Козунак

За козунака:

яйца - 4 бр.
прясно мляко - 200 мл
бяла кристална захар „Сладея“ - 450 г
брашно - 1 кг
сол - 1 щипка
ванилия - 1 пакет
олио - 1/2 ч.ч.
жива мая - 45 г (едно кубче)
масло - 100 г
стафиди - 250 г

За намазване:

жълтък - 1 бр.
олио - 2 с.л.
бяла кристална захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото мляко, добавете 1 с.л. захар, 1 щипка сол и 3 с.л. брашно. Оставете сместа да втаса.

Разбийте яйцата със захарта и ванилията. Загрейте маслото и олиото, а яйчната смес добавете към втасалата мая. Добавете брашното и маслото и размесете тестото. За да стане по-еластично и гладко, месете около 10 минути с намаслени ръце или използвайте хлебопекарна.
Следващата процедура е разтегляне и сгъване – повтаряйте я, докато в тестото се получат пори. Покрийте с кърпа и оставете да престои поне час и половина. Междувременно, накиснете стафиди за около половин час във вода.

След като изчакате тестото да престои,  го нарежете на 9 равни части.

Вземете едната част и внимателно я разтегнете. Поръсете със стафидите. Навийте на руло и направете същото с още две части. От трите парчета сплетете плитка и я сложете в намазана с мазнина тава.

Повторете същото и с останалите 6 парчета, от които може да оформите още 2 козунака. Оставете тестото да престои  1 час на топло.

След това намажете със смес от жълтък и 2 с.л. олио. Поръсете със захар. Изпечете за около час в предварително загрята до 180°C фурна. Ще разберете дали козунакът е готов с помощта на клечка за зъби.

Сподели: