Ронлив бисквитен сладкиш с извара и ягоди

Необходими продукти за пълнежа:

ягоди - 150-200 г

Необходими продукти за блатовете:

бисквити - 350 г
краве или кокосово масло- 120 г

За крема:

извара - 250 г
сметана за разбиване - 200 мл
пудра захар „Сладея“ - 100 мл

Начин на приготвяне

Натрошете бисквитите на възможно най-дребни парченца. Разтопете масло и го излейте при натрошените бисквити. След това разбъркайте добре сместа. Изсипете половината от нея във форма за торта или тава. Приберете сместа в хладилника за трийсетина минути, за да се охлади. Така ще оформите един от блатовете. Междувременно може да подготвите крема.

Смесете изварата със 100 г пудра захар „Сладея“ и ги разбийте добре. За да омекотите вкуса на крема, добавяйте равни порции от сметаната, докато бъркате сместа. След това извадете блата от хладилника и го застелете с половината крем. Нарежете ягодите на дребни парчета и покрийте крема равномерно с тях. Добавете останалата част от крема и подравнете. Следващата стъпка е да добавите остатъка от бисквитената смес. Подравнете сместа. Сега сладкишът е почти готов. Остава само да го приберете за около 3 часа в хладилника, за да стегне.

Сподели:

Ореховки

смлени орехи - 1 ч. ч.
белтък - 3 белтъка
сол - 1 щипка
пудра захар „Сладея“ - 150 г
ванилия - 1 пакетче
лимонов сок - 1/2 ч.л.

Начин на приготвяне

Разбийте белтъците с щипка сол, като предварително добре подсушите купата, в която ще ги разбивате и накрайниците на миксера.

Добавете малко по малко пудрата захар, ванилията и лимоновия сок. Разбивайте, докато се получи твърд сняг.

Добавете внимателно орехите, като разбърквате с дървена лъжица или шпатула.

Сложете хартия за печене на дъното на тава и с лъжица оформете ореховките в желания размер.

Печете в предварително загрята на 150°C фурна за около 25 минути.

Сподели:

Шоколадово суфле

Необходими продукти:

натурален шоколад - 200 г
масло - 200 г
бяла кристална захар „Сладея“ - 140 г
брашно - 40 г
бяла кристална захар „Сладея“ - 100 г
яйца - 4 бр.
пакет ванилия - 2 бр.

Начин на приготвяне

Стопете на водна баня шоколада, маслото и захарта. Оставете сместа да се охлади. Разбийте яйцата и ги добавете към нея. Накрая добавете ванилията и брашното.
Намажете с масло и поръсете с брашно алуминиеви формички за мъфини за еднократна употреба. Сипете шоколадовото тесто в тях и ги сложете във фризера за 1 час. Изпечете в предварително загрята на 200°C фурна за десетина минути – така ще получите хрупкава коричка и течна вътрешност.

По желание може да поднесете суфлето с топка сладолед и плодове по ваш избор.

Сподели:

Лесен сладкиш с настъргани ябълки

Необходими продукти

ябълки - 600 г
брашно - 250 г
пакетче бакплувер - 1 бр.
яйца - 4 бр.
олио - 180 г
бяла кристална захар „Сладея`` - 220 г
канела - 1 к.л.
орехови ядки - 120 г
масло - 30 г

Начин на приготвяне

На едро ренде настържете почистените от кората ябълки. Пресейте брашното заедно с бакпулвера. Счукайте орехите. Разбийте яйцата със захарта, докато станат на пухкава кремообразна смес.

Докато разбърквате, добавете бавно олиото, пресятото брашно, канелата, ореховите ядки и накрая – настърганите ябълки. Разбъркайте още, докато съставките се омесят добре.

Намажете тавата, в която ще печете сладкиша, с масло, след което я набрашнете, за да не залепва.

Изсипете сместа за сладкиша тавата. Печете на 200°C около 30-35 минути, като проверявате с клечка за зъби кога вътрешността се е изпекла.

Сподели:

Мъфини с шоколад

Необходими продукти

течен шоколад - 100 г
брашно - 2 ч.ч.
бакпулвер - 1 пакетче
ванилия - 1 пакетче
бяла кристална захар Сладея - 1 ч.ч.
яйца - 2 бр.
олио - 80 мл
прясно мляко - 100 мл
какао - 2 с.л.

Начин на приготвяне

В купа разбийте яйцата и  бялата кристална захар „Сладея“. След това, при постоянно разбъркване, добавете постепенно олиото и прясното мляко. В друга купа пресейте брашното. Към него прибавете ванилията, какаото и бакпулвера. Оформете в средата кладенче и изсипете внимателно сместа с яйцата, докато леко разбърквате всичко с лъжица. Целта е да се получи еднородна смес, но без да се губи въздуха в нея, за да не спаднат мъфините при печенето.

Поставете хартиените кошнички във формата за мъфини, като намазните и набрашните леко вътрешността им, за да не залепнат. Сипете готовата смес до средата на всяка кошничка. Върху сместа сложете 1-2 чаени лъжички течен шоколад. Долейте още малко тесто, но задължително под ръба на кошничката, за да не прелее.

Сложете в загрята на 180°C фурна. Печете 20-25 минути, докато се втвърди вътрешността на мъфините. Може да проверявате дали са готови  с клечка за зъби. Готовите мъфини трябва да изстинат за няколко минути и след това може да махнете хартиените кошнички.

Сподели: