Сладко от череши

Необходими продукти:

почистени бели или червени череши - 4 кг
бяла захар Сладея – 3 кг

Рецептата е на г-жа Десислава Стоилкова-Алексиева. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне

Измитите и почистени череши се поставят в подходящ съд и се посипват с 1 кг захар Сладея. Оставят се да престоят за една нощ за да пуснат сока си. След това се преместват в дълбока тава и към тях се прибавя останалата захар. Сладкото може да се вари във фурна на 180°C, на котлон или на огнището в двора. Важно е да се разбърква от време на време. Когато сладкото придобие желаната гъстота се разпределя в добре измити и сухи бурканчета с винт. Следва стерилизиране – бурканчетата се слагат в дълбока тенджера и се покриват с хладка вода. Съдът се поставя на котлона, а водата трябва да ври около 10-15 минути преди да се отнеме от печката. Бурканчетата със сладкото от череши се изваждат и подсушават, когато са напълно изстинали.

Сподели:

Сладко от кайсии

Необходими продукти:

кайсии - 5 кг
бяла захар Сладея – 2,5 кг
лимонена киселина (лимонтузу) - 10 гр

Рецептата е предоставена от г-жа Пламена Йорданова. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне

Нарежете кайсиите на парченца и ги поръсете със захарта. Понеже количеството е голямо, може да разделите плодовете на две. Оставете ги да престоят за една нощ, за да отделят сока си. Разбъркайте добре цялата смес. Може да сварите сладкото по традиционния начин на котлона, но може да го „опечете“ в дълбока тава във фурната. Термичната обработка продължава до получаването на желаната гъстота. Желателно е да разбърквате редовно с дървена лъжица. В последните 5 минути от варенето, добавете лимонената киселина и разбъркайте отново внимателно. Още горещо, сладкото се премества в чисти и сухи бурканчета, които обръщаме с капачките надолу, за да се запечатат.

Сподели:

Боров мед

Необходими продукти:

60-80 бр. зелени борови шишарки
бяла захар Сладея – 1,5 кг
2,5 л вода
лимонена киселина - 1 пакетче

Рецептата е предоставена от г-жа Татяна Казиска. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне:

Шишарките се измиват внимателно и се цепват връхчетата им на кръст (по желание към тях, може да прибавите същото количество връхчета от бял бор). Слагат се в голяма тенджера и се заливат с водата. Варят се на умерен огън, докато половината количество от водата се изпари. Сместа престоява една нощ и после се прецежда. Към прецедената течност се добавя цялото количество захар Сладея. Вари се до желаната гъстота. Накрая се прибавя лимонената киселина. Още горещ, боровият мед се премества в чисти и сухи бурканчета, които обръщаме с капачките надолу, за да се запечатат.

Съвет:  Най-добре е боровите шишарки да се берат от средата на март до края на юни. Трябва да са много зелени и не по-дълги от 4 см – тогава са меки и лесно могат да се режат с нож.

Сподели:

Френски макарони

Необходими продукти:

За макароните:

белтъци – 3 бр.
кристална захар Сладея – 30 г
бадемово брашно – 125 г
пудра захар Сладея – 125 г
червена сладкарска боя – няколко капки

За пълнежа:

шоколад – 150 г
сладкарска сметана – 50 мл

Начин на приготвяне

За пълнежа:
Пригответе шоколадовия пълнеж като залеете шоколада с 50 мл топла сладкарска сметана. Оставете така за 1 минута, докато се поразтопи шоколада и разбъркайте с телена бъркалка, докато се получи гладък ганаш.

За макароните:
Разбийте 3 белтъка на сняг с миксер. Докато разбивате, добавете 30 г кристална захар „Сладея“. Когато белтъците са добре разбити, добавете пресятото бадемово брашно и 125 г пудра захар „Сладея“. Разбъркайте със силиконова шпатула, внимавайки да не нарушите пухкавостта на белтъците. Разделете сместа на 2. Към едната добавете няколко капки червена сладкарка боя и разбъркайте. Сипете червената и бялата смес в пош, внимавайки да не ги разбъркате. Оформете малки кръгчета върху хартия за печене. След като сте ги оформили, хванете тавата с две ръце от страни, повдигнете на няколко сантиметра и пуснете тавата, за да изкарате въздуха от макароните. Оставете ги да престоят 40 минути, след което ги печете на 140° за 10-12 минути.
Като изстинат напълно, сипете шоколадовия пълнеж в пош и шприцовайте върху половината от макароните, след което ги слепете с другата половина.

Сподели:

Торта с мандарини

Необходими продукти:

яйца – 3 бр.
кристална захар Сладея – 100 г
брашно – 200 г
бакпулвер – 1 пакетче
желатин – 3 пакетчета
сок от вишни -800 мл
обелени и разделени мандарини – 5 бр.

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте белтъците със 100 г кристална захар „Сладея“ докато станат на сняг. Добавете жълтъците и продължете да разбивате, докато стане хомогенна смес. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте с миксера още веднъж, докато се инкорпорира цялото брашно. Сипете сместа в тава и печете на 180° 15 минути.
Залейте желатина със сока от вишни и разбъркайте, докато се разтвори.
Сложете вече изстиналия блат във форма с подвижно дъно и отгоре наредете мандарините. Залейте с желатиновата смес и сложете в хладилник за поне 4 часа.

Сподели:

Панакота

За панакотата:

Прясно мляко – 200 мл
Течна сладкарска сметана – 200 мл
Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Желатин – 1 пакетче

За ягодовия сос:

Ягоди – 150 г
Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Царевично нишесте – 1 ч.л.
Вода – 30 мл

За панакотата:

Сложете прясното мляко, сметаната и 100 г кристална захар „Сладея“ в тенджера на котлона и загрейте на средна температура. Бъркайте с телена бъркалка, докато захарта се разтопи и сместа се затопли (но без да завира). Махнете тенджерата от котлона и сложете пакетчето желатин, предварително разтворено в малко вода. Разбъркайте сместа добре и я сипете във формички. Сложете ги в хладилник за 4 часа или докато стегнат напълно.

За ягодовия сос:

Нарежете ягодите на средно големи парчета и ги сложете в тенджера. Добавете 100 г кристална захар „Сладея“ и 30 мл вода и загрейте на котлона на средна температура. Разбъркайте добре и оставете сместа да заври. След като заври, разтворете царевичното нишесте в 2-3 с.л. вода и го добавете към сместа. Разбъркайте отново и гответе още 3-4 минути, докато ягодовият сос се сгъсти.

Извадете формичките с вече стегналата панакота от хладилника и внимателно ги обрърнете върху чиния. Полейте панакотата с изстиналия ягодов сос и сервирайте.

Сподели:

Бадемов ликьор

Необходими продукти:

сурови бадеми - 50 г
кайсиеви ядки - 50 г
разтворимо кафе - 3 г
пръчка канела - 1 бр.
карамфил - 2-3 пръчици
ванилена захар - 2 с.л.
бяла кристална захар „Сладея” - 1 чаша
гореща вода - 100 мл
водка - 1/2 л

Залейте бадемите с гореща вода. Оставете ги 5 минути и обелете. Запечете ги на сух тиган. Счукайте в хаванче.
Изсипете бадемите в еднолитров стъклен съд. Добавете и кайсиевите ядки. Тях също може леко да счукате в хаванчето.
Пригответе захарния сироп. Залейте бялата кристална захар „Сладея”, ванилената захар и разтворимото кафе със 100 мл гореща вода. Разбъркайте до пълното разтваряне на захарта. Оставете да се охлади до стайна температура и прибавете към ядките.
Добавете водката. Затворете капака на съда плътно.
Приберете на тъмно и хладно за 1 месец.
Прецедете и съхранявайте в стъклени шишета.

Сподели:

Конфитюр от ревен и ягоди

Необходими продукти:

ревен - 800 г
ягоди или малини - 100 г
Лимонов сок - 2 с.л.
Бяла рафинирана захар „Сладея” - 500 г
Ябълков пектин - 20 г
Масло - 50 г
Пълномаслена течна сметана - 100 мл
Ванилия

Почистете ревена и го нарежете на малки парчета. Заедно с ягодите и лимоновия сок го сложете в тенджера и засипете всичко с 400 г от захарта. Загрейте плодовете на слаб огън, докато отпуснат сока си. След като захарта се стопи малко, увеличете силата на огъня. Ревенът и ягодите трябва леко да къкрят, а не да врат със силно кипене.

Разбъркайте пектина с останалата захар и го изсипете при плодовете. Разбъркайте енергично. Варете 5-6 мин., докато ревенът омекне. Пасирайте всичко до получаване на гладко пюре.

Към пюрето прибавете маслото и сметаната. Разбъркайте и кипнете още веднъж. Докато сместа е гореща, я насипете догоре в буркани и веднага затворете с капачки.

Сподели:

Торта Павлова с череши

За целувчената основа:

белтъци - 6
бяла кристална захар ``Сладея`` - 375 г

За топинга:

Пълномаслена сметана - 400 мл
Розова вода - 1 ч.л.

За финал:

Череши - 250 г
Прясно мляко - 1/2 л
Ядливи листа от роза

Загрейте фурната на 150 градуса. Застелете голяма, плитка тава за печене.

За целувчената основа:

Разбийте белтъците с миксер до меки връхчета. Прибавете захарта постепенно като разбивате добре, докато сместа стане гъста и лъскава и по бъркалката остават твърди връхчета. С голяма лъжица или силиконова шпатула сипете половината от белтъците в тавата и оформете блат с диаметър 20 сантиметра. С останалата целувчена основа оформете втори блат. Печете 45 минути. Изключете фурната и оставете блатовете да се охладят на открехната врата.

Точно преди да сервирате сглобете десерта. Разбийте сметаната и добавете в нея розовата вода. Трябва да е с консистенция на нежен крем. Прехвърлете блата в чиния за сервиране. Сложете отгоре малко от сметаната, добавете и втория блат и намажете с останалия крем. Подредете черешите, като костилките са предварително извадени. Оставете няколко череши цели и с дръжки за декорация. Поръсете с шам-фъстък и розови листенца.

Сервирайте веднага.

Сподели:

Торта желе с цветя и плодове

За първия слой с цветя и плодове:

желатин - 20 г
студена вода - 4 с.л.
Компот от круши - 300 мл
Бяла кристална захар „Сладея“ - 4 с.л.
Есенция ванилия - 1 с.л.
Ягоди - 4 бр.
Листенца мента - 1 шепа
Теменужки или други ядливи цветя - 5-6 бр.

За втория млечен слой с бадеми:

Желатин - 20 г
Студена вода - 4 с.л.
Прясно мляко - 1/2 л
Бяла кристална захар „Сладея“ - 1/2 ч.ч.
Заквасена сметана - 200 г
Печени филирани бадеми - 50 г

За първия слой с цветя и плодове:

– Залейте 20 г желатин с 4 с.л. студена вода.

– Затоплете компота от круши на котлон, без да завира.

– Добавете захарта и набъбналия желатин. Бъркайте до пълното разтваряне на желатина.

– Свалете от котлона и добавете есенцията ванилия.

– Оставете сместа да се охлади.

– През това време си подгответе ягодите. Измийте ги, отстранете зелената част и ги нарежете на четвъртинки. Измийте теменужките и листенцата мента.

– В силиконова форма за кекс наредете теменужките, ягодите и листенца мента. Залейте с половината от компота с желатин и приберете в хладилник за 30 минути да стегне.

– Охлаждането на желатина на два пъти ви позволява да постигнете ефект, сякаш плодовете и цветята плуват в безтегловност, а не са изсипани само в единия край на желето.

– Повторете действието като извадите от хладилника формата с вече стегналото желе, наредете остатъка от плодове, мента и цветя и залейте с останалия компот с желатин.

– Приберете в хладилник отново поне за 30 минути.

– През това време пригответе белия млечен слой на тортата.

За втория млечен слой с бадеми:

– Започнете отново с приготвянето на желатина. Накиснете отново 20 г желатин в 4 с.л. студена вода.

– Затоплете на котлон ½ литър прясно мляко – без да завира, добавете ½ ч.ч. бяла кристална захар „Сладея“.

– Добавете и набъбналия желатин и бъркайте докато се разтворят напълно.

– Добавете 50 г печен филиран бадем. Бадемите дават невероятен аромат и текстура на десерта.

– Охладете напълно преди да пристъпите към добавянето му към желирания компот с плодове и цветя.

Когато сглобите целия десерт, оставете в хладилник поне за два часа преди да се опитате да го обърнете и извадите от силиконовата форма.

Сподели: