Френски макарони

Необходими продукти:

За макароните:

белтъци – 3 бр.
кристална захар Сладея – 30 г
бадемово брашно – 125 г
пудра захар Сладея – 125 г
червена сладкарска боя – няколко капки

За пълнежа:

шоколад – 150 г
сладкарска сметана – 50 мл

Начин на приготвяне

За пълнежа:
Пригответе шоколадовия пълнеж като залеете шоколада с 50 мл топла сладкарска сметана. Оставете така за 1 минута, докато се поразтопи шоколада и разбъркайте с телена бъркалка, докато се получи гладък ганаш.

За макароните:
Разбийте 3 белтъка на сняг с миксер. Докато разбивате, добавете 30 г кристална захар „Сладея“. Когато белтъците са добре разбити, добавете пресятото бадемово брашно и 125 г пудра захар „Сладея“. Разбъркайте със силиконова шпатула, внимавайки да не нарушите пухкавостта на белтъците. Разделете сместа на 2. Към едната добавете няколко капки червена сладкарка боя и разбъркайте. Сипете червената и бялата смес в пош, внимавайки да не ги разбъркате. Оформете малки кръгчета върху хартия за печене. След като сте ги оформили, хванете тавата с две ръце от страни, повдигнете на няколко сантиметра и пуснете тавата, за да изкарате въздуха от макароните. Оставете ги да престоят 40 минути, след което ги печете на 140° за 10-12 минути.
Като изстинат напълно, сипете шоколадовия пълнеж в пош и шприцовайте върху половината от макароните, след което ги слепете с другата половина.

Сподели:

Торта с мандарини

Необходими продукти:

яйца – 3 бр.
кристална захар Сладея – 100 г
брашно – 200 г
бакпулвер – 1 пакетче
желатин – 3 пакетчета
сок от вишни -800 мл
обелени и разделени мандарини – 5 бр.

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте белтъците със 100 г кристална захар „Сладея“ докато станат на сняг. Добавете жълтъците и продължете да разбивате, докато стане хомогенна смес. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте с миксера още веднъж, докато се инкорпорира цялото брашно. Сипете сместа в тава и печете на 180° 15 минути.
Залейте желатина със сока от вишни и разбъркайте, докато се разтвори.
Сложете вече изстиналия блат във форма с подвижно дъно и отгоре наредете мандарините. Залейте с желатиновата смес и сложете в хладилник за поне 4 часа.

Сподели:

Коледни бисквити Еленчета

Необходими продукти:

течен шоколад – ½ ч.
меко масло – 1 ч.
пудра захар „Сладея“ – ½ ч.
брашно – 2 ч.
смлени орехи – 1 ч.
захарни декорации

Начин на приготвяне

Сложете няколко лъжици течен шоколад върху тава с кухненска хартия, като оставяте по малко разстояние между всяка лъжица шоколад. Сложете тавата в хладилника за около 20 минути, докато шоколадът стегне.

В купа сипете мекото масло и ½ ч. пудра захар „Сладея“ и разбъркайте, докато се смесят. Добавете брашното и орехите и разбъркайте отново, докато се получи маслено тесто. Оформете малки бисквитки от тестото. В средата на всяка бисквитка сложете парче от вече стегналия шоколад и го завийте с ръце, за да се получат топчета. Наредете топчетата върху тава с кухненска хартия и печете на 170° 15 минути. Оваляйте готовите бисквитки в пудра захар „Сладея“ и декорирайте със захарни топчета и течен шоколад, за да се получат лица на еленчета.

Сподели:

Баклава

точени кори - 500 г
орехи - 500 г
белен шам-фъстък - 300 г
печени бадеми - 250 г
масло - 250 г
канела - 2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
индийско орехче - 1 щипка
карамфил - 1 щипка
джинджифил - 1 щипка

За сиропа:

бяла кристална захар „Сладея“- 250 г
мед - 250 г
хладка вода - 200 мл
пресен лимонов сок - 1 ч.л.

Първо пригответе сиропа: в средно голяма тенджера сложете всички съставки и ги сварете на бавен огън. Оставете да се варят така 15-20 минути – колкото повече се редуцира сосът, толкова по-гъст и лепкав ще е сиропът. Оставете го на стайна температура, докато се охлади, а през това време пригответе пълнежа. Докато изстива, сиропът ще се сгъсти допълнително.
Сложете орехите, шам-фъстъка, бадемите, подправките и солта в кухненски робот. Смелете ги до еднородна смес.
Разтопете маслото и си пригответе сладкарска четка. Загрейте фурната на 175°C и намажете с него дъното и стените на тавичка. Останалото масло използвайте за корите. Сложете първата кора на дъното на тавичката. Намажете с масло, след това повторете с още две от корите, като мажете с масло всяка нова кора. Разпределете около 3-4 с. л. от сместа с ядките равномерно върху третата кора. Покрийте с още 3 от корите, като мажете с масло всяка от тях и ги прегъвате или надипляте, за да паснат на размера на тавичката. Сложете отново 3-4 лъжици от плънката. Повтаряйте тази процедура, докато корите свършат. Намажете обилно с масло. Сложете във фурната и печете около 60 минути, докато баклавата стане златиста. Може да нарежете на квадрати или ромбчета предварително, така ще бъде по-сочна отвътре. Извадете баклавата от фурната и я оставете за 5 минути. Нарежете я в желаната форма с остър нож. Залейте, както е гореща, с охладения и сгъстен сироп и се старайте да напоите равномерно навсякъде.
Оставете я за 20 минути да се охлади и след това я оставете за още една нощ в хладилника.

Сподели:

Сладкиш Негърче

За сладкиша:

кисело мляко - 400 г
хлебна сода - 1 ч.л.
бяла кристална захар „Сладея“ - 280 г
олио - 200 мл
брашно - 280 г
какао - 2 с.л.
ванилия - 1 пакет

За глазурата:

масло - 125 г
бяла кристална захар „Сладея“ - 80 г
какао - 2 с.л.
прясно мляко - 50 мл

Започнете със сместа за тестото. Смесете киселото мляко и содата. Пресейте брашното и го добавете към сместа. Докато разбърквате, прибавете постепенно захарта, какаото, ванилията и олиото. Разбъркайте добре, докато не се получи еднородна смес. След това намажете тавата, в която ще изпечете сладкиша, с олио. Поръсете я с брашно, за да не полепва тестото. Излейте сместа в тавата и я сложете да се пече за половин час. Температурата на фурната трябва да е 180°C. Междувременно подгответе глазурата. В малка тенджера разтопете маслото. Към него добавете какаото и бялата кристална захар „Сладея“. Разбъркайте съставките добре, след което добавете млякото.  Продължавайте да бъркате сместа докато тя се вари. Глазурата е готова, когато сместа се сгъсти. Остава само да залеете изпечения сладкиш с нея. За да бъде негърчето по-сочно, продупчете сладкиша с вилица на няколко места преди да добавите глазурата.

Сподели:

Черешов пай

За блата:

яйца - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея“- 250 г
кисело мляко - 250 г
олио - 100 мл
ванилия - 2 бр.
брашно - 1 кг
бакплувер - 1 ч.л.

За гарниране:

череши без костилки - 200 г
пудра захар „Сладея“ - 40 г

Начин на приготвяне

В подходящ съд разбийте добре яйцата и захарта. Целта е да се получи еднородна смес, без тя да бъде пухкава. След това добавете киселото мляко и олиото. Разбъркайте внимателно. Време е да прибавите сухите съставки: брашното, бакпулвера и ванилията. Не забравяйте да разбъркате добре след добавянето на всяка от съставките. След това покрийте средна по размер тава с хартия за печене. Получената смес изсипете в предварително подготвената тава. След като излеете сместа, наредете черешите върху нея. Черешите трябва да са без костилки. Когато ги поставяте, не е нужно да оказвате натиск върху тях. Те сами ще потънат в тестото, докато сладкишът се пече. Загрейте фурната на 200°C, след което сложете пая в нея. Времето за печене е около 30 минути. Когато паят се опече, го оставете да изстине. Поръсете сладкиша с пудра захар „Сладея“, след като се охлади.

Сподели:

Лесен сладкиш с череши

Продукти:

череши - 250 г
яйца - 2 бр.
кристална захар „Сладея“ - 40 г
кисело мляко - 100 г
олио - 100 мл
ванилия - 1 пакет
сода за хляб - 1 ч.л.
брашно - 250 г
кафява нерафинирана захар „Сладея“ - 1 с.л.
пудра захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Почистете черешите от костилките и ги поръсете с около 50 г от брашното.

Разтворете содата в киселото мляко.

Разбийте яйцата с кристалната захар и прибавете олиото и ванилията. Последователно, с редуване, прибавете киселото мляко и останалото брашно до получаване на еднородна смес.

Към сместа прибавете половината от предварително почистени череши.

Изсипете в подходящ съд, отгоре равномерно подредете останалите череши и ги поръсете с кафява захар.

Печете на 190°C, в предварително загрята фурна, около 35-40 минути. След като изстине, поръсете сладкиша с пудра захар.

Сподели:

Торихас

За топинга:

прясно мляко - 0,5 л
канела - 1 пръчка
настъргана кора от портокал, лайм и лимон - 1 с.л.

За карамелизираната ябълка:

бяла захар - 2 с.л.
ябълка - 1 бр.
масло - 30 г
кафява захар - 2 с.л.

За торихас:

сух козунак, брьош или хляб - 8 резена

За пържене:

яйца за овалване - 3 бр.
олио - 250 мл

За поръсване:

печени лешници - 50 г
бяла захар - 3 с.л.
канела - 1/2 с.л.

Поднесете с:

бял ванилов сладолед - 4 топки
мента - няколко листенца
касис - на вкус

Начин на приготвяне

Торихас обикновено се приготвя около Великден в Испания. За целта се използва сух козунак, брьош или стар хляб. Приготвихме нашите торихас с резени козунак, останали след празника.

 

За топинга:

В 1,5 литрова тенджера кипнете млякото, пръчката канела, настърганите кори от цитрус и две супени лъжици бяла захар. Веднага щом заври, свалете от огъня.

 

За карамелизираната ябълка:

В малък тиган разтопете маслото, добавете кафявата захар и ябълката, обелена и нарязана на кубчета с големина около сантиметър. Гответе до карамелизиране.

 

За торихас:

Пригответе си сух козунак, останал от празника. Отстранете коричките и натопете в прясното мляко. Сложете за 10 минути във фризера.

 

За пържене:

– Разбийте яйцата и ги прехвърлете в плоска чиния.
– Извадете козунака и оваляйте в разбърканите яйца.
– В голям тиган изсипете олиото и го сгорещете до подходяща температура за пържене.
– Потопете в горещото олио и пържете за кратко от всички страни до златисто. Извадете и сложете върху кухненска хартия, за да отстраните излишната мазнина.

 

Пригответе ефектна и ароматна смес за поръсване:

На сух тиган запечете лешниците, докато усетите приятен аромат на печени ядки. Оставете ги да се охладят и ги смелете в кухненски робот. Добавете три супени лъжици бяла захар за повече хрупкавост и половин супена лъжица канела на прах, за да подчертаете още повече присъствието на канела в ястието.

 

За поднасяне:

В подходяща красива чиния наредете първо резените торихас, поръсете с микса от ядки, захар и канела. Добавете топка ванилов сладолед. Украсете с листенца мента, касис и настъргана кора от лайм и лимон.

Сподели:

Козунак

За козунака:

яйца - 4 бр.
прясно мляко - 200 мл
бяла кристална захар „Сладея“ - 450 г
брашно - 1 кг
сол - 1 щипка
ванилия - 1 пакет
олио - 1/2 ч.ч.
жива мая - 45 г (едно кубче)
масло - 100 г
стафиди - 250 г

За намазване:

жълтък - 1 бр.
олио - 2 с.л.
бяла кристална захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото мляко, добавете 1 с.л. захар, 1 щипка сол и 3 с.л. брашно. Оставете сместа да втаса.

Разбийте яйцата със захарта и ванилията. Загрейте маслото и олиото, а яйчната смес добавете към втасалата мая. Добавете брашното и маслото и размесете тестото. За да стане по-еластично и гладко, месете около 10 минути с намаслени ръце или използвайте хлебопекарна.
Следващата процедура е разтегляне и сгъване – повтаряйте я, докато в тестото се получат пори. Покрийте с кърпа и оставете да престои поне час и половина. Междувременно, накиснете стафиди за около половин час във вода.

След като изчакате тестото да престои,  го нарежете на 9 равни части.

Вземете едната част и внимателно я разтегнете. Поръсете със стафидите. Навийте на руло и направете същото с още две части. От трите парчета сплетете плитка и я сложете в намазана с мазнина тава.

Повторете същото и с останалите 6 парчета, от които може да оформите още 2 козунака. Оставете тестото да престои  1 час на топло.

След това намажете със смес от жълтък и 2 с.л. олио. Поръсете със захар. Изпечете за около час в предварително загрята до 180°C фурна. Ще разберете дали козунакът е готов с помощта на клечка за зъби.

Сподели:

Сладкиш с тиква

За сладкиша:

тиква - 1 кг
бяла кристална захар „Сладея“ - 100 г
счукани орехови ядки - 100 г
прясно мляко - 240 мл
яйца - 2 бр.
галета - 4 ч.л.
краве масло - 2 с.л.
канела - 1 с.л.

Необходими продукти за гарниране:

пудра захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Нарежете тиквата на малки кубчета. След това задушете в 100 мл вода парченцата, за да омекнат. След като омекнат, ги надробете с вилица, докато не станат на пюре. Продължете да държите пюрето на бавен огън. Към него добавете млякото и маслото. Междувременно разбъркайте сместа добре. Целта е да се получи еднородна смес, която да е добре затоплена.

Дръпнете от котлона и оставете настрани.

Следващата стъпка е да разделите белтъците и жълтъците на яйцата.

Разбийте жълтъците и ги добавете към сместа.  След това прибавете захарта, счуканите орехови ядки, галетата и канелата. Не пропускайте да разбъркате съставките добре.

Разбийте белтъците на сняг и ги добавете към останалите продукти. Получената смес изсипете в подходящ съд, намазан с масло.

Сладкишът се пече около 40 минути на 200°C .

Поднесете сладкиша поръсен с пудра захар „Сладея“.

Сподели: