Крем брюле – класическа рецепта

Необходими продукти

жълтък - 8 бр.
бяла кристална захар Сладея - 200 г
млечна готварска сметана с 36 - 40% масленост - 750 г
прясно мляко (над 3% масленост) - 250 мл
ванилова есенция - 1/2 ч.л.
кафява тръстикова захар Сладея - 100 г

Начин на приготвяне

Разбийте с миксер жълтъците и бялата кристална захар, докато побелеят и се получи гъст крем.

Смесете прясното мляко и сметаната в отделен съд и ги загрейте на слаб котлон. Прецедете сместа върху разбитите жълтъци. Разбъркайте добре, добавете ванилията и разпределете в подходящи термоустойчиви формички.

Изпечете  брюлето и на водна баня като подредите формичките в тавичка и налеете в нея 1-2 пръста вода. След това печете  на 180°C около 20 минути до готовност.

(Кремът се пече, докато стегне добре – подобно на крем карамел).

Когато десертът е готов, извадете формичките и, след като изстинат, ги сложете в хладилника за едно денонощие. Преди да поднесете, поръсете крем брюлетата с кафява захар и ги сложете в загрята само на горен реотан фурна, докато захарта се карамелизира и се образува коричка. Може да постигнете същия ефект и ако използвате сладкарска горелка за карамелизиране на захарта.

Сподели:

Вашият коментар