Сладкиш Негърче

За сладкиша:

кисело мляко - 400 г
хлебна сода - 1 ч.л.
бяла кристална захар „Сладея“ - 280 г
олио - 200 мл
брашно - 280 г
какао - 2 с.л.
ванилия - 1 пакет

За глазурата:

масло - 125 г
бяла кристална захар „Сладея“ - 80 г
какао - 2 с.л.
прясно мляко - 50 мл

Започнете със сместа за тестото. Смесете киселото мляко и содата. Пресейте брашното и го добавете към сместа. Докато разбърквате, прибавете постепенно захарта, какаото, ванилията и олиото. Разбъркайте добре, докато не се получи еднородна смес. След това намажете тавата, в която ще изпечете сладкиша, с олио. Поръсете я с брашно, за да не полепва тестото. Излейте сместа в тавата и я сложете да се пече за половин час. Температурата на фурната трябва да е 180°C. Междувременно подгответе глазурата. В малка тенджера разтопете маслото. Към него добавете какаото и бялата кристална захар „Сладея“. Разбъркайте съставките добре, след което добавете млякото.  Продължавайте да бъркате сместа докато тя се вари. Глазурата е готова, когато сместа се сгъсти. Остава само да залеете изпечения сладкиш с нея. За да бъде негърчето по-сочно, продупчете сладкиша с вилица на няколко места преди да добавите глазурата.

Сподели:

Торта с бишкоти и бисквити (без печене)

Необходими продукти за блата:

бишкоти - 250 г
обикновени бисквити - 200 г
какаови бисквити - 150 г
разтворимо кафе - 2 с.л.

Необходими продукти за крема:

течна сметана - 200 мл
заквасена сметана - 400 г
ванилия - 1 пакетче
бяла захар Сладея - 1 ч.ч.

За гарниране:

какао - 50 г

Начин на приготвяне

Приготвяне на крема:

Разбийте течната сметана със захарта, докато се сгъсти. Добавете заквасената сметана и ванилията и разбийте с миксер.

Приготвяне на тортата:

Натрошете на ситно какаовите бисквити. Във форма за торта подредете един ред бишкоти, потопени предварително в разтворено и подсладено разтворимо кафе. Положете един пласт сметанов крем и поръсете с натрошени какаови бисквити. Отгоре сложете един ред обикновени бисквити, също потопени в кафе.

Отново намажете със сметанов крем. После пак поръсете с натрошени какаови бисквити. Подредете втори ред от обикновените бисквити. Пак намажете с крем и поръсете с бисквити.

Най-отгоре сложете ред напоени бишкоти и крем. За завършек поръсете тортата обилно с какао.

Оставете тортата да престои една нощ в хладилника.

Сподели:

Лесен шоколадов кекс с масло

Необходими продукти

масло - 200 г
какао - 4 с.л.
бяла кристална захар Сладея - 220 г
яйца - 4 бр.
брашно - 180 г
прясно мляко - 125 мл
сода - ½ ч.л.
оцет - 1 с.л.

Начин на приготвяне

Разтопете маслото на водна баня – сложете на котлона средно голяма тенджера, а в нея поставете по-малък термоустойчив съд. Налейте вода в тенджерата, докато  покриете ¾ от по-малкия съд. Загрейте водата на умерена температура.

Когато водата се затопли, сложете маслото в по-малкия съд. Разбъркайте добре маслото, докато то не се разтопи, и махнете съдовете от котлона. След това в средна на размер тенджера смесете разтопеното масло, какаото, захарта и прясното мляко. Загрейте сместа на умерена температура и добавете, като разбърквате добре. Бъркайте, докато сместа заври. След това свалете тенджерата от котлона и охладете сместа. Отделете около 150 мл от нея за глазура и я оставете на страна.

Разтворете содата в една супена лъжица оцет и изчакайте 2-3 минути.

Към остатъка от какаовата смес добавете яйцата последователно, като разбърквате сместа добре след прибавянето на всяко едно от тях. След това постепенно сложете брашното и изгасената сода. Разбъркайте до получаването на еднородна смес.

Изберете подходяща тава и я покрийте с хартия за печене.

След това излейте сместа, отделена за сладкиша, в тавата и я оставете да се пече за около 30 минути в предварително загрята на 180°C фурна.

Когато сладкишът се изпече, нанесете глазурата по повърхността и стените на сладкиша.

Сподели:

Шоколадов сладкиш с крем

Необходими продукти за блата

брашно - 300 г
бяла кристална захар Сладея - 300 г
царевично нишесте - 100 г
прясно мляко - 500 мл
масло - 80 г
какао - 70 г
пакетче бакпулвер - 1 ½ бр.

Необходими продукти за крема

маскарпоне - 250 г
течен шоколад - 200 г

Необходими продукти за декорация

черен шоколад - 50 г

Начин на приготвяне

Пресейте брашното 2-3 пъти. После в голяма купа добавете последователно пресятото брашно, царевичното нишесте, захарта и бакпулвера. Разбъркайте внимателно след прибавянето на всяка от съставките.

След това  оставете млякото да се затопли на котлона докато не заври. След като млякото се затопли го прибавете на тънка струйка към сместа от сухи съставки. Разбърквайте внимателно докато добавяте млякото.

После разтопете маслото на водна баня. За целта ще ви трябва средно голяма тенджера и малка купа. Поставете маслото в купата, а купата сложете в тенджерата. Налейте вода в тенджерата така, че да покриете ¾ от купата. Поставете тенджерата на котлона, за да се затопли водата. Междувременно разбърквайте маслото в купата. Махнете съдовете от котлона, когато маслото се разтопи.

След това прибавете затопленото мляко и какаото в предварително подготвената смес от мляко и сухи съставки. Разбъркайте добре докато получите еднородна смес. Целта е сместа да стане на балончета.

Сложете хартия за печене върху тавата. Излейте внимателно сместа в нея. Загрейте фурната на 180 градуса. Оставете тестото да се пече в загрятата фурна за около 40 минути.

След това оставете тестото да изстине и го разрежете напречно на две части. Така ще получите блатовете за сладкиша.

Пригответе крема като смесите течния шоколад с маскарпонето. Разбъркайте внимателно докато получите еднородна смес.

Намажете равномерно един от блатовете с 1/3 от крема. След това поставете втория блат отгоре.  Остатъка от крема ще използвате за глазура.  Намажете крема върху повърхността на блата и стените на сладкиша с крема. За завършек настържете черния шоколад и поръсете сладкиша с него.

Сподели:

Тирамису

Необходими продукти 

маскарпоне - 200 г
яйца - 2 бр.
бишкоти - 400 г
кафе еспресо - 3 чаши
кафява тръстикова захар Сладея - 120 г
ром или коняк - 2-3 с.л.
какао за поръсване - 2-3 с.л.

Начин на приготвяне

Сварете кафето и го оставете да се охлади. Отделете жълтъците от белтъците на две яйца. Разбийте белтъците с три 3 с.л. захар, докато станат на твърд сняг. След това разбийте и жълтъците с 3 с.л. захар. Към жълтъците добавете маскарпонето и  рома и леко разбъркайте, докато получите еднородна смес. Добавете към сместа разбитите белтъци.

Натопете бишкотите в охладеното кафе и подредете един пласт в стъклен съд или касерола. Излейте крема и сложете нов ред  бишкоти, докато станат по 3 пласта от двете. Последният слой поръсете с какао. Сложете в хладилник да стегне добре и да се охлади, най-добре  за 10-12 часа.

Сподели: