Конфитюр от ревен и ягоди

Необходими продукти:

ревен - 800 г
ягоди или малини - 100 г
Лимонов сок - 2 с.л.
Бяла рафинирана захар „Сладея” - 500 г
Ябълков пектин - 20 г
Масло - 50 г
Пълномаслена течна сметана - 100 мл
Ванилия

Почистете ревена и го нарежете на малки парчета. Заедно с ягодите и лимоновия сок го сложете в тенджера и засипете всичко с 400 г от захарта. Загрейте плодовете на слаб огън, докато отпуснат сока си. След като захарта се стопи малко, увеличете силата на огъня. Ревенът и ягодите трябва леко да къкрят, а не да врат със силно кипене.

Разбъркайте пектина с останалата захар и го изсипете при плодовете. Разбъркайте енергично. Варете 5-6 мин., докато ревенът омекне. Пасирайте всичко до получаване на гладко пюре.

Към пюрето прибавете маслото и сметаната. Разбъркайте и кипнете още веднъж. Докато сместа е гореща, я насипете догоре в буркани и веднага затворете с капачки.

Сподели:

Торта Павлова с череши

За целувчената основа:

белтъци - 6
бяла кристална захар ``Сладея`` - 375 г

За топинга:

Пълномаслена сметана - 400 мл
Розова вода - 1 ч.л.

За финал:

Череши - 250 г
Прясно мляко - 1/2 л
Ядливи листа от роза

Загрейте фурната на 150 градуса. Застелете голяма, плитка тава за печене.

За целувчената основа:

Разбийте белтъците с миксер до меки връхчета. Прибавете захарта постепенно като разбивате добре, докато сместа стане гъста и лъскава и по бъркалката остават твърди връхчета. С голяма лъжица или силиконова шпатула сипете половината от белтъците в тавата и оформете блат с диаметър 20 сантиметра. С останалата целувчена основа оформете втори блат. Печете 45 минути. Изключете фурната и оставете блатовете да се охладят на открехната врата.

Точно преди да сервирате сглобете десерта. Разбийте сметаната и добавете в нея розовата вода. Трябва да е с консистенция на нежен крем. Прехвърлете блата в чиния за сервиране. Сложете отгоре малко от сметаната, добавете и втория блат и намажете с останалия крем. Подредете черешите, като костилките са предварително извадени. Оставете няколко череши цели и с дръжки за декорация. Поръсете с шам-фъстък и розови листенца.

Сервирайте веднага.

Сподели:

Барчета с аромат на роза и карамел

овесени ядки - 200 г
кафява захар „Сладея“- 100 г
мед - 170 г
масло - 115 г
морска сол - 1/2 ч.л.
фурми - 20 бр.
розова вода - 2 с.л.
вода - 3 с.л.
микс ядки по ваш избор - 100 г
едър кокосов чипс - 2 с.л.

Смесете меда и захарта в тиган на средна температура до завиране и разтваряне на захарта. Добавете маслото и разбъркайте докато се разтопи напълно.

Прибавете овеса и солта в тази смес. Разбъркайте добре. С помощта на опакото на лъжица оформете блат. За целта използвайте малка тавичка покрита с хартия за печене.

Загрейте фурната на 170°C. Печете точно 20 минути. Охладете напълно преди следващата стъпка.

Разполовете фурмите и отстранете костилките. Залейте ги с водата и ароматизирайте с розова вода. Пюрирайте. Намажете овесения блат с крема от фурми.

Поръсете с микс от ядки (бадеми, орехи, кашу, шамфъстък), семена и кокосов чипс.

Нарежете и поднесете.

Съхранявайте в херметически затварящ се съд в хладилник до 10 дни.

Сподели:

Сладко от смокини (с орехи и карамфил)

Продукти:

смокини - 60 бр.
бяла кристална захар „Сладея“- 1 кг
вода - 1 л
карамфил - 20 пръчици
орехови ядки - 100 г
лимонтузу - 1 ч.л.

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера сложете водата, карамфила и бялата захар “Сладея”. Сварете сладък захарен сироп. Разбърквайте от време на време, първо докато се разтопи напълно захарта и второ, докато усетите кога течността добива плътност на сироп. Свалете от огъня когато започне леко да се сгъстява.

Подгответе си смокините. Измийте и почистете дръжките. Надупчете ги с игла. Така захарният сироп ще добие силен вкус и аромат на смокини.

Поставете така приготвените плодове в плитък съд, залейте с горещия захарен сироп и добавете орехите.

Гответе сладкото на средно висока температура, разбърквайте леко с помощта на решетъчна лъжица. Отстранете образувалата се пяна.

Варете до желаната гъстота. Най-лесно ще разберете, че сладкото е готово като капнете капка от него върху порцеланова чинийка. Капката трябва да запази формата си без да се разлива.

5 минути преди да свалите от огъня добавете предварително разбитото с мъничко вода лимонтузу.

Сипете готовото горещо сладко в сухи и чисти бурканчета, затворете плътно и обърнете с капачките надолу. Нека останат така до пълното им изстиване.

За по-сигурно може да стерилизирате бурканчетата със смокиново сладко за 5 минути във вряла вода.

Сподели:

Домашна торта с цедено мляко и крем

За млечния крем:

цедено кисело мляко - 500 г
сладко от вишни - 180 г

За яйчния крем:

прясно мляко - 1 л
краве масло - 125 г
пакет ванилия - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея“- 200 г.
яйца - 3 бр.
брашно тип 500 - 70 г

За блата:

обикновени бисквити - 450 г

За гарниране:

черен шоколад - 100 г
пудра захар „Сладея“ - 3 с.л.

Начин на приготвяне

Приготвяне на млечния крем:
Смесете в голяма купа цеденото мляко и сладкото. Разбъркайте добре, докато сместа стане кремообразна.

Приготвяне на яйчния крем:
Пригответе втория крем като смесите 800 мл от прясното мляко заедно с маслото, захарта и ванилията. Разбъркайте внимателно и оставете сместа да заври.

После разбийте яйцата заедно с остатъка от млякото и брашното, докато млякото леко се охлади.

Излейте внимателно яйчената  смес при сместа от мляко, масло, захар и ванилия, като бъркате непрекъснато. Продължете да разбърквате, докато се сгъсти.

Оставете крема да се охлади. Разбърквайте го от време на време, за да не хване коричка.

Приготвяне на тортата:

Започнете с яйчния крем, като сложите в подходящ съд тънък слой от него. Върху крема наредете бисквитите една до друга. Покрийте бисквитите с яйчен крем, а върху него добавете от крема със сладкото. Повторете процедурата за всеки слой от тортата.
Направете последния слой като редувате двата вида крем. Оставете тортата да стегне за няколко часа,след което я украсете с настърган черен шоколад, а отгоре я поръсете с пудра захар.

Сподели:

Ягодово Тирамису

Необходими продукти

ягоди - 400 г
маскарпоне - 100 г
течна сметана с 35% масленост - 200 мл
бяла кристална захар Сладея - 150 г.
бишкоти - 20 бр.

Начин на приготвяне

Разбийте 100 гр. маскарпоне със 100 гр. захар. С миксер разбийте сметаната на гъст сняг, добавете сместа от маскарпонето и захарта, след което разбийте отново.

Пасирайте 100 г ягоди с 50 г бяла кристална захар „Сладея“.

В стъклен съд или касерола сложете един слой бишкоти и ги полейте с половината пасирани  ягоди.

Отгоре сложете слой с половината от сместа с маскарпоне.

Наредете втори слой бишкоти и полейте с другата част от пасираните ягоди, отгоре сложете останалия крем и загладете повърхността. Сложете в хладилник да се охлади за 1 час.

Останалите 300 г пресни ягоди, нарежете по дължина на тънки парчета, поставете върху десерта за украса и го върнете в хладилника, където да престои още два часа.

Сподели:

Тирамису

Необходими продукти 

маскарпоне - 200 г
яйца - 2 бр.
бишкоти - 400 г
кафе еспресо - 3 чаши
кафява тръстикова захар Сладея - 120 г
ром или коняк - 2-3 с.л.
какао за поръсване - 2-3 с.л.

Начин на приготвяне

Сварете кафето и го оставете да се охлади. Отделете жълтъците от белтъците на две яйца. Разбийте белтъците с три 3 с.л. захар, докато станат на твърд сняг. След това разбийте и жълтъците с 3 с.л. захар. Към жълтъците добавете маскарпонето и  рома и леко разбъркайте, докато получите еднородна смес. Добавете към сместа разбитите белтъци.

Натопете бишкотите в охладеното кафе и подредете един пласт в стъклен съд или касерола. Излейте крема и сложете нов ред  бишкоти, докато станат по 3 пласта от двете. Последният слой поръсете с какао. Сложете в хладилник да стегне добре и да се охлади, най-добре  за 10-12 часа.

Сподели: