Сироп от мента

Необходими продукти:

Прясна мента – 100 г
Вода – 1 л
Кристална захар „Сладея“ – 1 кг
Лимонтузу – 10 г

Залейте измитите листа мента с водата. Оставете да престои 1 денонощие. След 24 часа прецедете течността, прибавете 1 кг кристална захар „Сладея“ и лимонтузуто. Разбъркайте течността докато захарта се стопи. Налейте в измити и подсушени бутилки и по желание стерилизирайте за 15 минути. Сервирайте го разреден с газирана вода, лед и лимонче или лайм по желание.

Сподели:

Бадемов ликьор

Необходими продукти:

сурови бадеми - 50 г
кайсиеви ядки - 50 г
разтворимо кафе - 3 г
пръчка канела - 1 бр.
карамфил - 2-3 пръчици
ванилена захар - 2 с.л.
бяла кристална захар „Сладея” - 1 чаша
гореща вода - 100 мл
водка - 1/2 л

Залейте бадемите с гореща вода. Оставете ги 5 минути и обелете. Запечете ги на сух тиган. Счукайте в хаванче.
Изсипете бадемите в еднолитров стъклен съд. Добавете и кайсиевите ядки. Тях също може леко да счукате в хаванчето.
Пригответе захарния сироп. Залейте бялата кристална захар „Сладея”, ванилената захар и разтворимото кафе със 100 мл гореща вода. Разбъркайте до пълното разтваряне на захарта. Оставете да се охлади до стайна температура и прибавете към ядките.
Добавете водката. Затворете капака на съда плътно.
Приберете на тъмно и хладно за 1 месец.
Прецедете и съхранявайте в стъклени шишета.

Сподели:

Сладко от кайсии

Продукти:

Кайсии - 1 кг
бяла кристална захар ``Сладея`` - 500 г
вода - 100 мл
индрише - 4 листенца
лимонтузу - 1 ч.л.
бадеми или кайсиеви ядки - 100 г

Начин на приготвяне

Измийте кайсиите, разполовете ги и отстранете костилките.

Поръсете със захарта и ги оставете да преседят 6 часа.

В тенджера добавете водата, бадемите и индришето, оставете да заври, добавете плодовете със захарта. Гответе сладкото на средно висока температура и разбърквайте леко с помощта на решетъчна лъжица и отстранете образувалата се пяна.

Варете до желаната гъстота. Най-лесно ще се ориентирате, че сладкото е готово като капнете капка от него върху порцеланова чинийка. Капката трябва да запази формата си без да се разлива.

Пет минути преди да свалите сладкото от кайсии от котлона, добавете предварително разбърканото с малко вода лимонтузо.

Още горещо разпределете сладкото в чисти и сухи бурканчета, затворете плътно и обърнете с капачката надолу. Нека останат така до пълното им изстиване.

За по-сигурно може да стерилизирате бурканчетата със сладко за 5 минути във вряла вода.

Сподели:

Ликьор със зелени орехчета

Продукти:

зелени орехчета - 40-60 бр.
ракия - 1 л
канела - 1 пакет
карамфил - 5-6 бр.
червено вино - 1,5 л
бяла захар „Сладея“ - 1,5 кг

Начин на приготвяне

Орехите преди да са узрели са идеални за приготвяне на прекрасни кулинарни изкушения като сладка и ликьори. За целата орехчетата се берат от края на май до края на юни. Узряването на орехите зависи от времето през пролетта и от региона.

Нарежете 40-60 зелени орехчета на четири. Сложете ги в добре измит стъклен буркан и залейте с 1 литър ракия. Добре е ракията да е домашна, за да сте сигурни в качеството на алкохола. Добавете 1 пакетче канела и 5-6 пръчици карамфил.

Затвотете плътно и оставте да престои на стайна температура около 1 месец.

Прецедете 3-4 пъти през марля.

Разтворете 1,5 кг. бяла захар „Сладея“ в 1,5 литра червено вино, което ще обогати вкуса и ще внесе допълнителен букет от аромати. Смесете всички съставки.

Налейте ликьора в стъклени бутилки, затворете плътно. Съхранявйте на тъмно и хладно. След около месец ликьорът е готов.

Поднесете в красиви чаши с бучка лед.

Сподели:

Бухтички

Необходими продукти

брашно - 550 г
кисело мляко - 200 г
олио - 200 мл
яйца - 3 бр.
сода за хляб - 1/2 ч.л.
сол - 1 ч.л.
пудра захар „Сладея`` - 30 г

Начин на приготвяне

Сложете содата в киселото мляко и бъркайте, докато не се надигне. Пресейте брашното със сито. Направете кладенче в купчинката и в него счупете яйцата.

Добавете солта и сместа от кисело мляко и сода. Загребвайте брашното към центъра и месете, докато стане еднородно, меко тесто.

Разрежете в желана форма и изпържете в предварително загрят тиган с олио. Поръсете с пудра захар.

Сподели:

Пухкави мекици

Необходими продукти

кисело мляко - 200 г
брашно - 500 г
топла вода - 100 мл
жива мая - 20 г
яйца - 1 бр.
сол - 1 ч.л.
бяла кристална захар „Сладея`` - 1 ч.л.
сода за хляб - 1 ч.л.

Начин на приготвяне

Затоплете 100 мл вода и в нея разтворете захарта, маята и солта.
След това в друг съд добавете към киселото мляко содата за хляб и разбъркайте добре, докато млякото не се надигне.
Следващата стъпка е постепенно да смесите водата с киселото мляко. Не забравяйте да бъркате през цялото време.
Към получената смес добавете яйцето. Целта е да получите еднородна смес.
След това в дълбока купа изсипете брашното и направете кладенче в средата. Вътре изсипете сместа внимателно и започнете да месите тестото.

Когато омесите тестото, го оставете да втаса в леко намазнена купа. Така то няма да залепне за нея. Тестото трябва да престои минимум 2 часа. Най-добре е да приготвите тестото още предишната вечер, за да има достатъчно време да втаса добре. Тестото е готово за пържене, когато удвои размера си.

Накъсайте тестото на парчета, след което ги разтеглете с пръсти. След това ги посипете леко с брашно. Последната стъпка е пърженето. Може да ги изпържите в тиган или в добре почистен фритюрник.

Сподели:

Бисквитена торта с орехи

Необходими продукти за крема

прясно мляко - 750 мл
бяла кристална захар Сладея - 200 г
яйца - 2 бр.
брашно - 2 с.л.
пакетче ванилия - 1 бр.

Необходими продукти за блата

обикновени бисквити - 3 пакета
прясно мляко - 200 мл

Необходими продукти за заливане

прясно мляко - 200 мл

Необходими продукти за поръсване

орехови ядки - 100 г

Начин на приготвяне

Приготвяне на крема:

Сложете тенджера на котлона и налейте 750 мл мляко прясно мляко. Добавете му пакетче ванилия и оставете да се затопли, но не и да заври.

В купа, разбъркайте 2 яйца, 200 гр. захар и 2 супени лъжици брашно, до получаване на хомогенна смес.

След това, на тънка струя добавяйте хомогенната смес към млякото, като не спирате да бъркате до сгъстяване на крема.

Приготвяне на тортата:

Натрошете 3 опаковки бисквити и покрийте с половината от тях дъното на тавата. Залейте с бисквитите със 100 мл от прясното мляко. Върху бисквитите сложите половината от крема.

След това сложете останалите натрошени бисквити и ги залейте със 100 мл мляко. Завършете с останалата част от крема и поръсете със смлени орехи.

Сподели: