Сладко от череши

Необходими продукти:

почистени бели или червени череши - 4 кг
бяла захар Сладея – 3 кг

Рецептата е на г-жа Десислава Стоилкова-Алексиева. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне

Измитите и почистени череши се поставят в подходящ съд и се посипват с 1 кг захар Сладея. Оставят се да престоят за една нощ за да пуснат сока си. След това се преместват в дълбока тава и към тях се прибавя останалата захар. Сладкото може да се вари във фурна на 180°C, на котлон или на огнището в двора. Важно е да се разбърква от време на време. Когато сладкото придобие желаната гъстота се разпределя в добре измити и сухи бурканчета с винт. Следва стерилизиране – бурканчетата се слагат в дълбока тенджера и се покриват с хладка вода. Съдът се поставя на котлона, а водата трябва да ври около 10-15 минути преди да се отнеме от печката. Бурканчетата със сладкото от череши се изваждат и подсушават, когато са напълно изстинали.

Сподели:

Сладко от кайсии

Необходими продукти:

кайсии - 5 кг
бяла захар Сладея – 2,5 кг
лимонена киселина (лимонтузу) - 10 гр

Рецептата е предоставена от г-жа Пламена Йорданова. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне

Нарежете кайсиите на парченца и ги поръсете със захарта. Понеже количеството е голямо, може да разделите плодовете на две. Оставете ги да престоят за една нощ, за да отделят сока си. Разбъркайте добре цялата смес. Може да сварите сладкото по традиционния начин на котлона, но може да го „опечете“ в дълбока тава във фурната. Термичната обработка продължава до получаването на желаната гъстота. Желателно е да разбърквате редовно с дървена лъжица. В последните 5 минути от варенето, добавете лимонената киселина и разбъркайте отново внимателно. Още горещо, сладкото се премества в чисти и сухи бурканчета, които обръщаме с капачките надолу, за да се запечатат.

Сподели:

Боров мед

Необходими продукти:

60-80 бр. зелени борови шишарки
бяла захар Сладея – 1,5 кг
2,5 л вода
лимонена киселина - 1 пакетче

Рецептата е предоставена от г-жа Татяна Казиска. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне:

Шишарките се измиват внимателно и се цепват връхчетата им на кръст (по желание към тях, може да прибавите същото количество връхчета от бял бор). Слагат се в голяма тенджера и се заливат с водата. Варят се на умерен огън, докато половината количество от водата се изпари. Сместа престоява една нощ и после се прецежда. Към прецедената течност се добавя цялото количество захар Сладея. Вари се до желаната гъстота. Накрая се прибавя лимонената киселина. Още горещ, боровият мед се премества в чисти и сухи бурканчета, които обръщаме с капачките надолу, за да се запечатат.

Съвет:  Най-добре е боровите шишарки да се берат от средата на март до края на юни. Трябва да са много зелени и не по-дълги от 4 см – тогава са меки и лесно могат да се режат с нож.

Сподели:

Сладко от домати

Продукти:

настъргани на ренде домати - 8 ч.ч.
нерафинирана тръстикова захар “Сладея” - 300 г
меласа - 3 с.л.
ситно настъргана кора от лайм - 1 ч.л.
сок от лайм - 2 бр.
настърган ситно джинджифил - 1 ч.л.
канела - 1/2 ч.л.
карамфил - 1/4 ч.л.
сол - 1 1/2 ч.л.
едросмлян лют червен пипер - 1/4 ч.л.

Начин на приготвяне

Отстранете люспите на доматите като ги потопите за кратко във вряла вода, за да могат да се отстранят по-лесно.

Настържете доматите на едро ренде.

В голяма 5 литрова тенджера смесете настърганите домати, нерафинираната тръстикова захар “Сладея”, меласата, сока и кората от лайм, джинджифила, канелата, карамфила, солта и пипера.

Оставете на силен огън да заври, после намалете температурата и оставете да се готви на слаб огън. Разбърквайте от време на време. Гответе около 1,30-2 часа или докато доматите омекнат, и станат с консистенция на конфитюр.

Когато сладкото ви е готово, приберете го в бурканчета и съхранявайте в хладилник.

Ако искате да съхранявате сладкото за по-дълго време, стерилизирайте бурканчетата, като затворите хубаво капачката и ги поставите за 10-15 минути във вряла вода.

Сподели:

Сладоледени сандвичи

За ореховите бисквити:

Белтъци - 4 бр.
пудра захар ``Сладея`` - 100 г
фино смлени орехи - 1 чаша
канела - 1 ч.л.
пълнозърнесто брашно - 100 г

За сладоледа с малини:

малини - 1/2 чаша
пудра захар ``Сладея`` - 1 с.л.
лимонов сок - 1 с.л.
бял сметанов сладолед - 200 г

Начин на приготвяне

За да приготвите домашни орехови бисквити, разбийте белтъците с миксер до бяла пухкава пяна. Добавете постепенно пудра захар „Сладея“ и бъркайте докато получите гладък крем. Най-добър резултат ще получите когато белтъците са със стайна температура. Добавете орехите, канелата и брашното. Ако използвате пълнозърнесто брашно за рецептата, ще имате по-груба текстура и по-наситен аромат. Разбъркайте до получаване на меко и лепкаво тесто. Подгответе си тавичка за печене. Постелете хартия за печене и оформете вашите орехови бисквити с помощта на лъжичка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Оставете ги да се охладят напълно преди да ги поднесете в комбинация със сладоледа.

Пригответе сладоледа за вашите летни сладоледени сандвичи по следния начин: оставете сладоледа да се разтопи. Пюрирайте малините, овкусете с 1 с.л. пудра захар „Сладея“ и 1 с.л. лимонов сок. Смесете плодовото пюре и сладоледа, разбъркайте добре. Налейте сместа в пласмасови или картонени чаши за еднократна употреба. Приберете във фризера поне за 3 часа да стегне. Когато сладоледа е в такава чаша, лесно се изважда и реже на филийки с дебелина от около 2.5 – 3 см. Сглобете вашите сладоледени сандвичи като поставите сладоледа между две орехови бисквити и нежно притиснете.

Сподели: