Сладко от череши

Необходими продукти:

почистени бели или червени череши - 4 кг
бяла захар Сладея – 3 кг

Рецептата е на г-жа Десислава Стоилкова-Алексиева. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне

Измитите и почистени череши се поставят в подходящ съд и се посипват с 1 кг захар Сладея. Оставят се да престоят за една нощ за да пуснат сока си. След това се преместват в дълбока тава и към тях се прибавя останалата захар. Сладкото може да се вари във фурна на 180°C, на котлон или на огнището в двора. Важно е да се разбърква от време на време. Когато сладкото придобие желаната гъстота се разпределя в добре измити и сухи бурканчета с винт. Следва стерилизиране – бурканчетата се слагат в дълбока тенджера и се покриват с хладка вода. Съдът се поставя на котлона, а водата трябва да ври около 10-15 минути преди да се отнеме от печката. Бурканчетата със сладкото от череши се изваждат и подсушават, когато са напълно изстинали.

Сподели:

Сладко от кайсии

Необходими продукти:

кайсии - 5 кг
бяла захар Сладея – 2,5 кг
лимонена киселина (лимонтузу) - 10 гр

Рецептата е предоставена от г-жа Пламена Йорданова. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне

Нарежете кайсиите на парченца и ги поръсете със захарта. Понеже количеството е голямо, може да разделите плодовете на две. Оставете ги да престоят за една нощ, за да отделят сока си. Разбъркайте добре цялата смес. Може да сварите сладкото по традиционния начин на котлона, но може да го „опечете“ в дълбока тава във фурната. Термичната обработка продължава до получаването на желаната гъстота. Желателно е да разбърквате редовно с дървена лъжица. В последните 5 минути от варенето, добавете лимонената киселина и разбъркайте отново внимателно. Още горещо, сладкото се премества в чисти и сухи бурканчета, които обръщаме с капачките надолу, за да се запечатат.

Сподели:

Боров мед

Необходими продукти:

60-80 бр. зелени борови шишарки
бяла захар Сладея – 1,5 кг
2,5 л вода
лимонена киселина - 1 пакетче

Рецептата е предоставена от г-жа Татяна Казиска. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне:

Шишарките се измиват внимателно и се цепват връхчетата им на кръст (по желание към тях, може да прибавите същото количество връхчета от бял бор). Слагат се в голяма тенджера и се заливат с водата. Варят се на умерен огън, докато половината количество от водата се изпари. Сместа престоява една нощ и после се прецежда. Към прецедената течност се добавя цялото количество захар Сладея. Вари се до желаната гъстота. Накрая се прибавя лимонената киселина. Още горещ, боровият мед се премества в чисти и сухи бурканчета, които обръщаме с капачките надолу, за да се запечатат.

Съвет:  Най-добре е боровите шишарки да се берат от средата на март до края на юни. Трябва да са много зелени и не по-дълги от 4 см – тогава са меки и лесно могат да се режат с нож.

Сподели:

Сироп от мента

Необходими продукти:

Прясна мента – 100 г
Вода – 1 л
Кристална захар „Сладея“ – 1 кг
Лимонтузу – 10 г

Залейте измитите листа мента с водата. Оставете да престои 1 денонощие. След 24 часа прецедете течността, прибавете 1 кг кристална захар „Сладея“ и лимонтузуто. Разбъркайте течността докато захарта се стопи. Налейте в измити и подсушени бутилки и по желание стерилизирайте за 15 минути. Сервирайте го разреден с газирана вода, лед и лимонче или лайм по желание.

Сподели:

Конфитюр от ревен и ягоди

Необходими продукти:

ревен - 800 г
ягоди или малини - 100 г
Лимонов сок - 2 с.л.
Бяла рафинирана захар „Сладея” - 500 г
Ябълков пектин - 20 г
Масло - 50 г
Пълномаслена течна сметана - 100 мл
Ванилия

Почистете ревена и го нарежете на малки парчета. Заедно с ягодите и лимоновия сок го сложете в тенджера и засипете всичко с 400 г от захарта. Загрейте плодовете на слаб огън, докато отпуснат сока си. След като захарта се стопи малко, увеличете силата на огъня. Ревенът и ягодите трябва леко да къкрят, а не да врат със силно кипене.

Разбъркайте пектина с останалата захар и го изсипете при плодовете. Разбъркайте енергично. Варете 5-6 мин., докато ревенът омекне. Пасирайте всичко до получаване на гладко пюре.

Към пюрето прибавете маслото и сметаната. Разбъркайте и кипнете още веднъж. Докато сместа е гореща, я насипете догоре в буркани и веднага затворете с капачки.

Сподели:

Сладко от смокини (с орехи и карамфил)

Продукти:

смокини - 60 бр.
бяла кристална захар „Сладея“- 1 кг
вода - 1 л
карамфил - 20 пръчици
орехови ядки - 100 г
лимонтузу - 1 ч.л.

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера сложете водата, карамфила и бялата захар “Сладея”. Сварете сладък захарен сироп. Разбърквайте от време на време, първо докато се разтопи напълно захарта и второ, докато усетите кога течността добива плътност на сироп. Свалете от огъня когато започне леко да се сгъстява.

Подгответе си смокините. Измийте и почистете дръжките. Надупчете ги с игла. Така захарният сироп ще добие силен вкус и аромат на смокини.

Поставете така приготвените плодове в плитък съд, залейте с горещия захарен сироп и добавете орехите.

Гответе сладкото на средно висока температура, разбърквайте леко с помощта на решетъчна лъжица. Отстранете образувалата се пяна.

Варете до желаната гъстота. Най-лесно ще разберете, че сладкото е готово като капнете капка от него върху порцеланова чинийка. Капката трябва да запази формата си без да се разлива.

5 минути преди да свалите от огъня добавете предварително разбитото с мъничко вода лимонтузу.

Сипете готовото горещо сладко в сухи и чисти бурканчета, затворете плътно и обърнете с капачките надолу. Нека останат така до пълното им изстиване.

За по-сигурно може да стерилизирате бурканчетата със смокиново сладко за 5 минути във вряла вода.

Сподели:

Сладко от домати

Продукти:

настъргани на ренде домати - 8 ч.ч.
нерафинирана тръстикова захар “Сладея” - 300 г
меласа - 3 с.л.
ситно настъргана кора от лайм - 1 ч.л.
сок от лайм - 2 бр.
настърган ситно джинджифил - 1 ч.л.
канела - 1/2 ч.л.
карамфил - 1/4 ч.л.
сол - 1 1/2 ч.л.
едросмлян лют червен пипер - 1/4 ч.л.

Начин на приготвяне

Отстранете люспите на доматите като ги потопите за кратко във вряла вода, за да могат да се отстранят по-лесно.

Настържете доматите на едро ренде.

В голяма 5 литрова тенджера смесете настърганите домати, нерафинираната тръстикова захар “Сладея”, меласата, сока и кората от лайм, джинджифила, канелата, карамфила, солта и пипера.

Оставете на силен огън да заври, после намалете температурата и оставете да се готви на слаб огън. Разбърквайте от време на време. Гответе около 1,30-2 часа или докато доматите омекнат, и станат с консистенция на конфитюр.

Когато сладкото ви е готово, приберете го в бурканчета и съхранявайте в хладилник.

Ако искате да съхранявате сладкото за по-дълго време, стерилизирайте бурканчетата, като затворите хубаво капачката и ги поставите за 10-15 минути във вряла вода.

Сподели: