Кекс с моркови и джинджифил

За кекса:

яйца - 2 бр.
сол - 3/4 ч.л.
канела - 1 и 1/2 ч.л.
Карамфил - 1/8 1ч.л.
Масло - 1/2 ч.ч.
Канола - 1/3 ч.ч.
Екстракт ванилия - 1 и 1/4 ч.л.
Кондензирано мляко - 3/4 ч.ч.
Кристална захар „Сладея” - 1 и 1/4 ч.ч.
Бакпулвер - 10 г
Фино настъргани моркови - 2 ч.ч.
Настърган джинджифил - 10 г
Пълнозърнесто брашно - 3 ч.ч.

За глазурата:

Крема сирене - 100 г
Кондензирано мляко - 3 с.л.
Пудра захар „Сладея”- 3/4 ч.ч.

За кекса:

Пригответе мокрите съставки, като разбъркате яйцата със солта в голяма купа. Добавете разтопеното масло и канолата (олио от рапица). Добавянето на растителна мазнина прави тестото по-еластично. Разбъркайте. Добавете подправките: канела, карамфил и ванилия. Разбъркайте. Добавете кристалната захар „Сладея” и разбъркайте до пълно разтваряне на захарта. Добавете бакпулвер и разбъркайте добре. В друга купа подгответе сухите съставки. Пригответе си морковите, като ги измиете, обелите и настържете на фино ренде. Към тях добавете 10 г фино настърган корен джинджифил. Объркайте морковите и джинджифила с брашното. Разбъркайте с ръце. Тази техника ви позволява да вкарате повече въздушност в рецептата и морковите да останат равномерно разпределени в печивото. Към така приготвените моркови добавете мокрите съставки и разбъркайте внимателно с гумена шпатула. Бъркайте нежно и внимателно. Идеята е съставките да се смесят добре и да пристъпим към печене. Печете в предварително намазана с разтопено масло форма за кекс. Поръсете добре с брашно. Това ще ви помогне по-лесно да извадите печивото от формата. Разпределете равномерно тестото и печете точно 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна (печете по средата на фурната). Ако се съмнявате в температурата на вашата фурна, проверете кекса по класическия начин. Прободете с клечка за зъби по средата и ако клечката излиза чиста, значи кексът е добре изпечен. Извадете готовия кекс от фурната и го оставете да се охлади около 25-30 минути. Когато е добре охладен и маслото е стегнало, би трябвало, обръщайки формата, кексът да излезе безпроблемно.

За глазурата:

В купа сложете крема сиренето и кондензираното мляко. За да получите гладък крем, е добре и двете съставки да са на стайна температура. Добавете пудрата захар и разбъркайте до гладък крем. Разнесете в желана форма върху кекса. Украсете с орехи.

Сподели:

Сладко от диня

Необходими продукти:

пюрирана диня - 6 чаши
Бяла кристална захар „Сладея” - 3 чаши
Прясно изцеден лимонов сок - 1/2 чаша
Канела - 1 пръчка
Пектин на прах - 1 пакет (40 г)

Подгответе динята, като я нарежете на парченца и почистите семките. Пюрирайте с помощта на пасатор. Използвайте голяма 5-литрова тенджера. Изсипете 6 чаши от диненото пюре в тенджерата. Добавете още 3 чаши бяла кристална захар “Сладея” и половин чаша прясно изцеден лимонов сок. Оставете сместа да заври. Не забравяйте да разбърквате често, за да не загори на дъното. Варете между 10 и 30 минути (Забележка: Колкото по-малко варите динената смес, толкова по-ярък цвят ще има сладкото ви и съответно ще бъде и по-рядко като консистенция. Ако го варите 30 минути. добавите пектин и варите още 5-10 минути, ще имате консистенция на желе). Добавете прахообразния пектин, разтворен в 1 к. ч. вода и варете сладкото още пет минути. Малък трик: за да се разтвори пектинът по-добре, добавете освен вода и малко бяла кристална захар “Сладея”. Разбъркайте – така няма да останат бучки. Свалете от огъня и разпределете сладкото в чисти, стерилизирани буркани. Не ги пълнете до горе. В зависимост от големината на бурканчетата, които използвате, винаги оставяйте около сантиметър празно пространство отгоре. Избършете горните ръбчета на бурканите и завийте капачките. За бърза консумация може просто да обърнете бурканчетата с горещо сладко с капачката надолу. Ако искате да съхраните сладкото от диня по-дълго, стерилизирайте. Това става, като сложите бурканчетата със сладко в голяма тенджера с кипяща вода за 10 минути. Извадете и оставете бурканчета да се охладят напълно. Най-запалените любители на домашни сладка могат да добавят артистичен щрих, като направят собствени етикети, надписани на ръка или облекат капачките в карирани текстилни “шапчици”, завързани с канап или рафия.

Сподели:

Сладкиш със сладко от вишни

За блата:

брашно - 280 г
сол - 1 щипка
бяла кристална захар „Сладея“ - 40 г
масло - 150 г
яйце - 1 бр.
орехи - 50 г
бадеми - 40 г

За крема:

сладко от вишни - 50 г
вишни без костилка - 500 г
заквасена сметана - 400 г
извара - 200 г
сладкарска сметана - 100 мл
сладкарска сметана - 100 мл
яйца - 2 бр.
яйца - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея“ - 40 г

За поръсване:

пудра захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата:

Пресейте брашното на купчинка върху плота, смесете го със солта и 40 г захар и направете кладенче в средата. Нарежете 120 г масло на малки парченца и го разпръснете в брашното. Счупете яйцето в кладенчето от брашно. След това, с ръце, бързо ги омесете на тесто (ако е необходимо, добавете още малко брашно). Оформете тестото на топка, увийте го във фолио и го сложете в хладилника за 30 минути.

Приготвяне на крема:

Разбийте заквасената сметана, изварата и сладкарската сметана с миксер. Добавете последователно яйцата и разбъркайте отново. След това прибавете нишестето и 40 г бяла кристална захар.

Приготвяне на сладкиша:

Вече охладеното тесто разточете до размер малко по-голям от този на формата (за да може да повдигнете ръбче по стените ѝ).

Намажете формата за печене с останалите от сместа за блата 30 г масло, след което я набрашнете, за да не залепва. После покрийте формата за печене с разточеното тесто. Нарежете орехите и бадемите на дребни парчета и поръсете тестото с тях.

Смесете вишните със сладкото от вишни и разпределете  1/4 от сместа върху тестото. Отгоре изсипете сметановия крем и го загладете добре. Върху него сложете останалата смес от вишни.

Печете в загрятата на 180°C фурна около 50 минути, докато добие златисто-кафяв цвят.

Ако сладкишът започне да потъмнява бързо, го покрийте с фолио.

Извадете готовия сладкиш от фурната, оставете го да изстине, след което го поднесете поръсен с пудра захар „Сладея“.

Сподели: