Коледни бисквити Еленчета

Необходими продукти:

течен шоколад – ½ ч.
меко масло – 1 ч.
пудра захар „Сладея“ – ½ ч.
брашно – 2 ч.
смлени орехи – 1 ч.
захарни декорации

Начин на приготвяне

Сложете няколко лъжици течен шоколад върху тава с кухненска хартия, като оставяте по малко разстояние между всяка лъжица шоколад. Сложете тавата в хладилника за около 20 минути, докато шоколадът стегне.

В купа сипете мекото масло и ½ ч. пудра захар „Сладея“ и разбъркайте, докато се смесят. Добавете брашното и орехите и разбъркайте отново, докато се получи маслено тесто. Оформете малки бисквитки от тестото. В средата на всяка бисквитка сложете парче от вече стегналия шоколад и го завийте с ръце, за да се получат топчета. Наредете топчетата върху тава с кухненска хартия и печете на 170° 15 минути. Оваляйте готовите бисквитки в пудра захар „Сладея“ и декорирайте със захарни топчета и течен шоколад, за да се получат лица на еленчета.

Сподели:

Баклава

точени кори - 500 г
орехи - 500 г
белен шам-фъстък - 300 г
печени бадеми - 250 г
масло - 250 г
канела - 2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
индийско орехче - 1 щипка
карамфил - 1 щипка
джинджифил - 1 щипка

За сиропа:

бяла кристална захар „Сладея“- 250 г
мед - 250 г
хладка вода - 200 мл
пресен лимонов сок - 1 ч.л.

Първо пригответе сиропа: в средно голяма тенджера сложете всички съставки и ги сварете на бавен огън. Оставете да се варят така 15-20 минути – колкото повече се редуцира сосът, толкова по-гъст и лепкав ще е сиропът. Оставете го на стайна температура, докато се охлади, а през това време пригответе пълнежа. Докато изстива, сиропът ще се сгъсти допълнително.
Сложете орехите, шам-фъстъка, бадемите, подправките и солта в кухненски робот. Смелете ги до еднородна смес.
Разтопете маслото и си пригответе сладкарска четка. Загрейте фурната на 175°C и намажете с него дъното и стените на тавичка. Останалото масло използвайте за корите. Сложете първата кора на дъното на тавичката. Намажете с масло, след това повторете с още две от корите, като мажете с масло всяка нова кора. Разпределете около 3-4 с. л. от сместа с ядките равномерно върху третата кора. Покрийте с още 3 от корите, като мажете с масло всяка от тях и ги прегъвате или надипляте, за да паснат на размера на тавичката. Сложете отново 3-4 лъжици от плънката. Повтаряйте тази процедура, докато корите свършат. Намажете обилно с масло. Сложете във фурната и печете около 60 минути, докато баклавата стане златиста. Може да нарежете на квадрати или ромбчета предварително, така ще бъде по-сочна отвътре. Извадете баклавата от фурната и я оставете за 5 минути. Нарежете я в желаната форма с остър нож. Залейте, както е гореща, с охладения и сгъстен сироп и се старайте да напоите равномерно навсякъде.
Оставете я за 20 минути да се охлади и след това я оставете за още една нощ в хладилника.

Сподели:

Барчета с аромат на роза и карамел

овесени ядки - 200 г
кафява захар „Сладея“- 100 г
мед - 170 г
масло - 115 г
морска сол - 1/2 ч.л.
фурми - 20 бр.
розова вода - 2 с.л.
вода - 3 с.л.
микс ядки по ваш избор - 100 г
едър кокосов чипс - 2 с.л.

Смесете меда и захарта в тиган на средна температура до завиране и разтваряне на захарта. Добавете маслото и разбъркайте докато се разтопи напълно.

Прибавете овеса и солта в тази смес. Разбъркайте добре. С помощта на опакото на лъжица оформете блат. За целта използвайте малка тавичка покрита с хартия за печене.

Загрейте фурната на 170°C. Печете точно 20 минути. Охладете напълно преди следващата стъпка.

Разполовете фурмите и отстранете костилките. Залейте ги с водата и ароматизирайте с розова вода. Пюрирайте. Намажете овесения блат с крема от фурми.

Поръсете с микс от ядки (бадеми, орехи, кашу, шамфъстък), семена и кокосов чипс.

Нарежете и поднесете.

Съхранявайте в херметически затварящ се съд в хладилник до 10 дни.

Сподели:

Маслен пай с тиква, ябълка и канела

За масленото тесто:

брашно - 1 1/4 чаша
бяла кристална захар „Сладея“- 1 1/2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
студено масло, нарязано на малки кубчета - 125 г
ледена вода - 1/4 чаша
брашно - 1 кг

За пълнежа:

пюрирана печена тиква - 4 чаши
пюрирани печени ябълки - 1 чаша
бяла кристална захар „Сладея“ - 2/3 чаша
сол - 1/2 ч.л.
канела на прах - 1 ч.л.
смлян джинджифил - 1/2 ч.л.
смлян карамфил - 1 щипка
индийско орехче - 1 щипка
течна пълномаслена сметана - 100 мл

За карамеления топинг:

нерафинирана тръстикова захар “Сладея” - 1/2 чаша
масло - 90 г
течна пълномаслена сметана - 50 мл
сол - 1 щипка
ванилова есенция - 1 ч.л.
разполовени орехи- 1/3 чаша

За масленото тесто

Пригответе тестото за пая, като в голяма купа смесите брашното, солта и захарта. Извадете студеното масло от хладилника, като го нарежете на малки кубчета и оваляйте всяко кубче в брашното. Претрийте с ръка кубчетата масло в брашното, за да се получи ронлива смес. Добавете 1/4 чаша ледена вода от хладилника и замесете тесто. По принцип пропорцията е доста точна, но ако ви седи леко сухо и ронливо тестото, добавете на око 1 с.л. или повече ледено студена вода. Така замесеното маслено тесто увийте в стреч фолио и оставете да си почине в хладилника за 30 минути.

За плънката

Опечете нарязаната на резени тиква и 4-5 ябълки във фурната на 180˚C за 30-40 минути. От готовата опечена тиква и обелените и почистени от семки ябълки, с помощта на кухненски робот или пасатор направете гладко пюре. Нека пропорцията бъде около 2 чаши пюре от тиква и 1 чаша пюре от печени ябълки.

Към пюрето добавете захарта, солта и подправките. Добавете още течна сметана и 3 предварително разбити яйца.

Извадете тестото за пая от хладилника, разточете го върху набрашнена повърхност и оформете красиво краищата за вашия маслен блат. За това количество тесто ще бъде подходяща малка тавичка с размер около 22-23 см диаметър. Покрийте тестото с хартия за печене и изсипете отгоре нещо тежко, като например боб или леща. Това ще попречи на тестото да се надуе в средата и ще остане място за плънката. Печете така на средно ниво във фурната на предварително загрята на 180˚C за 15 минути, отстранете тежестите и допечете още 10-ина минути.

Изсипете плънката в масления блат, печете 15 минути на 200˚C, а след това 40 мин на 170˚C. Много важно е да не изваждате пая направо от фурната, а при вече изключена фурна да го оставите да се охлади постепенно на леко открехната вратичка.

Топингът с орехи се приготвя по следния начин:

В малка тенджерка или касерола на средно висока температура загрейте кафявата захар, маслото, сметаната и солта. Гответе 5 минути. Отстранете съда от огъня, добавете течната ванилия и орехите.

Поднесете с бита сметана и горещ топинг с орехи. Паят може да се съхранява в хладилник до седмица.

Сподели:

Сладко от смокини (с орехи и карамфил)

Продукти:

смокини - 60 бр.
бяла кристална захар „Сладея“- 1 кг
вода - 1 л
карамфил - 20 пръчици
орехови ядки - 100 г
лимонтузу - 1 ч.л.

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера сложете водата, карамфила и бялата захар “Сладея”. Сварете сладък захарен сироп. Разбърквайте от време на време, първо докато се разтопи напълно захарта и второ, докато усетите кога течността добива плътност на сироп. Свалете от огъня когато започне леко да се сгъстява.

Подгответе си смокините. Измийте и почистете дръжките. Надупчете ги с игла. Така захарният сироп ще добие силен вкус и аромат на смокини.

Поставете така приготвените плодове в плитък съд, залейте с горещия захарен сироп и добавете орехите.

Гответе сладкото на средно висока температура, разбърквайте леко с помощта на решетъчна лъжица. Отстранете образувалата се пяна.

Варете до желаната гъстота. Най-лесно ще разберете, че сладкото е готово като капнете капка от него върху порцеланова чинийка. Капката трябва да запази формата си без да се разлива.

5 минути преди да свалите от огъня добавете предварително разбитото с мъничко вода лимонтузу.

Сипете готовото горещо сладко в сухи и чисти бурканчета, затворете плътно и обърнете с капачките надолу. Нека останат така до пълното им изстиване.

За по-сигурно може да стерилизирате бурканчетата със смокиново сладко за 5 минути във вряла вода.

Сподели:

Сладкиш със сладко от вишни

За блата:

брашно - 280 г
сол - 1 щипка
бяла кристална захар „Сладея“ - 40 г
масло - 150 г
яйце - 1 бр.
орехи - 50 г
бадеми - 40 г

За крема:

сладко от вишни - 50 г
вишни без костилка - 500 г
заквасена сметана - 400 г
извара - 200 г
сладкарска сметана - 100 мл
сладкарска сметана - 100 мл
яйца - 2 бр.
яйца - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея“ - 40 г

За поръсване:

пудра захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата:

Пресейте брашното на купчинка върху плота, смесете го със солта и 40 г захар и направете кладенче в средата. Нарежете 120 г масло на малки парченца и го разпръснете в брашното. Счупете яйцето в кладенчето от брашно. След това, с ръце, бързо ги омесете на тесто (ако е необходимо, добавете още малко брашно). Оформете тестото на топка, увийте го във фолио и го сложете в хладилника за 30 минути.

Приготвяне на крема:

Разбийте заквасената сметана, изварата и сладкарската сметана с миксер. Добавете последователно яйцата и разбъркайте отново. След това прибавете нишестето и 40 г бяла кристална захар.

Приготвяне на сладкиша:

Вече охладеното тесто разточете до размер малко по-голям от този на формата (за да може да повдигнете ръбче по стените ѝ).

Намажете формата за печене с останалите от сместа за блата 30 г масло, след което я набрашнете, за да не залепва. После покрийте формата за печене с разточеното тесто. Нарежете орехите и бадемите на дребни парчета и поръсете тестото с тях.

Смесете вишните със сладкото от вишни и разпределете  1/4 от сместа върху тестото. Отгоре изсипете сметановия крем и го загладете добре. Върху него сложете останалата смес от вишни.

Печете в загрятата на 180°C фурна около 50 минути, докато добие златисто-кафяв цвят.

Ако сладкишът започне да потъмнява бързо, го покрийте с фолио.

Извадете готовия сладкиш от фурната, оставете го да изстине, след което го поднесете поръсен с пудра захар „Сладея“.

Сподели:

Сладоледени сандвичи

За ореховите бисквити:

Белтъци - 4 бр.
пудра захар ``Сладея`` - 100 г
фино смлени орехи - 1 чаша
канела - 1 ч.л.
пълнозърнесто брашно - 100 г

За сладоледа с малини:

малини - 1/2 чаша
пудра захар ``Сладея`` - 1 с.л.
лимонов сок - 1 с.л.
бял сметанов сладолед - 200 г

Начин на приготвяне

За да приготвите домашни орехови бисквити, разбийте белтъците с миксер до бяла пухкава пяна. Добавете постепенно пудра захар „Сладея“ и бъркайте докато получите гладък крем. Най-добър резултат ще получите когато белтъците са със стайна температура. Добавете орехите, канелата и брашното. Ако използвате пълнозърнесто брашно за рецептата, ще имате по-груба текстура и по-наситен аромат. Разбъркайте до получаване на меко и лепкаво тесто. Подгответе си тавичка за печене. Постелете хартия за печене и оформете вашите орехови бисквити с помощта на лъжичка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Оставете ги да се охладят напълно преди да ги поднесете в комбинация със сладоледа.

Пригответе сладоледа за вашите летни сладоледени сандвичи по следния начин: оставете сладоледа да се разтопи. Пюрирайте малините, овкусете с 1 с.л. пудра захар „Сладея“ и 1 с.л. лимонов сок. Смесете плодовото пюре и сладоледа, разбъркайте добре. Налейте сместа в пласмасови или картонени чаши за еднократна употреба. Приберете във фризера поне за 3 часа да стегне. Когато сладоледа е в такава чаша, лесно се изважда и реже на филийки с дебелина от около 2.5 – 3 см. Сглобете вашите сладоледени сандвичи като поставите сладоледа между две орехови бисквити и нежно притиснете.

Сподели:

Ликьор със зелени орехчета

Продукти:

зелени орехчета - 40-60 бр.
ракия - 1 л
канела - 1 пакет
карамфил - 5-6 бр.
червено вино - 1,5 л
бяла захар „Сладея“ - 1,5 кг

Начин на приготвяне

Орехите преди да са узрели са идеални за приготвяне на прекрасни кулинарни изкушения като сладка и ликьори. За целата орехчетата се берат от края на май до края на юни. Узряването на орехите зависи от времето през пролетта и от региона.

Нарежете 40-60 зелени орехчета на четири. Сложете ги в добре измит стъклен буркан и залейте с 1 литър ракия. Добре е ракията да е домашна, за да сте сигурни в качеството на алкохола. Добавете 1 пакетче канела и 5-6 пръчици карамфил.

Затвотете плътно и оставте да престои на стайна температура около 1 месец.

Прецедете 3-4 пъти през марля.

Разтворете 1,5 кг. бяла захар „Сладея“ в 1,5 литра червено вино, което ще обогати вкуса и ще внесе допълнителен букет от аромати. Смесете всички съставки.

Налейте ликьора в стъклени бутилки, затворете плътно. Съхранявйте на тъмно и хладно. След около месец ликьорът е готов.

Поднесете в красиви чаши с бучка лед.

Сподели:

Ореховки

смлени орехи - 1 ч. ч.
белтък - 3 белтъка
сол - 1 щипка
пудра захар „Сладея“ - 150 г
ванилия - 1 пакетче
лимонов сок - 1/2 ч.л.

Начин на приготвяне

Разбийте белтъците с щипка сол, като предварително добре подсушите купата, в която ще ги разбивате и накрайниците на миксера.

Добавете малко по малко пудрата захар, ванилията и лимоновия сок. Разбивайте, докато се получи твърд сняг.

Добавете внимателно орехите, като разбърквате с дървена лъжица или шпатула.

Сложете хартия за печене на дъното на тава и с лъжица оформете ореховките в желания размер.

Печете в предварително загрята на 150°C фурна за около 25 минути.

Сподели:

Сладкиш с тиква

За сладкиша:

тиква - 1 кг
бяла кристална захар „Сладея“ - 100 г
счукани орехови ядки - 100 г
прясно мляко - 240 мл
яйца - 2 бр.
галета - 4 ч.л.
краве масло - 2 с.л.
канела - 1 с.л.

Необходими продукти за гарниране:

пудра захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Нарежете тиквата на малки кубчета. След това задушете в 100 мл вода парченцата, за да омекнат. След като омекнат, ги надробете с вилица, докато не станат на пюре. Продължете да държите пюрето на бавен огън. Към него добавете млякото и маслото. Междувременно разбъркайте сместа добре. Целта е да се получи еднородна смес, която да е добре затоплена.

Дръпнете от котлона и оставете настрани.

Следващата стъпка е да разделите белтъците и жълтъците на яйцата.

Разбийте жълтъците и ги добавете към сместа.  След това прибавете захарта, счуканите орехови ядки, галетата и канелата. Не пропускайте да разбъркате съставките добре.

Разбийте белтъците на сняг и ги добавете към останалите продукти. Получената смес изсипете в подходящ съд, намазан с масло.

Сладкишът се пече около 40 минути на 200°C .

Поднесете сладкиша поръсен с пудра захар „Сладея“.

Сподели: