Баклава

точени кори - 500 г
орехи - 500 г
белен шам-фъстък - 300 г
печени бадеми - 250 г
масло - 250 г
канела - 2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
индийско орехче - 1 щипка
карамфил - 1 щипка
джинджифил - 1 щипка

За сиропа:

бяла кристална захар „Сладея“- 250 г
мед - 250 г
хладка вода - 200 мл
пресен лимонов сок - 1 ч.л.

Първо пригответе сиропа: в средно голяма тенджера сложете всички съставки и ги сварете на бавен огън. Оставете да се варят така 15-20 минути – колкото повече се редуцира сосът, толкова по-гъст и лепкав ще е сиропът. Оставете го на стайна температура, докато се охлади, а през това време пригответе пълнежа. Докато изстива, сиропът ще се сгъсти допълнително.
Сложете орехите, шам-фъстъка, бадемите, подправките и солта в кухненски робот. Смелете ги до еднородна смес.
Разтопете маслото и си пригответе сладкарска четка. Загрейте фурната на 175°C и намажете с него дъното и стените на тавичка. Останалото масло използвайте за корите. Сложете първата кора на дъното на тавичката. Намажете с масло, след това повторете с още две от корите, като мажете с масло всяка нова кора. Разпределете около 3-4 с. л. от сместа с ядките равномерно върху третата кора. Покрийте с още 3 от корите, като мажете с масло всяка от тях и ги прегъвате или надипляте, за да паснат на размера на тавичката. Сложете отново 3-4 лъжици от плънката. Повтаряйте тази процедура, докато корите свършат. Намажете обилно с масло. Сложете във фурната и печете около 60 минути, докато баклавата стане златиста. Може да нарежете на квадрати или ромбчета предварително, така ще бъде по-сочна отвътре. Извадете баклавата от фурната и я оставете за 5 минути. Нарежете я в желаната форма с остър нож. Залейте, както е гореща, с охладения и сгъстен сироп и се старайте да напоите равномерно навсякъде.
Оставете я за 20 минути да се охлади и след това я оставете за още една нощ в хладилника.

Сподели: