Торта с бишкоти и бисквити (без печене)

Необходими продукти за блата:

бишкоти - 250 г
обикновени бисквити - 200 г
какаови бисквити - 150 г
разтворимо кафе - 2 с.л.

Необходими продукти за крема:

течна сметана - 200 мл
заквасена сметана - 400 г
ванилия - 1 пакетче
бяла захар Сладея - 1 ч.ч.

За гарниране:

какао - 50 г

Начин на приготвяне

Приготвяне на крема:

Разбийте течната сметана със захарта, докато се сгъсти. Добавете заквасената сметана и ванилията и разбийте с миксер.

Приготвяне на тортата:

Натрошете на ситно какаовите бисквити. Във форма за торта подредете един ред бишкоти, потопени предварително в разтворено и подсладено разтворимо кафе. Положете един пласт сметанов крем и поръсете с натрошени какаови бисквити. Отгоре сложете един ред обикновени бисквити, също потопени в кафе.

Отново намажете със сметанов крем. После пак поръсете с натрошени какаови бисквити. Подредете втори ред от обикновените бисквити. Пак намажете с крем и поръсете с бисквити.

Най-отгоре сложете ред напоени бишкоти и крем. За завършек поръсете тортата обилно с какао.

Оставете тортата да престои една нощ в хладилника.

Сподели:

Ягодово Тирамису

Необходими продукти

ягоди - 400 г
маскарпоне - 100 г
течна сметана с 35% масленост - 200 мл
бяла кристална захар Сладея - 150 г.
бишкоти - 20 бр.

Начин на приготвяне

Разбийте 100 гр. маскарпоне със 100 гр. захар. С миксер разбийте сметаната на гъст сняг, добавете сместа от маскарпонето и захарта, след което разбийте отново.

Пасирайте 100 г ягоди с 50 г бяла кристална захар „Сладея“.

В стъклен съд или касерола сложете един слой бишкоти и ги полейте с половината пасирани  ягоди.

Отгоре сложете слой с половината от сместа с маскарпоне.

Наредете втори слой бишкоти и полейте с другата част от пасираните ягоди, отгоре сложете останалия крем и загладете повърхността. Сложете в хладилник да се охлади за 1 час.

Останалите 300 г пресни ягоди, нарежете по дължина на тънки парчета, поставете върху десерта за украса и го върнете в хладилника, където да престои още два часа.

Сподели:

Тирамису

Необходими продукти 

маскарпоне - 200 г
яйца - 2 бр.
бишкоти - 400 г
кафе еспресо - 3 чаши
кафява тръстикова захар Сладея - 120 г
ром или коняк - 2-3 с.л.
какао за поръсване - 2-3 с.л.

Начин на приготвяне

Сварете кафето и го оставете да се охлади. Отделете жълтъците от белтъците на две яйца. Разбийте белтъците с три 3 с.л. захар, докато станат на твърд сняг. След това разбийте и жълтъците с 3 с.л. захар. Към жълтъците добавете маскарпонето и  рома и леко разбъркайте, докато получите еднородна смес. Добавете към сместа разбитите белтъци.

Натопете бишкотите в охладеното кафе и подредете един пласт в стъклен съд или касерола. Излейте крема и сложете нов ред  бишкоти, докато станат по 3 пласта от двете. Последният слой поръсете с какао. Сложете в хладилник да стегне добре и да се охлади, най-добре  за 10-12 часа.

Сподели: