Сладко от череши

Необходими продукти:

почистени бели или червени череши - 4 кг
бяла захар Сладея – 3 кг

Рецептата е на г-жа Десислава Стоилкова-Алексиева. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне

Измитите и почистени череши се поставят в подходящ съд и се посипват с 1 кг захар Сладея. Оставят се да престоят за една нощ за да пуснат сока си. След това се преместват в дълбока тава и към тях се прибавя останалата захар. Сладкото може да се вари във фурна на 180°C, на котлон или на огнището в двора. Важно е да се разбърква от време на време. Когато сладкото придобие желаната гъстота се разпределя в добре измити и сухи бурканчета с винт. Следва стерилизиране – бурканчетата се слагат в дълбока тенджера и се покриват с хладка вода. Съдът се поставя на котлона, а водата трябва да ври около 10-15 минути преди да се отнеме от печката. Бурканчетата със сладкото от череши се изваждат и подсушават, когато са напълно изстинали.

Сподели:

Боров мед

Необходими продукти:

60-80 бр. зелени борови шишарки
бяла захар Сладея – 1,5 кг
2,5 л вода
лимонена киселина - 1 пакетче

Рецептата е предоставена от г-жа Татяна Казиска. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне:

Шишарките се измиват внимателно и се цепват връхчетата им на кръст (по желание към тях, може да прибавите същото количество връхчета от бял бор). Слагат се в голяма тенджера и се заливат с водата. Варят се на умерен огън, докато половината количество от водата се изпари. Сместа престоява една нощ и после се прецежда. Към прецедената течност се добавя цялото количество захар Сладея. Вари се до желаната гъстота. Накрая се прибавя лимонената киселина. Още горещ, боровият мед се премества в чисти и сухи бурканчета, които обръщаме с капачките надолу, за да се запечатат.

Съвет:  Най-добре е боровите шишарки да се берат от средата на март до края на юни. Трябва да са много зелени и не по-дълги от 4 см – тогава са меки и лесно могат да се режат с нож.

Сподели:

Сладкиш със сладко от вишни

За блата:

брашно - 280 г
сол - 1 щипка
бяла кристална захар „Сладея“ - 40 г
масло - 150 г
яйце - 1 бр.
орехи - 50 г
бадеми - 40 г

За крема:

сладко от вишни - 50 г
вишни без костилка - 500 г
заквасена сметана - 400 г
извара - 200 г
сладкарска сметана - 100 мл
сладкарска сметана - 100 мл
яйца - 2 бр.
яйца - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея“ - 40 г

За поръсване:

пудра захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата:

Пресейте брашното на купчинка върху плота, смесете го със солта и 40 г захар и направете кладенче в средата. Нарежете 120 г масло на малки парченца и го разпръснете в брашното. Счупете яйцето в кладенчето от брашно. След това, с ръце, бързо ги омесете на тесто (ако е необходимо, добавете още малко брашно). Оформете тестото на топка, увийте го във фолио и го сложете в хладилника за 30 минути.

Приготвяне на крема:

Разбийте заквасената сметана, изварата и сладкарската сметана с миксер. Добавете последователно яйцата и разбъркайте отново. След това прибавете нишестето и 40 г бяла кристална захар.

Приготвяне на сладкиша:

Вече охладеното тесто разточете до размер малко по-голям от този на формата (за да може да повдигнете ръбче по стените ѝ).

Намажете формата за печене с останалите от сместа за блата 30 г масло, след което я набрашнете, за да не залепва. После покрийте формата за печене с разточеното тесто. Нарежете орехите и бадемите на дребни парчета и поръсете тестото с тях.

Смесете вишните със сладкото от вишни и разпределете  1/4 от сместа върху тестото. Отгоре изсипете сметановия крем и го загладете добре. Върху него сложете останалата смес от вишни.

Печете в загрятата на 180°C фурна около 50 минути, докато добие златисто-кафяв цвят.

Ако сладкишът започне да потъмнява бързо, го покрийте с фолио.

Извадете готовия сладкиш от фурната, оставете го да изстине, след което го поднесете поръсен с пудра захар „Сладея“.

Сподели:

Чийзкейк

За блата:

чаени бисквити - 2 пакета
масло - 100 г

За крема:

крема сирене - 200 г
захар - 200 г
ванилия - 1 пакетче
яйца - 4 бр.

За гарниране:

сладко от боровинки - 1 буркан

Начин на приготвяне

Приготвяне на крема:

Разбийте с миксер крема сиренето заедно със захарта и ванилията. Добавете яйцата и разбийте пак, докато се получи еднородна, гладка смес.

Приготвяне на блата:

Натрошете бисквитите на трохи или разбийте заедно с маслото в блендер. Изсипете ги на дъното на формата и с притискане ги разпределете равномерно в целия съд.

Приготвяне на чийзкейка:

Изсипете крема върху бисквитената основа и печете в предварително загрята на 150°C фурна за 25 минути.

Чийзкейкът е готов, когато краищата са стегнали, а средата леко мърда, като разклатите съда. Намажете със сладко от боровинки или друго по ваш вкус.

След като изстине, сложете в хладилника за около 2 часа.

Сподели:

Домашна торта с цедено мляко и крем

За млечния крем:

цедено кисело мляко - 500 г
сладко от вишни - 180 г

За яйчния крем:

прясно мляко - 1 л
краве масло - 125 г
пакет ванилия - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея“- 200 г.
яйца - 3 бр.
брашно тип 500 - 70 г

За блата:

обикновени бисквити - 450 г

За гарниране:

черен шоколад - 100 г
пудра захар „Сладея“ - 3 с.л.

Начин на приготвяне

Приготвяне на млечния крем:
Смесете в голяма купа цеденото мляко и сладкото. Разбъркайте добре, докато сместа стане кремообразна.

Приготвяне на яйчния крем:
Пригответе втория крем като смесите 800 мл от прясното мляко заедно с маслото, захарта и ванилията. Разбъркайте внимателно и оставете сместа да заври.

После разбийте яйцата заедно с остатъка от млякото и брашното, докато млякото леко се охлади.

Излейте внимателно яйчената  смес при сместа от мляко, масло, захар и ванилия, като бъркате непрекъснато. Продължете да разбърквате, докато се сгъсти.

Оставете крема да се охлади. Разбърквайте го от време на време, за да не хване коричка.

Приготвяне на тортата:

Започнете с яйчния крем, като сложите в подходящ съд тънък слой от него. Върху крема наредете бисквитите една до друга. Покрийте бисквитите с яйчен крем, а върху него добавете от крема със сладкото. Повторете процедурата за всеки слой от тортата.
Направете последния слой като редувате двата вида крем. Оставете тортата да стегне за няколко часа,след което я украсете с настърган черен шоколад, а отгоре я поръсете с пудра захар.

Сподели: