Шоколадов сладкиш с крем

Необходими продукти за блата

брашно - 300 г
бяла кристална захар Сладея - 300 г
царевично нишесте - 100 г
прясно мляко - 500 мл
масло - 80 г
какао - 70 г
пакетче бакпулвер - 1 ½ бр.

Необходими продукти за крема

маскарпоне - 250 г
течен шоколад - 200 г

Необходими продукти за декорация

черен шоколад - 50 г

Начин на приготвяне

Пресейте брашното 2-3 пъти. После в голяма купа добавете последователно пресятото брашно, царевичното нишесте, захарта и бакпулвера. Разбъркайте внимателно след прибавянето на всяка от съставките.

След това  оставете млякото да се затопли на котлона докато не заври. След като млякото се затопли го прибавете на тънка струйка към сместа от сухи съставки. Разбърквайте внимателно докато добавяте млякото.

После разтопете маслото на водна баня. За целта ще ви трябва средно голяма тенджера и малка купа. Поставете маслото в купата, а купата сложете в тенджерата. Налейте вода в тенджерата така, че да покриете ¾ от купата. Поставете тенджерата на котлона, за да се затопли водата. Междувременно разбърквайте маслото в купата. Махнете съдовете от котлона, когато маслото се разтопи.

След това прибавете затопленото мляко и какаото в предварително подготвената смес от мляко и сухи съставки. Разбъркайте добре докато получите еднородна смес. Целта е сместа да стане на балончета.

Сложете хартия за печене върху тавата. Излейте внимателно сместа в нея. Загрейте фурната на 180 градуса. Оставете тестото да се пече в загрятата фурна за около 40 минути.

След това оставете тестото да изстине и го разрежете напречно на две части. Така ще получите блатовете за сладкиша.

Пригответе крема като смесите течния шоколад с маскарпонето. Разбъркайте внимателно докато получите еднородна смес.

Намажете равномерно един от блатовете с 1/3 от крема. След това поставете втория блат отгоре.  Остатъка от крема ще използвате за глазура.  Намажете крема върху повърхността на блата и стените на сладкиша с крема. За завършек настържете черния шоколад и поръсете сладкиша с него.

Сподели:

Ягодово Тирамису

Необходими продукти

ягоди - 400 г
маскарпоне - 100 г
течна сметана с 35% масленост - 200 мл
бяла кристална захар Сладея - 150 г.
бишкоти - 20 бр.

Начин на приготвяне

Разбийте 100 гр. маскарпоне със 100 гр. захар. С миксер разбийте сметаната на гъст сняг, добавете сместа от маскарпонето и захарта, след което разбийте отново.

Пасирайте 100 г ягоди с 50 г бяла кристална захар „Сладея“.

В стъклен съд или касерола сложете един слой бишкоти и ги полейте с половината пасирани  ягоди.

Отгоре сложете слой с половината от сместа с маскарпоне.

Наредете втори слой бишкоти и полейте с другата част от пасираните ягоди, отгоре сложете останалия крем и загладете повърхността. Сложете в хладилник да се охлади за 1 час.

Останалите 300 г пресни ягоди, нарежете по дължина на тънки парчета, поставете върху десерта за украса и го върнете в хладилника, където да престои още два часа.

Сподели:

Тирамису

Необходими продукти 

маскарпоне - 200 г
яйца - 2 бр.
бишкоти - 400 г
кафе еспресо - 3 чаши
кафява тръстикова захар Сладея - 120 г
ром или коняк - 2-3 с.л.
какао за поръсване - 2-3 с.л.

Начин на приготвяне

Сварете кафето и го оставете да се охлади. Отделете жълтъците от белтъците на две яйца. Разбийте белтъците с три 3 с.л. захар, докато станат на твърд сняг. След това разбийте и жълтъците с 3 с.л. захар. Към жълтъците добавете маскарпонето и  рома и леко разбъркайте, докато получите еднородна смес. Добавете към сместа разбитите белтъци.

Натопете бишкотите в охладеното кафе и подредете един пласт в стъклен съд или касерола. Излейте крема и сложете нов ред  бишкоти, докато станат по 3 пласта от двете. Последният слой поръсете с какао. Сложете в хладилник да стегне добре и да се охлади, най-добре  за 10-12 часа.

Сподели: