото мляко.

Разбийте яйцата с кристалната захар и прибавете олиото и ванилията. Последователно, с редуване, прибавете киселото мляко и останалото брашно до получаване на еднородна смес.

Към сместа прибавете половината от предварително почистени череши.

Изсипете в подходящ съд, отгоре равномерно подредете останалите череши и ги поръсете с кафява захар.

Печете на 190°C, в предварително загрята фурна, около 35-40 минути. След като изстине, поръсете сладкиша с пудра захар.

Сподели:

Ягодов сладкиш

За кекса:

ягоди - 250 г
брашно - 180 г
бакплувер - 1 ч.л.
сол - 1 щипка
прясно мляко- 120 г
разтопено масло - 80 г
ампула есенция ванилия - 1 бр.
настъргана лимонова кора - 1 ч.л.
бяла кристална захар „Сладея “ - 180 г

За гарниране:

пудра захар „Сладея“ - 3 с.л.

Начин на приготвяне

Измийте ягодите и ги нарежете на половинки.

Разбийте яйцата с вилица, прибавете прясното мляко, разтопеното (но не горещо) масло, ванилията и захарта.

Ако смесите кафява и бяла захар, сладкиша ще има карамелен цвят, заради кафявата захар. Ако използвате само бяла кристална захар, сладкишът ще се получи с по-светъл цвят.

Смесете брашното със солта и бакпулвера. Пресейте брашнената смес върху яйчената смес и разбъркайте внимателно с дървена лъжица, докато съставките се смесят. Не прекалявайте с разбиването на тестото, достатъчно е да разбърквате, докато поеме брашното. Добавете настърганата лимонова кора.

Изсипете получената смес в подходяща форма, чието дъно е покрито с  хартия за печене. За тази доза тесто може да използвате две кръгли форми с диаметър 18 см.

Подредете отгоре нарязаните ягоди. Печете около 40 минути в  предварително загрятата до  180°C фурна или докато клечка за зъби, забодена в средата, излезе без полепнали трохи.

Извадете от фурната, оставете 5-10 минути във формата, след което извадете сладкиша и го оставете да изстине върху решетка.

След като изстине, го поръсете обилно с пудра захар.

Сподели:

Козунак

За козунака:

яйца - 4 бр.
прясно мляко - 200 мл
бяла кристална захар „Сладея“ - 450 г
брашно - 1 кг
сол - 1 щипка
ванилия - 1 пакет
олио - 1/2 ч.ч.
жива мая - 45 г (едно кубче)
масло - 100 г
стафиди - 250 г

За намазване:

жълтък - 1 бр.
олио - 2 с.л.
бяла кристална захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото мляко, добавете 1 с.л. захар, 1 щипка сол и 3 с.л. брашно. Оставете сместа да втаса.

Разбийте яйцата със захарта и ванилията. Загрейте маслото и олиото, а яйчната смес добавете към втасалата мая. Добавете брашното и маслото и размесете тестото. За да стане по-еластично и гладко, месете около 10 минути с намаслени ръце или използвайте хлебопекарна.
Следващата процедура е разтегляне и сгъване – повтаряйте я, докато в тестото се получат пори. Покрийте с кърпа и оставете да престои поне час и половина. Междувременно, накиснете стафиди за около половин час във вода.

След като изчакате тестото да престои,  го нарежете на 9 равни части.

Вземете едната част и внимателно я разтегнете. Поръсете със стафидите. Навийте на руло и направете същото с още две части. От трите парчета сплетете плитка и я сложете в намазана с мазнина тава.

Повторете същото и с останалите 6 парчета, от които може да оформите още 2 козунака. Оставете тестото да престои  1 час на топло.

След това намажете със смес от жълтък и 2 с.л. олио. Поръсете със захар. Изпечете за около час в предварително загрята до 180°C фурна. Ще разберете дали козунакът е готов с помощта на клечка за зъби.

Сподели: