Крем карамел

Необходими продукти за крема:

яйца - 6 бр.
прясно мляко - 1 л
бяла кристална захар „Сладея“ - 250 г
пакет ванилия - 2 бр.

За карамела:

бяла кристална захар „Сладея“ - 100 г

За декорация:

малини - 50 г

Начин на приготвяне

Пригответе си  купички за крем карамел. Сложете захарта за карамелизиране в загрят съд на котлона заедно с 1 с.л. вода.

Бъркайте, докато се карамелизира, без обаче  да прегаря. Разпредете карамела по дъното на купичките.

Разбийте яйцата с леко затопленото мляко и захарта. По желание  може да прецедите сместа – така крем карамелът ще стане гладък.

Добавете ванилията и разпределете сместа в купичките.

Подредете ги в дълбока тава, долейте вода, така че да стига до малко над средата на формите и сложете да се пече около 40 минути в предварително загрята на 180°C фурна.

Водата не трябва да кипва, защото така крем карамелът може да се пресече. При нужда, по време на печене, долейте още вода в тавата.

Печете, докато кремът леко се зачерви и изключете фурната. Когато започне да хваща коричка, вече е готов.

По желание може да поднесете крем карамела охладен и обърнат в чинийка, като го декорирате с малини.

Сподели:

Вашият коментар