Сладко от череши

Необходими продукти:

почистени бели или червени череши - 4 кг
бяла захар Сладея – 3 кг

Рецептата е на г-жа Десислава Стоилкова-Алексиева. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне

Измитите и почистени череши се поставят в подходящ съд и се посипват с 1 кг захар Сладея. Оставят се да престоят за една нощ за да пуснат сока си. След това се преместват в дълбока тава и към тях се прибавя останалата захар. Сладкото може да се вари във фурна на 180°C, на котлон или на огнището в двора. Важно е да се разбърква от време на време. Когато сладкото придобие желаната гъстота се разпределя в добре измити и сухи бурканчета с винт. Следва стерилизиране – бурканчетата се слагат в дълбока тенджера и се покриват с хладка вода. Съдът се поставя на котлона, а водата трябва да ври около 10-15 минути преди да се отнеме от печката. Бурканчетата със сладкото от череши се изваждат и подсушават, когато са напълно изстинали.

Сподели:

Торта Павлова с череши

За целувчената основа:

белтъци - 6
бяла кристална захар ``Сладея`` - 375 г

За топинга:

Пълномаслена сметана - 400 мл
Розова вода - 1 ч.л.

За финал:

Череши - 250 г
Прясно мляко - 1/2 л
Ядливи листа от роза

Загрейте фурната на 150 градуса. Застелете голяма, плитка тава за печене.

За целувчената основа:

Разбийте белтъците с миксер до меки връхчета. Прибавете захарта постепенно като разбивате добре, докато сместа стане гъста и лъскава и по бъркалката остават твърди връхчета. С голяма лъжица или силиконова шпатула сипете половината от белтъците в тавата и оформете блат с диаметър 20 сантиметра. С останалата целувчена основа оформете втори блат. Печете 45 минути. Изключете фурната и оставете блатовете да се охладят на открехната врата.

Точно преди да сервирате сглобете десерта. Разбийте сметаната и добавете в нея розовата вода. Трябва да е с консистенция на нежен крем. Прехвърлете блата в чиния за сервиране. Сложете отгоре малко от сметаната, добавете и втория блат и намажете с останалия крем. Подредете черешите, като костилките са предварително извадени. Оставете няколко череши цели и с дръжки за декорация. Поръсете с шам-фъстък и розови листенца.

Сервирайте веднага.

Сподели:

Щолен

брашно - 600 г
пудра захар - 100 г
суха мая - 7 г
прясно мляко - 250 мл
карамфил на прах - 1/2 ч.л.
индийско орехче на прах - 1/2 ч.л.
кардамон на прах - 1/2 ч.л.
сол - 1 щипка
ванилия - 2 пакетчета
разтопено и охладено краве масло - 200 г
филирани бадеми -50 г
стафиди - 100 г
сушени кайсии - 50 г
сушени сини сливи - 50 г
сушени череши - 50 г
ром - 40 г
настъргана кора от лимон

Подгответе стафидите и черешите като ги мариновате предварително в 40 г ром. Нарежете на ситно сушените кайсии и сини сливи.

В малка касерола на котлона загрейте маслото докато се разтопи. Оставете го да се охлади напълно преди да го добавите към останалите съставки когато замесвате тестото.

В купичка смесете леко затоплено мляко, 1ч.л. пудра захари маята. Оставете маята да се активира.

В голяма купа пресейте 450 г брашно, добавете солта и ванилията, направете кладенче в брашното и изсипете млякото с мая, маслото, настърганата лимонова кора  и подправките на прах. С ръка замесете меко тесто. Оставете на топло да втаса за 2 часа.

Премесете тестотоато си набрашните повърхността за измесване с останалото брашно. Разстлете тестото и посипете с бадемите, сушените плодове мариновани в ром, ситно нарязаните кайсии и сините сливи. Ако са поседяли достатъчно време в ром, плодовете абсорбират напълно течността. Ако случайно ви е останал ром на дъното, отцедете и добавете само сушените плодове. Завийте на руло и доомесете тестото, оформете щолена и го сложете в тавичка върху хартия за печене. Нека втаса така още един час.

Загрейте фурната на 180°C. Печете точно 1 час.

Извадете, още докато е топъл намажете с разтопено масло и поръсете с пудра захар. Така захарта ще залепне към повърхността и щолена ще изглежда красиво и апетитно.

Сподели:

Черешов пай

За блата:

яйца - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея“- 250 г
кисело мляко - 250 г
олио - 100 мл
ванилия - 2 бр.
брашно - 1 кг
бакплувер - 1 ч.л.

За гарниране:

череши без костилки - 200 г
пудра захар „Сладея“ - 40 г

Начин на приготвяне

В подходящ съд разбийте добре яйцата и захарта. Целта е да се получи еднородна смес, без тя да бъде пухкава. След това добавете киселото мляко и олиото. Разбъркайте внимателно. Време е да прибавите сухите съставки: брашното, бакпулвера и ванилията. Не забравяйте да разбъркате добре след добавянето на всяка от съставките. След това покрийте средна по размер тава с хартия за печене. Получената смес изсипете в предварително подготвената тава. След като излеете сместа, наредете черешите върху нея. Черешите трябва да са без костилки. Когато ги поставяте, не е нужно да оказвате натиск върху тях. Те сами ще потънат в тестото, докато сладкишът се пече. Загрейте фурната на 200°C, след което сложете пая в нея. Времето за печене е около 30 минути. Когато паят се опече, го оставете да изстине. Поръсете сладкиша с пудра захар „Сладея“, след като се охлади.

Сподели:

Лесен сладкиш с череши

Продукти:

череши - 250 г
яйца - 2 бр.
кристална захар „Сладея“ - 40 г
кисело мляко - 100 г
олио - 100 мл
ванилия - 1 пакет
сода за хляб - 1 ч.л.
брашно - 250 г
кафява нерафинирана захар „Сладея“ - 1 с.л.
пудра захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Почистете черешите от костилките и ги поръсете с около 50 г от брашното.

Разтворете содата в киселото мляко.

Разбийте яйцата с кристалната захар и прибавете олиото и ванилията. Последователно, с редуване, прибавете киселото мляко и останалото брашно до получаване на еднородна смес.

Към сместа прибавете половината от предварително почистени череши.

Изсипете в подходящ съд, отгоре равномерно подредете останалите череши и ги поръсете с кафява захар.

Печете на 190°C, в предварително загрята фурна, около 35-40 минути. След като изстине, поръсете сладкиша с пудра захар.

Сподели:

Домашен плодов сладолед

Необходими продукти

нискомаслено прясно мляко - 300 мл
мед - 2 с.л.
бяла кристална захар Сладея - 2 с.л.
плодове по избор - 500 г
плодове по избор за украса - 100 г

Начин на приготвяне

Почистете и нарежете 400 г от плодовете. Може да използвате плодове по избор или комбинация от няколко вида. Препоръчваме комбинация от горски плодове.

Нарязаните плодове сложете в съд за пасиране заедно с млякото, меда и захарта. Пасирайте съставките добре, докато се получи пюре. Оставете сместа да се замрази за около 2 часа във фризера, като покриете съда с фолио. Нарежете останалите 100 г плодове. Поднесете сладоледа с парчета плодове.

Сподели: