Щолен

брашно - 600 г
пудра захар - 100 г
суха мая - 7 г
прясно мляко - 250 мл
карамфил на прах - 1/2 ч.л.
индийско орехче на прах - 1/2 ч.л.
кардамон на прах - 1/2 ч.л.
сол - 1 щипка
ванилия - 2 пакетчета
разтопено и охладено краве масло - 200 г
филирани бадеми -50 г
стафиди - 100 г
сушени кайсии - 50 г
сушени сини сливи - 50 г
сушени череши - 50 г
ром - 40 г
настъргана кора от лимон

Подгответе стафидите и черешите като ги мариновате предварително в 40 г ром. Нарежете на ситно сушените кайсии и сини сливи.

В малка касерола на котлона загрейте маслото докато се разтопи. Оставете го да се охлади напълно преди да го добавите към останалите съставки когато замесвате тестото.

В купичка смесете леко затоплено мляко, 1ч.л. пудра захари маята. Оставете маята да се активира.

В голяма купа пресейте 450 г брашно, добавете солта и ванилията, направете кладенче в брашното и изсипете млякото с мая, маслото, настърганата лимонова кора  и подправките на прах. С ръка замесете меко тесто. Оставете на топло да втаса за 2 часа.

Премесете тестотоато си набрашните повърхността за измесване с останалото брашно. Разстлете тестото и посипете с бадемите, сушените плодове мариновани в ром, ситно нарязаните кайсии и сините сливи. Ако са поседяли достатъчно време в ром, плодовете абсорбират напълно течността. Ако случайно ви е останал ром на дъното, отцедете и добавете само сушените плодове. Завийте на руло и доомесете тестото, оформете щолена и го сложете в тавичка върху хартия за печене. Нека втаса така още един час.

Загрейте фурната на 180°C. Печете точно 1 час.

Извадете, още докато е топъл намажете с разтопено масло и поръсете с пудра захар. Така захарта ще залепне към повърхността и щолена ще изглежда красиво и апетитно.

Сподели:

Сладкиш със сини сливи

Необходими продукти

яйца - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея`` - 220 г
олио - 50 мл
овесени ядки - 240 г
брашно - 280 г
кисело мляко - 200 г
сода за хляб - 1 ч.л.
сини сливи - 20 бр.

Необходими продукти за гарниране:

пудра захар „Сладея`` - 2 с.л.

Начин на приготвяне

В голяма купа разбийте захарта и яйцата. Целта е да се получи кремообразна смес. Разтворете содата за хляб в киселото мляко и я прибавете. Добавете към сместа брашното, овесените ядки и канелата. Сложете олиото, за да стане сочен сладкишът. Разбъркайте съставките добре. След това изсипете сместа в подходяща тава, покрита  с хартия за печене.

Нарежете сините сливи на половинки, след което ги наредете върху сместа. Загрейте фурната и оставете сладкиша да се пече за около 40 минути на 200°C. След като сладкишът се изпече, го поръсете с 2 с.л. пудра захар за завършек.

Сподели:

Домашен плодов сладолед

Необходими продукти

нискомаслено прясно мляко - 300 мл
мед - 2 с.л.
бяла кристална захар Сладея - 2 с.л.
плодове по избор - 500 г
плодове по избор за украса - 100 г

Начин на приготвяне

Почистете и нарежете 400 г от плодовете. Може да използвате плодове по избор или комбинация от няколко вида. Препоръчваме комбинация от горски плодове.

Нарязаните плодове сложете в съд за пасиране заедно с млякото, меда и захарта. Пасирайте съставките добре, докато се получи пюре. Оставете сместа да се замрази за около 2 часа във фризера, като покриете съда с фолио. Нарежете останалите 100 г плодове. Поднесете сладоледа с парчета плодове.

Сподели: