Сладко от череши

Необходими продукти:

почистени бели или червени череши - 4 кг
бяла захар Сладея – 3 кг

Рецептата е на г-жа Десислава Стоилкова-Алексиева. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне

Измитите и почистени череши се поставят в подходящ съд и се посипват с 1 кг захар Сладея. Оставят се да престоят за една нощ за да пуснат сока си. След това се преместват в дълбока тава и към тях се прибавя останалата захар. Сладкото може да се вари във фурна на 180°C, на котлон или на огнището в двора. Важно е да се разбърква от време на време. Когато сладкото придобие желаната гъстота се разпределя в добре измити и сухи бурканчета с винт. Следва стерилизиране – бурканчетата се слагат в дълбока тенджера и се покриват с хладка вода. Съдът се поставя на котлона, а водата трябва да ври около 10-15 минути преди да се отнеме от печката. Бурканчетата със сладкото от череши се изваждат и подсушават, когато са напълно изстинали.

Сподели:

Сладко от кайсии

Необходими продукти:

кайсии - 5 кг
бяла захар Сладея – 2,5 кг
лимонена киселина (лимонтузу) - 10 гр

Рецептата е предоставена от г-жа Пламена Йорданова. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне

Нарежете кайсиите на парченца и ги поръсете със захарта. Понеже количеството е голямо, може да разделите плодовете на две. Оставете ги да престоят за една нощ, за да отделят сока си. Разбъркайте добре цялата смес. Може да сварите сладкото по традиционния начин на котлона, но може да го „опечете“ в дълбока тава във фурната. Термичната обработка продължава до получаването на желаната гъстота. Желателно е да разбърквате редовно с дървена лъжица. В последните 5 минути от варенето, добавете лимонената киселина и разбъркайте отново внимателно. Още горещо, сладкото се премества в чисти и сухи бурканчета, които обръщаме с капачките надолу, за да се запечатат.

Сподели:

Боров мед

Необходими продукти:

60-80 бр. зелени борови шишарки
бяла захар Сладея – 1,5 кг
2,5 л вода
лимонена киселина - 1 пакетче

Рецептата е предоставена от г-жа Татяна Казиска. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне:

Шишарките се измиват внимателно и се цепват връхчетата им на кръст (по желание към тях, може да прибавите същото количество връхчета от бял бор). Слагат се в голяма тенджера и се заливат с водата. Варят се на умерен огън, докато половината количество от водата се изпари. Сместа престоява една нощ и после се прецежда. Към прецедената течност се добавя цялото количество захар Сладея. Вари се до желаната гъстота. Накрая се прибавя лимонената киселина. Още горещ, боровият мед се премества в чисти и сухи бурканчета, които обръщаме с капачките надолу, за да се запечатат.

Съвет:  Най-добре е боровите шишарки да се берат от средата на март до края на юни. Трябва да са много зелени и не по-дълги от 4 см – тогава са меки и лесно могат да се режат с нож.

Сподели:

Френски макарони

Необходими продукти:

За макароните:

белтъци – 3 бр.
кристална захар Сладея – 30 г
бадемово брашно – 125 г
пудра захар Сладея – 125 г
червена сладкарска боя – няколко капки

За пълнежа:

шоколад – 150 г
сладкарска сметана – 50 мл

Начин на приготвяне

За пълнежа:
Пригответе шоколадовия пълнеж като залеете шоколада с 50 мл топла сладкарска сметана. Оставете така за 1 минута, докато се поразтопи шоколада и разбъркайте с телена бъркалка, докато се получи гладък ганаш.

За макароните:
Разбийте 3 белтъка на сняг с миксер. Докато разбивате, добавете 30 г кристална захар „Сладея“. Когато белтъците са добре разбити, добавете пресятото бадемово брашно и 125 г пудра захар „Сладея“. Разбъркайте със силиконова шпатула, внимавайки да не нарушите пухкавостта на белтъците. Разделете сместа на 2. Към едната добавете няколко капки червена сладкарка боя и разбъркайте. Сипете червената и бялата смес в пош, внимавайки да не ги разбъркате. Оформете малки кръгчета върху хартия за печене. След като сте ги оформили, хванете тавата с две ръце от страни, повдигнете на няколко сантиметра и пуснете тавата, за да изкарате въздуха от макароните. Оставете ги да престоят 40 минути, след което ги печете на 140° за 10-12 минути.
Като изстинат напълно, сипете шоколадовия пълнеж в пош и шприцовайте върху половината от макароните, след което ги слепете с другата половина.

Сподели:

Торта с мандарини

Необходими продукти:

яйца – 3 бр.
кристална захар Сладея – 100 г
брашно – 200 г
бакпулвер – 1 пакетче
желатин – 3 пакетчета
сок от вишни -800 мл
обелени и разделени мандарини – 5 бр.

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте белтъците със 100 г кристална захар „Сладея“ докато станат на сняг. Добавете жълтъците и продължете да разбивате, докато стане хомогенна смес. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте с миксера още веднъж, докато се инкорпорира цялото брашно. Сипете сместа в тава и печете на 180° 15 минути.
Залейте желатина със сока от вишни и разбъркайте, докато се разтвори.
Сложете вече изстиналия блат във форма с подвижно дъно и отгоре наредете мандарините. Залейте с желатиновата смес и сложете в хладилник за поне 4 часа.

Сподели:

Коледни бисквити Еленчета

Необходими продукти:

течен шоколад – ½ ч.
меко масло – 1 ч.
пудра захар „Сладея“ – ½ ч.
брашно – 2 ч.
смлени орехи – 1 ч.
захарни декорации

Начин на приготвяне

Сложете няколко лъжици течен шоколад върху тава с кухненска хартия, като оставяте по малко разстояние между всяка лъжица шоколад. Сложете тавата в хладилника за около 20 минути, докато шоколадът стегне.

В купа сипете мекото масло и ½ ч. пудра захар „Сладея“ и разбъркайте, докато се смесят. Добавете брашното и орехите и разбъркайте отново, докато се получи маслено тесто. Оформете малки бисквитки от тестото. В средата на всяка бисквитка сложете парче от вече стегналия шоколад и го завийте с ръце, за да се получат топчета. Наредете топчетата върху тава с кухненска хартия и печете на 170° 15 минути. Оваляйте готовите бисквитки в пудра захар „Сладея“ и декорирайте със захарни топчета и течен шоколад, за да се получат лица на еленчета.

Сподели:

Печен сладкиш с ябълки и канела

За карамелизираните ябълки:

Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Ябълки – 5 бр.

За канеленото руло:

Топло прясно мляко – 240 мл
Суха мая – 2 ч.л.
Яйца– 2 бр.
Меко масло – ¾ ч. + 85 г
Брашно – 500 г
Кристална захар „Сладея“ – 1 ч
Канела – 1 с.л.


За карамелизираните ябълки:
Сипете 100 г кристална захар „Сладея“ в касерола на котлона и загрейте на висока температура. Когато захарта се поразтопи и започне да се образува карамел, добавете в касеролата обелените и изчистени ябълки, нарязани на едри парчета. Разбъркайте добре, за да се покрият ябълките с карамела и гответе още няколко минути, докато захарта напълно се разтопи. Махнете от котлона и сипете карамелизираните ябълки в кръгла тава с подвижно дъно, разпределяйки ги равномерно на един ред по дъното.

За канеленото руло:
Сипете затопленото прясно мляко, 1 с.л. кристална захар „Сладея“ и маята в голяма купа и разбъркайте с телена бъркалка. Добавете яйцата, ¾ ч. меко масло и разбъркайте отново. След това сипете брашното и разбъркайте добре с дървена лъжица, докато се оформи тесто. Оставете тестото да втаса 30 минути, след което го разточете на правоъгълник с дебелина около половин сантиметър. Намажете го с 85 г меко масло и поръсете със сместа от 1 ч. кристална захар „Сладея“ и 1 с.л. канела. Нарежете тестото по дължина на 6-7 равни ивици. Навийте едната ивица по дължина на стегнато руло. Сложете рулото върху началото на следващата ивица и навийте и нея, образувайки по-голямо руло. Сложете го върху началото на следващата ивица и повторете, докато употребите всички ивици и стане канелено руло голямо колкото тавата. Сложете го в тавата върху ябълките. Печете сладкиша на 180° 45 минути. Освободете дъното от формата и обърнете сладкиша върху чиния така, че ябълките да са отгоре.

Сподели:

Сироп от мента

Необходими продукти:

Прясна мента – 100 г
Вода – 1 л
Кристална захар „Сладея“ – 1 кг
Лимонтузу – 10 г

Залейте измитите листа мента с водата. Оставете да престои 1 денонощие. След 24 часа прецедете течността, прибавете 1 кг кристална захар „Сладея“ и лимонтузуто. Разбъркайте течността докато захарта се стопи. Налейте в измити и подсушени бутилки и по желание стерилизирайте за 15 минути. Сервирайте го разреден с газирана вода, лед и лимонче или лайм по желание.

Сподели:

Панакота

За панакотата:

Прясно мляко – 200 мл
Течна сладкарска сметана – 200 мл
Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Желатин – 1 пакетче

За ягодовия сос:

Ягоди – 150 г
Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Царевично нишесте – 1 ч.л.
Вода – 30 мл

За панакотата:

Сложете прясното мляко, сметаната и 100 г кристална захар „Сладея“ в тенджера на котлона и загрейте на средна температура. Бъркайте с телена бъркалка, докато захарта се разтопи и сместа се затопли (но без да завира). Махнете тенджерата от котлона и сложете пакетчето желатин, предварително разтворено в малко вода. Разбъркайте сместа добре и я сипете във формички. Сложете ги в хладилник за 4 часа или докато стегнат напълно.

За ягодовия сос:

Нарежете ягодите на средно големи парчета и ги сложете в тенджера. Добавете 100 г кристална захар „Сладея“ и 30 мл вода и загрейте на котлона на средна температура. Разбъркайте добре и оставете сместа да заври. След като заври, разтворете царевичното нишесте в 2-3 с.л. вода и го добавете към сместа. Разбъркайте отново и гответе още 3-4 минути, докато ягодовият сос се сгъсти.

Извадете формичките с вече стегналата панакота от хладилника и внимателно ги обрърнете върху чиния. Полейте панакотата с изстиналия ягодов сос и сервирайте.

Сподели:

Кекс с моркови и джинджифил

За кекса:

яйца - 2 бр.
сол - 3/4 ч.л.
канела - 1 и 1/2 ч.л.
Карамфил - 1/8 1ч.л.
Масло - 1/2 ч.ч.
Канола - 1/3 ч.ч.
Екстракт ванилия - 1 и 1/4 ч.л.
Кондензирано мляко - 3/4 ч.ч.
Кристална захар „Сладея” - 1 и 1/4 ч.ч.
Бакпулвер - 10 г
Фино настъргани моркови - 2 ч.ч.
Настърган джинджифил - 10 г
Пълнозърнесто брашно - 3 ч.ч.

За глазурата:

Крема сирене - 100 г
Кондензирано мляко - 3 с.л.
Пудра захар „Сладея”- 3/4 ч.ч.

За кекса:

Пригответе мокрите съставки, като разбъркате яйцата със солта в голяма купа. Добавете разтопеното масло и канолата (олио от рапица). Добавянето на растителна мазнина прави тестото по-еластично. Разбъркайте. Добавете подправките: канела, карамфил и ванилия. Разбъркайте. Добавете кристалната захар „Сладея” и разбъркайте до пълно разтваряне на захарта. Добавете бакпулвер и разбъркайте добре. В друга купа подгответе сухите съставки. Пригответе си морковите, като ги измиете, обелите и настържете на фино ренде. Към тях добавете 10 г фино настърган корен джинджифил. Объркайте морковите и джинджифила с брашното. Разбъркайте с ръце. Тази техника ви позволява да вкарате повече въздушност в рецептата и морковите да останат равномерно разпределени в печивото. Към така приготвените моркови добавете мокрите съставки и разбъркайте внимателно с гумена шпатула. Бъркайте нежно и внимателно. Идеята е съставките да се смесят добре и да пристъпим към печене. Печете в предварително намазана с разтопено масло форма за кекс. Поръсете добре с брашно. Това ще ви помогне по-лесно да извадите печивото от формата. Разпределете равномерно тестото и печете точно 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна (печете по средата на фурната). Ако се съмнявате в температурата на вашата фурна, проверете кекса по класическия начин. Прободете с клечка за зъби по средата и ако клечката излиза чиста, значи кексът е добре изпечен. Извадете готовия кекс от фурната и го оставете да се охлади около 25-30 минути. Когато е добре охладен и маслото е стегнало, би трябвало, обръщайки формата, кексът да излезе безпроблемно.

За глазурата:

В купа сложете крема сиренето и кондензираното мляко. За да получите гладък крем, е добре и двете съставки да са на стайна температура. Добавете пудрата захар и разбъркайте до гладък крем. Разнесете в желана форма върху кекса. Украсете с орехи.

Сподели: