Панакота

За панакотата:

Прясно мляко – 200 мл
Течна сладкарска сметана – 200 мл
Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Желатин – 1 пакетче

За ягодовия сос:

Ягоди – 150 г
Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Царевично нишесте – 1 ч.л.
Вода – 30 мл

За панакотата:

Сложете прясното мляко, сметаната и 100 г кристална захар „Сладея“ в тенджера на котлона и загрейте на средна температура. Бъркайте с телена бъркалка, докато захарта се разтопи и сместа се затопли (но без да завира). Махнете тенджерата от котлона и сложете пакетчето желатин, предварително разтворено в малко вода. Разбъркайте сместа добре и я сипете във формички. Сложете ги в хладилник за 4 часа или докато стегнат напълно.

За ягодовия сос:

Нарежете ягодите на средно големи парчета и ги сложете в тенджера. Добавете 100 г кристална захар „Сладея“ и 30 мл вода и загрейте на котлона на средна температура. Разбъркайте добре и оставете сместа да заври. След като заври, разтворете царевичното нишесте в 2-3 с.л. вода и го добавете към сместа. Разбъркайте отново и гответе още 3-4 минути, докато ягодовият сос се сгъсти.

Извадете формичките с вече стегналата панакота от хладилника и внимателно ги обрърнете върху чиния. Полейте панакотата с изстиналия ягодов сос и сервирайте.

Сподели:

Торта желе с цветя и плодове

За първия слой с цветя и плодове:

желатин - 20 г
студена вода - 4 с.л.
Компот от круши - 300 мл
Бяла кристална захар „Сладея“ - 4 с.л.
Есенция ванилия - 1 с.л.
Ягоди - 4 бр.
Листенца мента - 1 шепа
Теменужки или други ядливи цветя - 5-6 бр.

За втория млечен слой с бадеми:

Желатин - 20 г
Студена вода - 4 с.л.
Прясно мляко - 1/2 л
Бяла кристална захар „Сладея“ - 1/2 ч.ч.
Заквасена сметана - 200 г
Печени филирани бадеми - 50 г

За първия слой с цветя и плодове:

– Залейте 20 г желатин с 4 с.л. студена вода.

– Затоплете компота от круши на котлон, без да завира.

– Добавете захарта и набъбналия желатин. Бъркайте до пълното разтваряне на желатина.

– Свалете от котлона и добавете есенцията ванилия.

– Оставете сместа да се охлади.

– През това време си подгответе ягодите. Измийте ги, отстранете зелената част и ги нарежете на четвъртинки. Измийте теменужките и листенцата мента.

– В силиконова форма за кекс наредете теменужките, ягодите и листенца мента. Залейте с половината от компота с желатин и приберете в хладилник за 30 минути да стегне.

– Охлаждането на желатина на два пъти ви позволява да постигнете ефект, сякаш плодовете и цветята плуват в безтегловност, а не са изсипани само в единия край на желето.

– Повторете действието като извадите от хладилника формата с вече стегналото желе, наредете остатъка от плодове, мента и цветя и залейте с останалия компот с желатин.

– Приберете в хладилник отново поне за 30 минути.

– През това време пригответе белия млечен слой на тортата.

За втория млечен слой с бадеми:

– Започнете отново с приготвянето на желатина. Накиснете отново 20 г желатин в 4 с.л. студена вода.

– Затоплете на котлон ½ литър прясно мляко – без да завира, добавете ½ ч.ч. бяла кристална захар „Сладея“.

– Добавете и набъбналия желатин и бъркайте докато се разтворят напълно.

– Добавете 50 г печен филиран бадем. Бадемите дават невероятен аромат и текстура на десерта.

– Охладете напълно преди да пристъпите към добавянето му към желирания компот с плодове и цветя.

Когато сглобите целия десерт, оставете в хладилник поне за два часа преди да се опитате да го обърнете и извадите от силиконовата форма.

Сподели:

Щолен

брашно - 600 г
пудра захар - 100 г
суха мая - 7 г
прясно мляко - 250 мл
карамфил на прах - 1/2 ч.л.
индийско орехче на прах - 1/2 ч.л.
кардамон на прах - 1/2 ч.л.
сол - 1 щипка
ванилия - 2 пакетчета
разтопено и охладено краве масло - 200 г
филирани бадеми -50 г
стафиди - 100 г
сушени кайсии - 50 г
сушени сини сливи - 50 г
сушени череши - 50 г
ром - 40 г
настъргана кора от лимон

Подгответе стафидите и черешите като ги мариновате предварително в 40 г ром. Нарежете на ситно сушените кайсии и сини сливи.

В малка касерола на котлона загрейте маслото докато се разтопи. Оставете го да се охлади напълно преди да го добавите към останалите съставки когато замесвате тестото.

В купичка смесете леко затоплено мляко, 1ч.л. пудра захари маята. Оставете маята да се активира.

В голяма купа пресейте 450 г брашно, добавете солта и ванилията, направете кладенче в брашното и изсипете млякото с мая, маслото, настърганата лимонова кора  и подправките на прах. С ръка замесете меко тесто. Оставете на топло да втаса за 2 часа.

Премесете тестотоато си набрашните повърхността за измесване с останалото брашно. Разстлете тестото и посипете с бадемите, сушените плодове мариновани в ром, ситно нарязаните кайсии и сините сливи. Ако са поседяли достатъчно време в ром, плодовете абсорбират напълно течността. Ако случайно ви е останал ром на дъното, отцедете и добавете само сушените плодове. Завийте на руло и доомесете тестото, оформете щолена и го сложете в тавичка върху хартия за печене. Нека втаса така още един час.

Загрейте фурната на 180°C. Печете точно 1 час.

Извадете, още докато е топъл намажете с разтопено масло и поръсете с пудра захар. Така захарта ще залепне към повърхността и щолена ще изглежда красиво и апетитно.

Сподели:

Целувки

Продукти:

белтъци - 4 бр.
бяла кристална захар „Сладея“- 360 г

Начин на приготвяне

Внимателно отделете белтъците от жълтъците. След това в добре подсушена купа изсипете белтъците и добавете захарта. На всеки един белтък прибавете по 6 супени лъжици (90 г) захар.

Поставете купата в друг, по-голям съд, пълен с топла вода и започнете да разбивате.

Тази стъпка е ключът към правилната текстура на целувките.

Разбийте сместа с миксер, докато получите твърд сняг. Сместа е готова тогава, когато не може да се разтече дори ако обърнете купата. Следващата стъпка е да оформите целувките.

Преди да започнете, поставете хартия за печене върху тавата. Целувките може да оформите с помощта на шприц или лъжица. След това загрейте фурната на 100°C и оставете целувките да се пекат на вентилатор. Нужни са им около 4 часа, за да станат готови.

Сподели: