Маслен пай с тиква, ябълка и канела

За масленото тесто:

брашно - 1 1/4 чаша
бяла кристална захар „Сладея“- 1 1/2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
студено масло, нарязано на малки кубчета - 125 г
ледена вода - 1/4 чаша
брашно - 1 кг

За пълнежа:

пюрирана печена тиква - 4 чаши
пюрирани печени ябълки - 1 чаша
бяла кристална захар „Сладея“ - 2/3 чаша
сол - 1/2 ч.л.
канела на прах - 1 ч.л.
смлян джинджифил - 1/2 ч.л.
смлян карамфил - 1 щипка
индийско орехче - 1 щипка
течна пълномаслена сметана - 100 мл

За карамеления топинг:

нерафинирана тръстикова захар “Сладея” - 1/2 чаша
масло - 90 г
течна пълномаслена сметана - 50 мл
сол - 1 щипка
ванилова есенция - 1 ч.л.
разполовени орехи- 1/3 чаша

За масленото тесто

Пригответе тестото за пая, като в голяма купа смесите брашното, солта и захарта. Извадете студеното масло от хладилника, като го нарежете на малки кубчета и оваляйте всяко кубче в брашното. Претрийте с ръка кубчетата масло в брашното, за да се получи ронлива смес. Добавете 1/4 чаша ледена вода от хладилника и замесете тесто. По принцип пропорцията е доста точна, но ако ви седи леко сухо и ронливо тестото, добавете на око 1 с.л. или повече ледено студена вода. Така замесеното маслено тесто увийте в стреч фолио и оставете да си почине в хладилника за 30 минути.

За плънката

Опечете нарязаната на резени тиква и 4-5 ябълки във фурната на 180˚C за 30-40 минути. От готовата опечена тиква и обелените и почистени от семки ябълки, с помощта на кухненски робот или пасатор направете гладко пюре. Нека пропорцията бъде около 2 чаши пюре от тиква и 1 чаша пюре от печени ябълки.

Към пюрето добавете захарта, солта и подправките. Добавете още течна сметана и 3 предварително разбити яйца.

Извадете тестото за пая от хладилника, разточете го върху набрашнена повърхност и оформете красиво краищата за вашия маслен блат. За това количество тесто ще бъде подходяща малка тавичка с размер около 22-23 см диаметър. Покрийте тестото с хартия за печене и изсипете отгоре нещо тежко, като например боб или леща. Това ще попречи на тестото да се надуе в средата и ще остане място за плънката. Печете така на средно ниво във фурната на предварително загрята на 180˚C за 15 минути, отстранете тежестите и допечете още 10-ина минути.

Изсипете плънката в масления блат, печете 15 минути на 200˚C, а след това 40 мин на 170˚C. Много важно е да не изваждате пая направо от фурната, а при вече изключена фурна да го оставите да се охлади постепенно на леко открехната вратичка.

Топингът с орехи се приготвя по следния начин:

В малка тенджерка или касерола на средно висока температура загрейте кафявата захар, маслото, сметаната и солта. Гответе 5 минути. Отстранете съда от огъня, добавете течната ванилия и орехите.

Поднесете с бита сметана и горещ топинг с орехи. Паят може да се съхранява в хладилник до седмица.

Сподели:

Торихас

За топинга:

прясно мляко - 0,5 л
канела - 1 пръчка
настъргана кора от портокал, лайм и лимон - 1 с.л.

За карамелизираната ябълка:

бяла захар - 2 с.л.
ябълка - 1 бр.
масло - 30 г
кафява захар - 2 с.л.

За торихас:

сух козунак, брьош или хляб - 8 резена

За пържене:

яйца за овалване - 3 бр.
олио - 250 мл

За поръсване:

печени лешници - 50 г
бяла захар - 3 с.л.
канела - 1/2 с.л.

Поднесете с:

бял ванилов сладолед - 4 топки
мента - няколко листенца
касис - на вкус

Начин на приготвяне

Торихас обикновено се приготвя около Великден в Испания. За целта се използва сух козунак, брьош или стар хляб. Приготвихме нашите торихас с резени козунак, останали след празника.

 

За топинга:

В 1,5 литрова тенджера кипнете млякото, пръчката канела, настърганите кори от цитрус и две супени лъжици бяла захар. Веднага щом заври, свалете от огъня.

 

За карамелизираната ябълка:

В малък тиган разтопете маслото, добавете кафявата захар и ябълката, обелена и нарязана на кубчета с големина около сантиметър. Гответе до карамелизиране.

 

За торихас:

Пригответе си сух козунак, останал от празника. Отстранете коричките и натопете в прясното мляко. Сложете за 10 минути във фризера.

 

За пържене:

– Разбийте яйцата и ги прехвърлете в плоска чиния.
– Извадете козунака и оваляйте в разбърканите яйца.
– В голям тиган изсипете олиото и го сгорещете до подходяща температура за пържене.
– Потопете в горещото олио и пържете за кратко от всички страни до златисто. Извадете и сложете върху кухненска хартия, за да отстраните излишната мазнина.

 

Пригответе ефектна и ароматна смес за поръсване:

На сух тиган запечете лешниците, докато усетите приятен аромат на печени ядки. Оставете ги да се охладят и ги смелете в кухненски робот. Добавете три супени лъжици бяла захар за повече хрупкавост и половин супена лъжица канела на прах, за да подчертаете още повече присъствието на канела в ястието.

 

За поднасяне:

В подходяща красива чиния наредете първо резените торихас, поръсете с микса от ядки, захар и канела. Добавете топка ванилов сладолед. Украсете с листенца мента, касис и настъргана кора от лайм и лимон.

Сподели:

Сладкиш без яйца

Необходими продукти

настъргана ябълка - 1 бр.
вода - 180 мл
бяла кристална захар „Сладея“ - 320 г
олио - 180 мл
брашно - 160 г
бакплувер - 1 бр.
грис - 40 г
ситно нарязани орехи - 50 г

Необходими продукти за гарниране:

цели орехови ядки - 40 г

Начин на приготвяне

Започнете с разтварянето на захарта. Сложете 180 мл вода да заври. След като водата заври, прибавете захарта към нея. Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори. След това махнете тенджерата от котлона, за да не се изпари водата. В подходящ съд добавете към подсладената вода сухите съставки: брашното и бакпулвера. Добавете към тях настърганата ябълка. Не забравяйте да разбърквате добре след добавянето на всяка от съставките. Към сместа добавете и олиото, за да е сочен сладкишът. Нарежете на ситно или счукайте орехите и ги прибавете към сместа заедно с гриса. Разбъркайте всички съставки до получаването на еднородна смес.

Пригответе тавата за печене, като я намажете с олио и след това поръсите с брашно или като я покриете с хартия за печене. После излейте сместа в тавата и поставете отгоре орехови ядки за украса. Сладкишът се пече за около 35 минути в загрята на 200°C фурна.

Сподели:

Лесен сладкиш с настъргани ябълки

Необходими продукти

ябълки - 600 г
брашно - 250 г
пакетче бакплувер - 1 бр.
яйца - 4 бр.
олио - 180 г
бяла кристална захар „Сладея`` - 220 г
канела - 1 к.л.
орехови ядки - 120 г
масло - 30 г

Начин на приготвяне

На едро ренде настържете почистените от кората ябълки. Пресейте брашното заедно с бакпулвера. Счукайте орехите. Разбийте яйцата със захарта, докато станат на пухкава кремообразна смес.

Докато разбърквате, добавете бавно олиото, пресятото брашно, канелата, ореховите ядки и накрая – настърганите ябълки. Разбъркайте още, докато съставките се омесят добре.

Намажете тавата, в която ще печете сладкиша, с масло, след което я набрашнете, за да не залепва.

Изсипете сместа за сладкиша тавата. Печете на 200°C около 30-35 минути, като проверявате с клечка за зъби кога вътрешността се е изпекла.

Сподели:

Домашен плодов сладолед

Необходими продукти

нискомаслено прясно мляко - 300 мл
мед - 2 с.л.
бяла кристална захар Сладея - 2 с.л.
плодове по избор - 500 г
плодове по избор за украса - 100 г

Начин на приготвяне

Почистете и нарежете 400 г от плодовете. Може да използвате плодове по избор или комбинация от няколко вида. Препоръчваме комбинация от горски плодове.

Нарязаните плодове сложете в съд за пасиране заедно с млякото, меда и захарта. Пасирайте съставките добре, докато се получи пюре. Оставете сместа да се замрази за около 2 часа във фризера, като покриете съда с фолио. Нарежете останалите 100 г плодове. Поднесете сладоледа с парчета плодове.

Сподели:

Сладкиш с бисквити и ябълки

Необходими продукти за сладкиша

ябълки - 2 бр.
масло - 125 г
обикновени бисквити - 10-12 бр.
брашно - 150 г
кокосови стърготини - 2 с.л.
яйца - 3 бр.
бяла кристална захар Сладея - 1 1/2 ч.ч.
бакпулвер - 1 ч.л.
ванилия - 1 пакетче

Необходими продукти за гарниране

пудра захар Сладея - 3 с.л.

Начин на приготвяне

Разтопете маслото и го излейте на дъното на малка тава. Отгоре подредете бисквитите.

Нарежете ябълките на кубчета и ги поръсете с 1 с.л. от брашното, за да се поеме влажността.

След това поръсете кубчетата с кокосовите стърготини и разбъркайте.

Разбийте яйцата и захарта, после добавете брашното, бакпулвера и ванилията, докато получите гъста смес за тесто. С тази смес покрийте ябълките.

Изпечете на 180°C за около 30 минути. След като сладкишът се изпече го поръсете равномерно отгоре с 3 с.л. пудра захар.

Сподели: