Печен сладкиш с ябълки и канела

За карамелизираните ябълки:

Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Ябълки – 5 бр.

За канеленото руло:

Топло прясно мляко – 240 мл
Суха мая – 2 ч.л.
Яйца– 2 бр.
Меко масло – ¾ ч. + 85 г
Брашно – 500 г
Кристална захар „Сладея“ – 1 ч
Канела – 1 с.л.


За карамелизираните ябълки:
Сипете 100 г кристална захар „Сладея“ в касерола на котлона и загрейте на висока температура. Когато захарта се поразтопи и започне да се образува карамел, добавете в касеролата обелените и изчистени ябълки, нарязани на едри парчета. Разбъркайте добре, за да се покрият ябълките с карамела и гответе още няколко минути, докато захарта напълно се разтопи. Махнете от котлона и сипете карамелизираните ябълки в кръгла тава с подвижно дъно, разпределяйки ги равномерно на един ред по дъното.

За канеленото руло:
Сипете затопленото прясно мляко, 1 с.л. кристална захар „Сладея“ и маята в голяма купа и разбъркайте с телена бъркалка. Добавете яйцата, ¾ ч. меко масло и разбъркайте отново. След това сипете брашното и разбъркайте добре с дървена лъжица, докато се оформи тесто. Оставете тестото да втаса 30 минути, след което го разточете на правоъгълник с дебелина около половин сантиметър. Намажете го с 85 г меко масло и поръсете със сместа от 1 ч. кристална захар „Сладея“ и 1 с.л. канела. Нарежете тестото по дължина на 6-7 равни ивици. Навийте едната ивица по дължина на стегнато руло. Сложете рулото върху началото на следващата ивица и навийте и нея, образувайки по-голямо руло. Сложете го върху началото на следващата ивица и повторете, докато употребите всички ивици и стане канелено руло голямо колкото тавата. Сложете го в тавата върху ябълките. Печете сладкиша на 180° 45 минути. Освободете дъното от формата и обърнете сладкиша върху чиния така, че ябълките да са отгоре.

Сподели:

Торта „Дъга“

За блатовете:

масло - 250 г
кристална захар „Сладея “ - 1 чаша
ванилия - 1 пакетче
яйца - 3 бр.
кисело мляко - 1 и ¼ чаша
сода бикарбонат - 1ч.л.
сол - 1 щипка
брашно - 2 чаши
течна сладкарска боя

За крема:

Маскарпоне - 500 г
Заквасена сметана - 600 г
Пудра захaр - 1 чаша
Пакетче ванилия - 1 бр.

Начин на приготвяне

За блатовете:

С помощта на кухненски миксер с приставката за тесто разбъркайте за около з минути първо маслото нарязано на малки кубчета по 1,5 см и бялата кристална захар. Добавете ванилията и яйцата и разбъркайте отново.

В киселото мляко добавете содата бикарбонат. Разбъркайте, за да се активира содата и прбавете към купата със сместа. Не забравяйте и щипка сол, за да подчертаете нежната сладост на вашата торта “Дъга”.

Пресейте брашното и го добавете малко по малко към останалите продукти.

Разбъркайте докато тестото стане гладко и меко, почти с консистенция на кексово тесто,  и разделете на 7 равни части. Оцветете с течна сладкарска боя с цветовете на дъгата – червена, оранжева, жълта, зелена, светло синьо, тъмно синьо и лилаво. Ако искате по-наситени цветове, добавете по-голямо количество боя, а ако предпочитате пастелни – по-малко. Цвета на тестото трябва да изглежда достатъчно наситен преди печенето. Разбира се, в готовите вече изпечени блатове цветовете ще станат още по ярки и впечатляващи.

Намаслете добре 7 тавички за еднократно печене. Размера на тавичката е 22 см. Изсипете и оформете тънки блатове с помощта на опакото на лъжица.

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Печете всеки блат по средата на фурната точно за 10 минути. Не печете прекалено дълго, защото боята по края на формата за печене ще потъмнее и няма да получите този финален цветен завършек, толкова важен за крайния ефект на тортата. Извадете готовите блатове и ги наредете на решетка, за да дишат и да изстинат напълно преди да ги намажете с крем.

За крема:

Пригответе лесен и бърз крем като смесите в голяма купа 500 г Маскарпоне, 600 г заквасена сметана, 1 ч.ч. пудра захар и ванилия. Разбъркайте до идеално гладка текстура.

За поднасяне:

Изберете подходяща красива чиния за вашата многоцветна торта и редувайте блат и крем. Сложете за основа лилавия блат, намажете с крем, после тъмно синия с крем, докато стигнете до червения. Отгоре намажете отново с крем и украсете по ваш избор, според повода и настроението.

Сподели:

Домашен плодов сладолед

Необходими продукти

нискомаслено прясно мляко - 300 мл
мед - 2 с.л.
бяла кристална захар Сладея - 2 с.л.
плодове по избор - 500 г
плодове по избор за украса - 100 г

Начин на приготвяне

Почистете и нарежете 400 г от плодовете. Може да използвате плодове по избор или комбинация от няколко вида. Препоръчваме комбинация от горски плодове.

Нарязаните плодове сложете в съд за пасиране заедно с млякото, меда и захарта. Пасирайте съставките добре, докато се получи пюре. Оставете сместа да се замрази за около 2 часа във фризера, като покриете съда с фолио. Нарежете останалите 100 г плодове. Поднесете сладоледа с парчета плодове.

Сподели: