Барчета с аромат на роза и карамел

овесени ядки - 200 г
кафява захар „Сладея“- 100 г
мед - 170 г
масло - 115 г
морска сол - 1/2 ч.л.
фурми - 20 бр.
розова вода - 2 с.л.
вода - 3 с.л.
микс ядки по ваш избор - 100 г
едър кокосов чипс - 2 с.л.

Смесете меда и захарта в тиган на средна температура до завиране и разтваряне на захарта. Добавете маслото и разбъркайте докато се разтопи напълно.

Прибавете овеса и солта в тази смес. Разбъркайте добре. С помощта на опакото на лъжица оформете блат. За целта използвайте малка тавичка покрита с хартия за печене.

Загрейте фурната на 170°C. Печете точно 20 минути. Охладете напълно преди следващата стъпка.

Разполовете фурмите и отстранете костилките. Залейте ги с водата и ароматизирайте с розова вода. Пюрирайте. Намажете овесения блат с крема от фурми.

Поръсете с микс от ядки (бадеми, орехи, кашу, шамфъстък), семена и кокосов чипс.

Нарежете и поднесете.

Съхранявайте в херметически затварящ се съд в хладилник до 10 дни.

Сподели:

Маслен пай с тиква, ябълка и канела

За масленото тесто:

брашно - 1 1/4 чаша
бяла кристална захар „Сладея“- 1 1/2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
студено масло, нарязано на малки кубчета - 125 г
ледена вода - 1/4 чаша
брашно - 1 кг

За пълнежа:

пюрирана печена тиква - 4 чаши
пюрирани печени ябълки - 1 чаша
бяла кристална захар „Сладея“ - 2/3 чаша
сол - 1/2 ч.л.
канела на прах - 1 ч.л.
смлян джинджифил - 1/2 ч.л.
смлян карамфил - 1 щипка
индийско орехче - 1 щипка
течна пълномаслена сметана - 100 мл

За карамеления топинг:

нерафинирана тръстикова захар “Сладея” - 1/2 чаша
масло - 90 г
течна пълномаслена сметана - 50 мл
сол - 1 щипка
ванилова есенция - 1 ч.л.
разполовени орехи- 1/3 чаша

За масленото тесто

Пригответе тестото за пая, като в голяма купа смесите брашното, солта и захарта. Извадете студеното масло от хладилника, като го нарежете на малки кубчета и оваляйте всяко кубче в брашното. Претрийте с ръка кубчетата масло в брашното, за да се получи ронлива смес. Добавете 1/4 чаша ледена вода от хладилника и замесете тесто. По принцип пропорцията е доста точна, но ако ви седи леко сухо и ронливо тестото, добавете на око 1 с.л. или повече ледено студена вода. Така замесеното маслено тесто увийте в стреч фолио и оставете да си почине в хладилника за 30 минути.

За плънката

Опечете нарязаната на резени тиква и 4-5 ябълки във фурната на 180˚C за 30-40 минути. От готовата опечена тиква и обелените и почистени от семки ябълки, с помощта на кухненски робот или пасатор направете гладко пюре. Нека пропорцията бъде около 2 чаши пюре от тиква и 1 чаша пюре от печени ябълки.

Към пюрето добавете захарта, солта и подправките. Добавете още течна сметана и 3 предварително разбити яйца.

Извадете тестото за пая от хладилника, разточете го върху набрашнена повърхност и оформете красиво краищата за вашия маслен блат. За това количество тесто ще бъде подходяща малка тавичка с размер около 22-23 см диаметър. Покрийте тестото с хартия за печене и изсипете отгоре нещо тежко, като например боб или леща. Това ще попречи на тестото да се надуе в средата и ще остане място за плънката. Печете така на средно ниво във фурната на предварително загрята на 180˚C за 15 минути, отстранете тежестите и допечете още 10-ина минути.

Изсипете плънката в масления блат, печете 15 минути на 200˚C, а след това 40 мин на 170˚C. Много важно е да не изваждате пая направо от фурната, а при вече изключена фурна да го оставите да се охлади постепенно на леко открехната вратичка.

Топингът с орехи се приготвя по следния начин:

В малка тенджерка или касерола на средно висока температура загрейте кафявата захар, маслото, сметаната и солта. Гответе 5 минути. Отстранете съда от огъня, добавете течната ванилия и орехите.

Поднесете с бита сметана и горещ топинг с орехи. Паят може да се съхранява в хладилник до седмица.

Сподели:

Сладко от домати

Продукти:

настъргани на ренде домати - 8 ч.ч.
нерафинирана тръстикова захар “Сладея” - 300 г
меласа - 3 с.л.
ситно настъргана кора от лайм - 1 ч.л.
сок от лайм - 2 бр.
настърган ситно джинджифил - 1 ч.л.
канела - 1/2 ч.л.
карамфил - 1/4 ч.л.
сол - 1 1/2 ч.л.
едросмлян лют червен пипер - 1/4 ч.л.

Начин на приготвяне

Отстранете люспите на доматите като ги потопите за кратко във вряла вода, за да могат да се отстранят по-лесно.

Настържете доматите на едро ренде.

В голяма 5 литрова тенджера смесете настърганите домати, нерафинираната тръстикова захар “Сладея”, меласата, сока и кората от лайм, джинджифила, канелата, карамфила, солта и пипера.

Оставете на силен огън да заври, после намалете температурата и оставете да се готви на слаб огън. Разбърквайте от време на време. Гответе около 1,30-2 часа или докато доматите омекнат, и станат с консистенция на конфитюр.

Когато сладкото ви е готово, приберете го в бурканчета и съхранявайте в хладилник.

Ако искате да съхранявате сладкото за по-дълго време, стерилизирайте бурканчетата, като затворите хубаво капачката и ги поставите за 10-15 минути във вряла вода.

Сподели:

Лесен сладкиш с череши

Продукти:

череши - 250 г
яйца - 2 бр.
кристална захар „Сладея“ - 40 г
кисело мляко - 100 г
олио - 100 мл
ванилия - 1 пакет
сода за хляб - 1 ч.л.
брашно - 250 г
кафява нерафинирана захар „Сладея“ - 1 с.л.
пудра захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Почистете черешите от костилките и ги поръсете с около 50 г от брашното.

Разтворете содата в киселото мляко.

Разбийте яйцата с кристалната захар и прибавете олиото и ванилията. Последователно, с редуване, прибавете киселото мляко и останалото брашно до получаване на еднородна смес.

Към сместа прибавете половината от предварително почистени череши.

Изсипете в подходящ съд, отгоре равномерно подредете останалите череши и ги поръсете с кафява захар.

Печете на 190°C, в предварително загрята фурна, около 35-40 минути. След като изстине, поръсете сладкиша с пудра захар.

Сподели:

Торихас

За топинга:

прясно мляко - 0,5 л
канела - 1 пръчка
настъргана кора от портокал, лайм и лимон - 1 с.л.

За карамелизираната ябълка:

бяла захар - 2 с.л.
ябълка - 1 бр.
масло - 30 г
кафява захар - 2 с.л.

За торихас:

сух козунак, брьош или хляб - 8 резена

За пържене:

яйца за овалване - 3 бр.
олио - 250 мл

За поръсване:

печени лешници - 50 г
бяла захар - 3 с.л.
канела - 1/2 с.л.

Поднесете с:

бял ванилов сладолед - 4 топки
мента - няколко листенца
касис - на вкус

Начин на приготвяне

Торихас обикновено се приготвя около Великден в Испания. За целта се използва сух козунак, брьош или стар хляб. Приготвихме нашите торихас с резени козунак, останали след празника.

 

За топинга:

В 1,5 литрова тенджера кипнете млякото, пръчката канела, настърганите кори от цитрус и две супени лъжици бяла захар. Веднага щом заври, свалете от огъня.

 

За карамелизираната ябълка:

В малък тиган разтопете маслото, добавете кафявата захар и ябълката, обелена и нарязана на кубчета с големина около сантиметър. Гответе до карамелизиране.

 

За торихас:

Пригответе си сух козунак, останал от празника. Отстранете коричките и натопете в прясното мляко. Сложете за 10 минути във фризера.

 

За пържене:

– Разбийте яйцата и ги прехвърлете в плоска чиния.
– Извадете козунака и оваляйте в разбърканите яйца.
– В голям тиган изсипете олиото и го сгорещете до подходяща температура за пържене.
– Потопете в горещото олио и пържете за кратко от всички страни до златисто. Извадете и сложете върху кухненска хартия, за да отстраните излишната мазнина.

 

Пригответе ефектна и ароматна смес за поръсване:

На сух тиган запечете лешниците, докато усетите приятен аромат на печени ядки. Оставете ги да се охладят и ги смелете в кухненски робот. Добавете три супени лъжици бяла захар за повече хрупкавост и половин супена лъжица канела на прах, за да подчертаете още повече присъствието на канела в ястието.

 

За поднасяне:

В подходяща красива чиния наредете първо резените торихас, поръсете с микса от ядки, захар и канела. Добавете топка ванилов сладолед. Украсете с листенца мента, касис и настъргана кора от лайм и лимон.

Сподели:

Крем брюле – класическа рецепта

Необходими продукти

жълтък - 8 бр.
бяла кристална захар Сладея - 200 г
млечна готварска сметана с 36 - 40% масленост - 750 г
прясно мляко (над 3% масленост) - 250 мл
ванилова есенция - 1/2 ч.л.
кафява тръстикова захар Сладея - 100 г

Начин на приготвяне

Разбийте с миксер жълтъците и бялата кристална захар, докато побелеят и се получи гъст крем.

Смесете прясното мляко и сметаната в отделен съд и ги загрейте на слаб котлон. Прецедете сместа върху разбитите жълтъци. Разбъркайте добре, добавете ванилията и разпределете в подходящи термоустойчиви формички.

Изпечете  брюлето и на водна баня като подредите формичките в тавичка и налеете в нея 1-2 пръста вода. След това печете  на 180°C около 20 минути до готовност.

(Кремът се пече, докато стегне добре – подобно на крем карамел).

Когато десертът е готов, извадете формичките и, след като изстинат, ги сложете в хладилника за едно денонощие. Преди да поднесете, поръсете крем брюлетата с кафява захар и ги сложете в загрята само на горен реотан фурна, докато захарта се карамелизира и се образува коричка. Може да постигнете същия ефект и ако използвате сладкарска горелка за карамелизиране на захарта.

Сподели:

Тирамису

Необходими продукти 

маскарпоне - 200 г
яйца - 2 бр.
бишкоти - 400 г
кафе еспресо - 3 чаши
кафява тръстикова захар Сладея - 120 г
ром или коняк - 2-3 с.л.
какао за поръсване - 2-3 с.л.

Начин на приготвяне

Сварете кафето и го оставете да се охлади. Отделете жълтъците от белтъците на две яйца. Разбийте белтъците с три 3 с.л. захар, докато станат на твърд сняг. След това разбийте и жълтъците с 3 с.л. захар. Към жълтъците добавете маскарпонето и  рома и леко разбъркайте, докато получите еднородна смес. Добавете към сместа разбитите белтъци.

Натопете бишкотите в охладеното кафе и подредете един пласт в стъклен съд или касерола. Излейте крема и сложете нов ред  бишкоти, докато станат по 3 пласта от двете. Последният слой поръсете с какао. Сложете в хладилник да стегне добре и да се охлади, най-добре  за 10-12 часа.

Сподели: