Сладкиш Негърче

За сладкиша:

кисело мляко - 400 г
хлебна сода - 1 ч.л.
бяла кристална захар „Сладея“ - 280 г
олио - 200 мл
брашно - 280 г
какао - 2 с.л.
ванилия - 1 пакет

За глазурата:

масло - 125 г
бяла кристална захар „Сладея“ - 80 г
какао - 2 с.л.
прясно мляко - 50 мл

Започнете със сместа за тестото. Смесете киселото мляко и содата. Пресейте брашното и го добавете към сместа. Докато разбърквате, прибавете постепенно захарта, какаото, ванилията и олиото. Разбъркайте добре, докато не се получи еднородна смес. След това намажете тавата, в която ще изпечете сладкиша, с олио. Поръсете я с брашно, за да не полепва тестото. Излейте сместа в тавата и я сложете да се пече за половин час. Температурата на фурната трябва да е 180°C. Междувременно подгответе глазурата. В малка тенджера разтопете маслото. Към него добавете какаото и бялата кристална захар „Сладея“. Разбъркайте съставките добре, след което добавете млякото.  Продължавайте да бъркате сместа докато тя се вари. Глазурата е готова, когато сместа се сгъсти. Остава само да залеете изпечения сладкиш с нея. За да бъде негърчето по-сочно, продупчете сладкиша с вилица на няколко места преди да добавите глазурата.

Сподели:

Черешов пай

За блата:

яйца - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея“- 250 г
кисело мляко - 250 г
олио - 100 мл
ванилия - 2 бр.
брашно - 1 кг
бакплувер - 1 ч.л.

За гарниране:

череши без костилки - 200 г
пудра захар „Сладея“ - 40 г

Начин на приготвяне

В подходящ съд разбийте добре яйцата и захарта. Целта е да се получи еднородна смес, без тя да бъде пухкава. След това добавете киселото мляко и олиото. Разбъркайте внимателно. Време е да прибавите сухите съставки: брашното, бакпулвера и ванилията. Не забравяйте да разбъркате добре след добавянето на всяка от съставките. След това покрийте средна по размер тава с хартия за печене. Получената смес изсипете в предварително подготвената тава. След като излеете сместа, наредете черешите върху нея. Черешите трябва да са без костилки. Когато ги поставяте, не е нужно да оказвате натиск върху тях. Те сами ще потънат в тестото, докато сладкишът се пече. Загрейте фурната на 200°C, след което сложете пая в нея. Времето за печене е около 30 минути. Когато паят се опече, го оставете да изстине. Поръсете сладкиша с пудра захар „Сладея“, след като се охлади.

Сподели:

Лесен сладкиш с череши

Продукти:

череши - 250 г
яйца - 2 бр.
кристална захар „Сладея“ - 40 г
кисело мляко - 100 г
олио - 100 мл
ванилия - 1 пакет
сода за хляб - 1 ч.л.
брашно - 250 г
кафява нерафинирана захар „Сладея“ - 1 с.л.
пудра захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Почистете черешите от костилките и ги поръсете с около 50 г от брашното.

Разтворете содата в киселото мляко.

Разбийте яйцата с кристалната захар и прибавете олиото и ванилията. Последователно, с редуване, прибавете киселото мляко и останалото брашно до получаване на еднородна смес.

Към сместа прибавете половината от предварително почистени череши.

Изсипете в подходящ съд, отгоре равномерно подредете останалите череши и ги поръсете с кафява захар.

Печете на 190°C, в предварително загрята фурна, около 35-40 минути. След като изстине, поръсете сладкиша с пудра захар.

Сподели:

Курабии

За курабиите:

брашно - 500 г
бяла кристална захар „Сладея“ - 150 г
масло - 50 г
яйца - 3 бр.
кисело мляко - 100 г
сода - 1 ч.л.
ванилия -1 пакетче
лимонова кора - 4 с.л.
жълтък - 1 бр.

Необходими продукти за гарниране:

бяла кристална захар „Сладея“ - 40 г

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата и захарта, докато захарта се разтвори. Пресейте брашното в купа и добавете киселото мляко, разтопеното масло, яйчената смес, содата, ванилията и настърганата лимонова кора. Разбъркайте добре, докато се получи гладко тесто. Оставете го за около 15 минути. После оформете топчета и ги подредете в тава, върху хартия за печене.

Намажете ги с разбит жълтък и ги поръсете със захар.

Изпечете курабиите при температура от 200°C за около 30 минути, докато добият златист цвят.

Сподели:

Домашна торта с цедено мляко и крем

За млечния крем:

цедено кисело мляко - 500 г
сладко от вишни - 180 г

За яйчния крем:

прясно мляко - 1 л
краве масло - 125 г
пакет ванилия - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея“- 200 г.
яйца - 3 бр.
брашно тип 500 - 70 г

За блата:

обикновени бисквити - 450 г

За гарниране:

черен шоколад - 100 г
пудра захар „Сладея“ - 3 с.л.

Начин на приготвяне

Приготвяне на млечния крем:
Смесете в голяма купа цеденото мляко и сладкото. Разбъркайте добре, докато сместа стане кремообразна.

Приготвяне на яйчния крем:
Пригответе втория крем като смесите 800 мл от прясното мляко заедно с маслото, захарта и ванилията. Разбъркайте внимателно и оставете сместа да заври.

После разбийте яйцата заедно с остатъка от млякото и брашното, докато млякото леко се охлади.

Излейте внимателно яйчената  смес при сместа от мляко, масло, захар и ванилия, като бъркате непрекъснато. Продължете да разбърквате, докато се сгъсти.

Оставете крема да се охлади. Разбърквайте го от време на време, за да не хване коричка.

Приготвяне на тортата:

Започнете с яйчния крем, като сложите в подходящ съд тънък слой от него. Върху крема наредете бисквитите една до друга. Покрийте бисквитите с яйчен крем, а върху него добавете от крема със сладкото. Повторете процедурата за всеки слой от тортата.
Направете последния слой като редувате двата вида крем. Оставете тортата да стегне за няколко часа,след което я украсете с настърган черен шоколад, а отгоре я поръсете с пудра захар.

Сподели:

Сладкиш със сини сливи

Необходими продукти

яйца - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея`` - 220 г
олио - 50 мл
овесени ядки - 240 г
брашно - 280 г
кисело мляко - 200 г
сода за хляб - 1 ч.л.
сини сливи - 20 бр.

Необходими продукти за гарниране:

пудра захар „Сладея`` - 2 с.л.

Начин на приготвяне

В голяма купа разбийте захарта и яйцата. Целта е да се получи кремообразна смес. Разтворете содата за хляб в киселото мляко и я прибавете. Добавете към сместа брашното, овесените ядки и канелата. Сложете олиото, за да стане сочен сладкишът. Разбъркайте съставките добре. След това изсипете сместа в подходяща тава, покрита  с хартия за печене.

Нарежете сините сливи на половинки, след което ги наредете върху сместа. Загрейте фурната и оставете сладкиша да се пече за около 40 минути на 200°C. След като сладкишът се изпече, го поръсете с 2 с.л. пудра захар за завършек.

Сподели:

Бухтички

Необходими продукти

брашно - 550 г
кисело мляко - 200 г
олио - 200 мл
яйца - 3 бр.
сода за хляб - 1/2 ч.л.
сол - 1 ч.л.
пудра захар „Сладея`` - 30 г

Начин на приготвяне

Сложете содата в киселото мляко и бъркайте, докато не се надигне. Пресейте брашното със сито. Направете кладенче в купчинката и в него счупете яйцата.

Добавете солта и сместа от кисело мляко и сода. Загребвайте брашното към центъра и месете, докато стане еднородно, меко тесто.

Разрежете в желана форма и изпържете в предварително загрят тиган с олио. Поръсете с пудра захар.

Сподели:

Пухкави мекици

Необходими продукти

кисело мляко - 200 г
брашно - 500 г
топла вода - 100 мл
жива мая - 20 г
яйца - 1 бр.
сол - 1 ч.л.
бяла кристална захар „Сладея`` - 1 ч.л.
сода за хляб - 1 ч.л.

Начин на приготвяне

Затоплете 100 мл вода и в нея разтворете захарта, маята и солта.
След това в друг съд добавете към киселото мляко содата за хляб и разбъркайте добре, докато млякото не се надигне.
Следващата стъпка е постепенно да смесите водата с киселото мляко. Не забравяйте да бъркате през цялото време.
Към получената смес добавете яйцето. Целта е да получите еднородна смес.
След това в дълбока купа изсипете брашното и направете кладенче в средата. Вътре изсипете сместа внимателно и започнете да месите тестото.

Когато омесите тестото, го оставете да втаса в леко намазнена купа. Така то няма да залепне за нея. Тестото трябва да престои минимум 2 часа. Най-добре е да приготвите тестото още предишната вечер, за да има достатъчно време да втаса добре. Тестото е готово за пържене, когато удвои размера си.

Накъсайте тестото на парчета, след което ги разтеглете с пръсти. След това ги посипете леко с брашно. Последната стъпка е пърженето. Може да ги изпържите в тиган или в добре почистен фритюрник.

Сподели: