Френски макарони

Необходими продукти:

За макароните:

белтъци – 3 бр.
кристална захар Сладея – 30 г
бадемово брашно – 125 г
пудра захар Сладея – 125 г
червена сладкарска боя – няколко капки

За пълнежа:

шоколад – 150 г
сладкарска сметана – 50 мл

Начин на приготвяне

За пълнежа:
Пригответе шоколадовия пълнеж като залеете шоколада с 50 мл топла сладкарска сметана. Оставете така за 1 минута, докато се поразтопи шоколада и разбъркайте с телена бъркалка, докато се получи гладък ганаш.

За макароните:
Разбийте 3 белтъка на сняг с миксер. Докато разбивате, добавете 30 г кристална захар „Сладея“. Когато белтъците са добре разбити, добавете пресятото бадемово брашно и 125 г пудра захар „Сладея“. Разбъркайте със силиконова шпатула, внимавайки да не нарушите пухкавостта на белтъците. Разделете сместа на 2. Към едната добавете няколко капки червена сладкарка боя и разбъркайте. Сипете червената и бялата смес в пош, внимавайки да не ги разбъркате. Оформете малки кръгчета върху хартия за печене. След като сте ги оформили, хванете тавата с две ръце от страни, повдигнете на няколко сантиметра и пуснете тавата, за да изкарате въздуха от макароните. Оставете ги да престоят 40 минути, след което ги печете на 140° за 10-12 минути.
Като изстинат напълно, сипете шоколадовия пълнеж в пош и шприцовайте върху половината от макароните, след което ги слепете с другата половина.

Сподели:

Коледни бисквити Еленчета

Необходими продукти:

течен шоколад – ½ ч.
меко масло – 1 ч.
пудра захар „Сладея“ – ½ ч.
брашно – 2 ч.
смлени орехи – 1 ч.
захарни декорации

Начин на приготвяне

Сложете няколко лъжици течен шоколад върху тава с кухненска хартия, като оставяте по малко разстояние между всяка лъжица шоколад. Сложете тавата в хладилника за около 20 минути, докато шоколадът стегне.

В купа сипете мекото масло и ½ ч. пудра захар „Сладея“ и разбъркайте, докато се смесят. Добавете брашното и орехите и разбъркайте отново, докато се получи маслено тесто. Оформете малки бисквитки от тестото. В средата на всяка бисквитка сложете парче от вече стегналия шоколад и го завийте с ръце, за да се получат топчета. Наредете топчетата върху тава с кухненска хартия и печете на 170° 15 минути. Оваляйте готовите бисквитки в пудра захар „Сладея“ и декорирайте със захарни топчета и течен шоколад, за да се получат лица на еленчета.

Сподели:

Щолен

брашно - 600 г
пудра захар - 100 г
суха мая - 7 г
прясно мляко - 250 мл
карамфил на прах - 1/2 ч.л.
индийско орехче на прах - 1/2 ч.л.
кардамон на прах - 1/2 ч.л.
сол - 1 щипка
ванилия - 2 пакетчета
разтопено и охладено краве масло - 200 г
филирани бадеми -50 г
стафиди - 100 г
сушени кайсии - 50 г
сушени сини сливи - 50 г
сушени череши - 50 г
ром - 40 г
настъргана кора от лимон

Подгответе стафидите и черешите като ги мариновате предварително в 40 г ром. Нарежете на ситно сушените кайсии и сини сливи.

В малка касерола на котлона загрейте маслото докато се разтопи. Оставете го да се охлади напълно преди да го добавите към останалите съставки когато замесвате тестото.

В купичка смесете леко затоплено мляко, 1ч.л. пудра захари маята. Оставете маята да се активира.

В голяма купа пресейте 450 г брашно, добавете солта и ванилията, направете кладенче в брашното и изсипете млякото с мая, маслото, настърганата лимонова кора  и подправките на прах. С ръка замесете меко тесто. Оставете на топло да втаса за 2 часа.

Премесете тестотоато си набрашните повърхността за измесване с останалото брашно. Разстлете тестото и посипете с бадемите, сушените плодове мариновани в ром, ситно нарязаните кайсии и сините сливи. Ако са поседяли достатъчно време в ром, плодовете абсорбират напълно течността. Ако случайно ви е останал ром на дъното, отцедете и добавете само сушените плодове. Завийте на руло и доомесете тестото, оформете щолена и го сложете в тавичка върху хартия за печене. Нека втаса така още един час.

Загрейте фурната на 180°C. Печете точно 1 час.

Извадете, още докато е топъл намажете с разтопено масло и поръсете с пудра захар. Така захарта ще залепне към повърхността и щолена ще изглежда красиво и апетитно.

Сподели:

Черешов пай

За блата:

яйца - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея“- 250 г
кисело мляко - 250 г
олио - 100 мл
ванилия - 2 бр.
брашно - 1 кг
бакплувер - 1 ч.л.

За гарниране:

череши без костилки - 200 г
пудра захар „Сладея“ - 40 г

Начин на приготвяне

В подходящ съд разбийте добре яйцата и захарта. Целта е да се получи еднородна смес, без тя да бъде пухкава. След това добавете киселото мляко и олиото. Разбъркайте внимателно. Време е да прибавите сухите съставки: брашното, бакпулвера и ванилията. Не забравяйте да разбъркате добре след добавянето на всяка от съставките. След това покрийте средна по размер тава с хартия за печене. Получената смес изсипете в предварително подготвената тава. След като излеете сместа, наредете черешите върху нея. Черешите трябва да са без костилки. Когато ги поставяте, не е нужно да оказвате натиск върху тях. Те сами ще потънат в тестото, докато сладкишът се пече. Загрейте фурната на 200°C, след което сложете пая в нея. Времето за печене е около 30 минути. Когато паят се опече, го оставете да изстине. Поръсете сладкиша с пудра захар „Сладея“, след като се охлади.

Сподели:

Сладоледени сандвичи

За ореховите бисквити:

Белтъци - 4 бр.
пудра захар ``Сладея`` - 100 г
фино смлени орехи - 1 чаша
канела - 1 ч.л.
пълнозърнесто брашно - 100 г

За сладоледа с малини:

малини - 1/2 чаша
пудра захар ``Сладея`` - 1 с.л.
лимонов сок - 1 с.л.
бял сметанов сладолед - 200 г

Начин на приготвяне

За да приготвите домашни орехови бисквити, разбийте белтъците с миксер до бяла пухкава пяна. Добавете постепенно пудра захар „Сладея“ и бъркайте докато получите гладък крем. Най-добър резултат ще получите когато белтъците са със стайна температура. Добавете орехите, канелата и брашното. Ако използвате пълнозърнесто брашно за рецептата, ще имате по-груба текстура и по-наситен аромат. Разбъркайте до получаване на меко и лепкаво тесто. Подгответе си тавичка за печене. Постелете хартия за печене и оформете вашите орехови бисквити с помощта на лъжичка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Оставете ги да се охладят напълно преди да ги поднесете в комбинация със сладоледа.

Пригответе сладоледа за вашите летни сладоледени сандвичи по следния начин: оставете сладоледа да се разтопи. Пюрирайте малините, овкусете с 1 с.л. пудра захар „Сладея“ и 1 с.л. лимонов сок. Смесете плодовото пюре и сладоледа, разбъркайте добре. Налейте сместа в пласмасови или картонени чаши за еднократна употреба. Приберете във фризера поне за 3 часа да стегне. Когато сладоледа е в такава чаша, лесно се изважда и реже на филийки с дебелина от около 2.5 – 3 см. Сглобете вашите сладоледени сандвичи като поставите сладоледа между две орехови бисквити и нежно притиснете.

Сподели:

Чийзкейк

За блата:

чаени бисквити - 2 пакета
масло - 100 г

За крема:

крема сирене - 200 г
захар - 200 г
ванилия - 1 пакетче
яйца - 4 бр.

За гарниране:

сладко от боровинки - 1 буркан

Начин на приготвяне

Приготвяне на крема:

Разбийте с миксер крема сиренето заедно със захарта и ванилията. Добавете яйцата и разбийте пак, докато се получи еднородна, гладка смес.

Приготвяне на блата:

Натрошете бисквитите на трохи или разбийте заедно с маслото в блендер. Изсипете ги на дъното на формата и с притискане ги разпределете равномерно в целия съд.

Приготвяне на чийзкейка:

Изсипете крема върху бисквитената основа и печете в предварително загрята на 150°C фурна за 25 минути.

Чийзкейкът е готов, когато краищата са стегнали, а средата леко мърда, като разклатите съда. Намажете със сладко от боровинки или друго по ваш вкус.

След като изстине, сложете в хладилника за около 2 часа.

Сподели:

Лесен сладкиш с череши

Продукти:

череши - 250 г
яйца - 2 бр.
кристална захар „Сладея“ - 40 г
кисело мляко - 100 г
олио - 100 мл
ванилия - 1 пакет
сода за хляб - 1 ч.л.
брашно - 250 г
кафява нерафинирана захар „Сладея“ - 1 с.л.
пудра захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Почистете черешите от костилките и ги поръсете с около 50 г от брашното.

Разтворете содата в киселото мляко.

Разбийте яйцата с кристалната захар и прибавете олиото и ванилията. Последователно, с редуване, прибавете киселото мляко и останалото брашно до получаване на еднородна смес.

Към сместа прибавете половината от предварително почистени череши.

Изсипете в подходящ съд, отгоре равномерно подредете останалите череши и ги поръсете с кафява захар.

Печете на 190°C, в предварително загрята фурна, около 35-40 минути. След като изстине, поръсете сладкиша с пудра захар.

Сподели:

Ягодов сладкиш

За кекса:

ягоди - 250 г
брашно - 180 г
бакплувер - 1 ч.л.
сол - 1 щипка
прясно мляко- 120 г
разтопено масло - 80 г
ампула есенция ванилия - 1 бр.
настъргана лимонова кора - 1 ч.л.
бяла кристална захар „Сладея “ - 180 г

За гарниране:

пудра захар „Сладея“ - 3 с.л.

Начин на приготвяне

Измийте ягодите и ги нарежете на половинки.

Разбийте яйцата с вилица, прибавете прясното мляко, разтопеното (но не горещо) масло, ванилията и захарта.

Ако смесите кафява и бяла захар, сладкиша ще има карамелен цвят, заради кафявата захар. Ако използвате само бяла кристална захар, сладкишът ще се получи с по-светъл цвят.

Смесете брашното със солта и бакпулвера. Пресейте брашнената смес върху яйчената смес и разбъркайте внимателно с дървена лъжица, докато съставките се смесят. Не прекалявайте с разбиването на тестото, достатъчно е да разбърквате, докато поеме брашното. Добавете настърганата лимонова кора.

Изсипете получената смес в подходяща форма, чието дъно е покрито с  хартия за печене. За тази доза тесто може да използвате две кръгли форми с диаметър 18 см.

Подредете отгоре нарязаните ягоди. Печете около 40 минути в  предварително загрятата до  180°C фурна или докато клечка за зъби, забодена в средата, излезе без полепнали трохи.

Извадете от фурната, оставете 5-10 минути във формата, след което извадете сладкиша и го оставете да изстине върху решетка.

След като изстине, го поръсете обилно с пудра захар.

Сподели:

Ронлив бисквитен сладкиш с извара и ягоди

Необходими продукти за пълнежа:

ягоди - 150-200 г

Необходими продукти за блатовете:

бисквити - 350 г
краве или кокосово масло- 120 г

За крема:

извара - 250 г
сметана за разбиване - 200 мл
пудра захар „Сладея“ - 100 мл

Начин на приготвяне

Натрошете бисквитите на възможно най-дребни парченца. Разтопете масло и го излейте при натрошените бисквити. След това разбъркайте добре сместа. Изсипете половината от нея във форма за торта или тава. Приберете сместа в хладилника за трийсетина минути, за да се охлади. Така ще оформите един от блатовете. Междувременно може да подготвите крема.

Смесете изварата със 100 г пудра захар „Сладея“ и ги разбийте добре. За да омекотите вкуса на крема, добавяйте равни порции от сметаната, докато бъркате сместа. След това извадете блата от хладилника и го застелете с половината крем. Нарежете ягодите на дребни парчета и покрийте крема равномерно с тях. Добавете останалата част от крема и подравнете. Следващата стъпка е да добавите остатъка от бисквитената смес. Подравнете сместа. Сега сладкишът е почти готов. Остава само да го приберете за около 3 часа в хладилника, за да стегне.

Сподели:

Ореховки

смлени орехи - 1 ч. ч.
белтък - 3 белтъка
сол - 1 щипка
пудра захар „Сладея“ - 150 г
ванилия - 1 пакетче
лимонов сок - 1/2 ч.л.

Начин на приготвяне

Разбийте белтъците с щипка сол, като предварително добре подсушите купата, в която ще ги разбивате и накрайниците на миксера.

Добавете малко по малко пудрата захар, ванилията и лимоновия сок. Разбивайте, докато се получи твърд сняг.

Добавете внимателно орехите, като разбърквате с дървена лъжица или шпатула.

Сложете хартия за печене на дъното на тава и с лъжица оформете ореховките в желания размер.

Печете в предварително загрята на 150°C фурна за около 25 минути.

Сподели: