Щолен

брашно - 600 г
пудра захар - 100 г
суха мая - 7 г
прясно мляко - 250 мл
карамфил на прах - 1/2 ч.л.
индийско орехче на прах - 1/2 ч.л.
кардамон на прах - 1/2 ч.л.
сол - 1 щипка
ванилия - 2 пакетчета
разтопено и охладено краве масло - 200 г
филирани бадеми -50 г
стафиди - 100 г
сушени кайсии - 50 г
сушени сини сливи - 50 г
сушени череши - 50 г
ром - 40 г
настъргана кора от лимон

Подгответе стафидите и черешите като ги мариновате предварително в 40 г ром. Нарежете на ситно сушените кайсии и сини сливи.

В малка касерола на котлона загрейте маслото докато се разтопи. Оставете го да се охлади напълно преди да го добавите към останалите съставки когато замесвате тестото.

В купичка смесете леко затоплено мляко, 1ч.л. пудра захари маята. Оставете маята да се активира.

В голяма купа пресейте 450 г брашно, добавете солта и ванилията, направете кладенче в брашното и изсипете млякото с мая, маслото, настърганата лимонова кора  и подправките на прах. С ръка замесете меко тесто. Оставете на топло да втаса за 2 часа.

Премесете тестотоато си набрашните повърхността за измесване с останалото брашно. Разстлете тестото и посипете с бадемите, сушените плодове мариновани в ром, ситно нарязаните кайсии и сините сливи. Ако са поседяли достатъчно време в ром, плодовете абсорбират напълно течността. Ако случайно ви е останал ром на дъното, отцедете и добавете само сушените плодове. Завийте на руло и доомесете тестото, оформете щолена и го сложете в тавичка върху хартия за печене. Нека втаса така още един час.

Загрейте фурната на 180°C. Печете точно 1 час.

Извадете, още докато е топъл намажете с разтопено масло и поръсете с пудра захар. Така захарта ще залепне към повърхността и щолена ще изглежда красиво и апетитно.

Сподели:

Козунак

За козунака:

яйца - 4 бр.
прясно мляко - 200 мл
бяла кристална захар „Сладея“ - 450 г
брашно - 1 кг
сол - 1 щипка
ванилия - 1 пакет
олио - 1/2 ч.ч.
жива мая - 45 г (едно кубче)
масло - 100 г
стафиди - 250 г

За намазване:

жълтък - 1 бр.
олио - 2 с.л.
бяла кристална захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото мляко, добавете 1 с.л. захар, 1 щипка сол и 3 с.л. брашно. Оставете сместа да втаса.

Разбийте яйцата със захарта и ванилията. Загрейте маслото и олиото, а яйчната смес добавете към втасалата мая. Добавете брашното и маслото и размесете тестото. За да стане по-еластично и гладко, месете около 10 минути с намаслени ръце или използвайте хлебопекарна.
Следващата процедура е разтегляне и сгъване – повтаряйте я, докато в тестото се получат пори. Покрийте с кърпа и оставете да престои поне час и половина. Междувременно, накиснете стафиди за около половин час във вода.

След като изчакате тестото да престои,  го нарежете на 9 равни части.

Вземете едната част и внимателно я разтегнете. Поръсете със стафидите. Навийте на руло и направете същото с още две части. От трите парчета сплетете плитка и я сложете в намазана с мазнина тава.

Повторете същото и с останалите 6 парчета, от които може да оформите още 2 козунака. Оставете тестото да престои  1 час на топло.

След това намажете със смес от жълтък и 2 с.л. олио. Поръсете със захар. Изпечете за около час в предварително загрята до 180°C фурна. Ще разберете дали козунакът е готов с помощта на клечка за зъби.

Сподели: