Конфитюр от ревен и ягоди

Необходими продукти:

ревен - 800 г
ягоди или малини - 100 г
Лимонов сок - 2 с.л.
Бяла рафинирана захар „Сладея” - 500 г
Ябълков пектин - 20 г
Масло - 50 г
Пълномаслена течна сметана - 100 мл
Ванилия

Почистете ревена и го нарежете на малки парчета. Заедно с ягодите и лимоновия сок го сложете в тенджера и засипете всичко с 400 г от захарта. Загрейте плодовете на слаб огън, докато отпуснат сока си. След като захарта се стопи малко, увеличете силата на огъня. Ревенът и ягодите трябва леко да къкрят, а не да врат със силно кипене.

Разбъркайте пектина с останалата захар и го изсипете при плодовете. Разбъркайте енергично. Варете 5-6 мин., докато ревенът омекне. Пасирайте всичко до получаване на гладко пюре.

Към пюрето прибавете маслото и сметаната. Разбъркайте и кипнете още веднъж. Докато сместа е гореща, я насипете догоре в буркани и веднага затворете с капачки.

Сподели: