Панакота

За панакотата:

Прясно мляко – 200 мл
Течна сладкарска сметана – 200 мл
Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Желатин – 1 пакетче

За ягодовия сос:

Ягоди – 150 г
Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Царевично нишесте – 1 ч.л.
Вода – 30 мл

За панакотата:

Сложете прясното мляко, сметаната и 100 г кристална захар „Сладея“ в тенджера на котлона и загрейте на средна температура. Бъркайте с телена бъркалка, докато захарта се разтопи и сместа се затопли (но без да завира). Махнете тенджерата от котлона и сложете пакетчето желатин, предварително разтворено в малко вода. Разбъркайте сместа добре и я сипете във формички. Сложете ги в хладилник за 4 часа или докато стегнат напълно.

За ягодовия сос:

Нарежете ягодите на средно големи парчета и ги сложете в тенджера. Добавете 100 г кристална захар „Сладея“ и 30 мл вода и загрейте на котлона на средна температура. Разбъркайте добре и оставете сместа да заври. След като заври, разтворете царевичното нишесте в 2-3 с.л. вода и го добавете към сместа. Разбъркайте отново и гответе още 3-4 минути, докато ягодовият сос се сгъсти.

Извадете формичките с вече стегналата панакота от хладилника и внимателно ги обрърнете върху чиния. Полейте панакотата с изстиналия ягодов сос и сервирайте.

Сподели:

Конфитюр от ревен и ягоди

Необходими продукти:

ревен - 800 г
ягоди или малини - 100 г
Лимонов сок - 2 с.л.
Бяла рафинирана захар „Сладея” - 500 г
Ябълков пектин - 20 г
Масло - 50 г
Пълномаслена течна сметана - 100 мл
Ванилия

Почистете ревена и го нарежете на малки парчета. Заедно с ягодите и лимоновия сок го сложете в тенджера и засипете всичко с 400 г от захарта. Загрейте плодовете на слаб огън, докато отпуснат сока си. След като захарта се стопи малко, увеличете силата на огъня. Ревенът и ягодите трябва леко да къкрят, а не да врат със силно кипене.

Разбъркайте пектина с останалата захар и го изсипете при плодовете. Разбъркайте енергично. Варете 5-6 мин., докато ревенът омекне. Пасирайте всичко до получаване на гладко пюре.

Към пюрето прибавете маслото и сметаната. Разбъркайте и кипнете още веднъж. Докато сместа е гореща, я насипете догоре в буркани и веднага затворете с капачки.

Сподели:

Торта желе с цветя и плодове

За първия слой с цветя и плодове:

желатин - 20 г
студена вода - 4 с.л.
Компот от круши - 300 мл
Бяла кристална захар „Сладея“ - 4 с.л.
Есенция ванилия - 1 с.л.
Ягоди - 4 бр.
Листенца мента - 1 шепа
Теменужки или други ядливи цветя - 5-6 бр.

За втория млечен слой с бадеми:

Желатин - 20 г
Студена вода - 4 с.л.
Прясно мляко - 1/2 л
Бяла кристална захар „Сладея“ - 1/2 ч.ч.
Заквасена сметана - 200 г
Печени филирани бадеми - 50 г

За първия слой с цветя и плодове:

– Залейте 20 г желатин с 4 с.л. студена вода.

– Затоплете компота от круши на котлон, без да завира.

– Добавете захарта и набъбналия желатин. Бъркайте до пълното разтваряне на желатина.

– Свалете от котлона и добавете есенцията ванилия.

– Оставете сместа да се охлади.

– През това време си подгответе ягодите. Измийте ги, отстранете зелената част и ги нарежете на четвъртинки. Измийте теменужките и листенцата мента.

– В силиконова форма за кекс наредете теменужките, ягодите и листенца мента. Залейте с половината от компота с желатин и приберете в хладилник за 30 минути да стегне.

– Охлаждането на желатина на два пъти ви позволява да постигнете ефект, сякаш плодовете и цветята плуват в безтегловност, а не са изсипани само в единия край на желето.

– Повторете действието като извадите от хладилника формата с вече стегналото желе, наредете остатъка от плодове, мента и цветя и залейте с останалия компот с желатин.

– Приберете в хладилник отново поне за 30 минути.

– През това време пригответе белия млечен слой на тортата.

За втория млечен слой с бадеми:

– Започнете отново с приготвянето на желатина. Накиснете отново 20 г желатин в 4 с.л. студена вода.

– Затоплете на котлон ½ литър прясно мляко – без да завира, добавете ½ ч.ч. бяла кристална захар „Сладея“.

– Добавете и набъбналия желатин и бъркайте докато се разтворят напълно.

– Добавете 50 г печен филиран бадем. Бадемите дават невероятен аромат и текстура на десерта.

– Охладете напълно преди да пристъпите към добавянето му към желирания компот с плодове и цветя.

Когато сглобите целия десерт, оставете в хладилник поне за два часа преди да се опитате да го обърнете и извадите от силиконовата форма.

Сподели:

Ягодов сладкиш

За кекса:

ягоди - 250 г
брашно - 180 г
бакплувер - 1 ч.л.
сол - 1 щипка
прясно мляко- 120 г
разтопено масло - 80 г
ампула есенция ванилия - 1 бр.
настъргана лимонова кора - 1 ч.л.
бяла кристална захар „Сладея “ - 180 г

За гарниране:

пудра захар „Сладея“ - 3 с.л.

Начин на приготвяне

Измийте ягодите и ги нарежете на половинки.

Разбийте яйцата с вилица, прибавете прясното мляко, разтопеното (но не горещо) масло, ванилията и захарта.

Ако смесите кафява и бяла захар, сладкиша ще има карамелен цвят, заради кафявата захар. Ако използвате само бяла кристална захар, сладкишът ще се получи с по-светъл цвят.

Смесете брашното със солта и бакпулвера. Пресейте брашнената смес върху яйчената смес и разбъркайте внимателно с дървена лъжица, докато съставките се смесят. Не прекалявайте с разбиването на тестото, достатъчно е да разбърквате, докато поеме брашното. Добавете настърганата лимонова кора.

Изсипете получената смес в подходяща форма, чието дъно е покрито с  хартия за печене. За тази доза тесто може да използвате две кръгли форми с диаметър 18 см.

Подредете отгоре нарязаните ягоди. Печете около 40 минути в  предварително загрятата до  180°C фурна или докато клечка за зъби, забодена в средата, излезе без полепнали трохи.

Извадете от фурната, оставете 5-10 минути във формата, след което извадете сладкиша и го оставете да изстине върху решетка.

След като изстине, го поръсете обилно с пудра захар.

Сподели:

Домашен плодов сладолед

Необходими продукти

нискомаслено прясно мляко - 300 мл
мед - 2 с.л.
бяла кристална захар Сладея - 2 с.л.
плодове по избор - 500 г
плодове по избор за украса - 100 г

Начин на приготвяне

Почистете и нарежете 400 г от плодовете. Може да използвате плодове по избор или комбинация от няколко вида. Препоръчваме комбинация от горски плодове.

Нарязаните плодове сложете в съд за пасиране заедно с млякото, меда и захарта. Пасирайте съставките добре, докато се получи пюре. Оставете сместа да се замрази за около 2 часа във фризера, като покриете съда с фолио. Нарежете останалите 100 г плодове. Поднесете сладоледа с парчета плодове.

Сподели:

Ягодово Тирамису

Необходими продукти

ягоди - 400 г
маскарпоне - 100 г
течна сметана с 35% масленост - 200 мл
бяла кристална захар Сладея - 150 г.
бишкоти - 20 бр.

Начин на приготвяне

Разбийте 100 гр. маскарпоне със 100 гр. захар. С миксер разбийте сметаната на гъст сняг, добавете сместа от маскарпонето и захарта, след което разбийте отново.

Пасирайте 100 г ягоди с 50 г бяла кристална захар „Сладея“.

В стъклен съд или касерола сложете един слой бишкоти и ги полейте с половината пасирани  ягоди.

Отгоре сложете слой с половината от сместа с маскарпоне.

Наредете втори слой бишкоти и полейте с другата част от пасираните ягоди, отгоре сложете останалия крем и загладете повърхността. Сложете в хладилник да се охлади за 1 час.

Останалите 300 г пресни ягоди, нарежете по дължина на тънки парчета, поставете върху десерта за украса и го върнете в хладилника, където да престои още два часа.

Сподели: