Ягодов сладкиш

За кекса:

ягоди - 250 г
брашно - 180 г
бакплувер - 1 ч.л.
сол - 1 щипка
прясно мляко- 120 г
разтопено масло - 80 г
ампула есенция ванилия - 1 бр.
настъргана лимонова кора - 1 ч.л.
бяла кристална захар „Сладея “ - 180 г

За гарниране:

пудра захар „Сладея“ - 3 с.л.

Начин на приготвяне

Измийте ягодите и ги нарежете на половинки.

Разбийте яйцата с вилица, прибавете прясното мляко, разтопеното (но не горещо) масло, ванилията и захарта.

Ако смесите кафява и бяла захар, сладкиша ще има карамелен цвят, заради кафявата захар. Ако използвате само бяла кристална захар, сладкишът ще се получи с по-светъл цвят.

Смесете брашното със солта и бакпулвера. Пресейте брашнената смес върху яйчената смес и разбъркайте внимателно с дървена лъжица, докато съставките се смесят. Не прекалявайте с разбиването на тестото, достатъчно е да разбърквате, докато поеме брашното. Добавете настърганата лимонова кора.

Изсипете получената смес в подходяща форма, чието дъно е покрито с  хартия за печене. За тази доза тесто може да използвате две кръгли форми с диаметър 18 см.

Подредете отгоре нарязаните ягоди. Печете около 40 минути в  предварително загрятата до  180°C фурна или докато клечка за зъби, забодена в средата, излезе без полепнали трохи.

Извадете от фурната, оставете 5-10 минути във формата, след което извадете сладкиша и го оставете да изстине върху решетка.

След като изстине, го поръсете обилно с пудра захар.

Сподели:

Сладкиш със сини сливи

Необходими продукти

яйца - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея`` - 220 г
олио - 50 мл
овесени ядки - 240 г
брашно - 280 г
кисело мляко - 200 г
сода за хляб - 1 ч.л.
сини сливи - 20 бр.

Необходими продукти за гарниране:

пудра захар „Сладея`` - 2 с.л.

Начин на приготвяне

В голяма купа разбийте захарта и яйцата. Целта е да се получи кремообразна смес. Разтворете содата за хляб в киселото мляко и я прибавете. Добавете към сместа брашното, овесените ядки и канелата. Сложете олиото, за да стане сочен сладкишът. Разбъркайте съставките добре. След това изсипете сместа в подходяща тава, покрита  с хартия за печене.

Нарежете сините сливи на половинки, след което ги наредете върху сместа. Загрейте фурната и оставете сладкиша да се пече за около 40 минути на 200°C. След като сладкишът се изпече, го поръсете с 2 с.л. пудра захар за завършек.

Сподели:

Лесен шоколадов кекс с масло

Необходими продукти

масло - 200 г
какао - 4 с.л.
бяла кристална захар Сладея - 220 г
яйца - 4 бр.
брашно - 180 г
прясно мляко - 125 мл
сода - ½ ч.л.
оцет - 1 с.л.

Начин на приготвяне

Разтопете маслото на водна баня – сложете на котлона средно голяма тенджера, а в нея поставете по-малък термоустойчив съд. Налейте вода в тенджерата, докато  покриете ¾ от по-малкия съд. Загрейте водата на умерена температура.

Когато водата се затопли, сложете маслото в по-малкия съд. Разбъркайте добре маслото, докато то не се разтопи, и махнете съдовете от котлона. След това в средна на размер тенджера смесете разтопеното масло, какаото, захарта и прясното мляко. Загрейте сместа на умерена температура и добавете, като разбърквате добре. Бъркайте, докато сместа заври. След това свалете тенджерата от котлона и охладете сместа. Отделете около 150 мл от нея за глазура и я оставете на страна.

Разтворете содата в една супена лъжица оцет и изчакайте 2-3 минути.

Към остатъка от какаовата смес добавете яйцата последователно, като разбърквате сместа добре след прибавянето на всяко едно от тях. След това постепенно сложете брашното и изгасената сода. Разбъркайте до получаването на еднородна смес.

Изберете подходяща тава и я покрийте с хартия за печене.

След това излейте сместа, отделена за сладкиша, в тавата и я оставете да се пече за около 30 минути в предварително загрята на 180°C фурна.

Когато сладкишът се изпече, нанесете глазурата по повърхността и стените на сладкиша.

Сподели:

Крем брюле – класическа рецепта

Необходими продукти

жълтък - 8 бр.
бяла кристална захар Сладея - 200 г
млечна готварска сметана с 36 - 40% масленост - 750 г
прясно мляко (над 3% масленост) - 250 мл
ванилова есенция - 1/2 ч.л.
кафява тръстикова захар Сладея - 100 г

Начин на приготвяне

Разбийте с миксер жълтъците и бялата кристална захар, докато побелеят и се получи гъст крем.

Смесете прясното мляко и сметаната в отделен съд и ги загрейте на слаб котлон. Прецедете сместа върху разбитите жълтъци. Разбъркайте добре, добавете ванилията и разпределете в подходящи термоустойчиви формички.

Изпечете  брюлето и на водна баня като подредите формичките в тавичка и налеете в нея 1-2 пръста вода. След това печете  на 180°C около 20 минути до готовност.

(Кремът се пече, докато стегне добре – подобно на крем карамел).

Когато десертът е готов, извадете формичките и, след като изстинат, ги сложете в хладилника за едно денонощие. Преди да поднесете, поръсете крем брюлетата с кафява захар и ги сложете в загрята само на горен реотан фурна, докато захарта се карамелизира и се образува коричка. Може да постигнете същия ефект и ако използвате сладкарска горелка за карамелизиране на захарта.

Сподели: