Ликьор със зелени орехчета

Продукти:

зелени орехчета - 40-60 бр.
ракия - 1 л
канела - 1 пакет
карамфил - 5-6 бр.
червено вино - 1,5 л
бяла захар „Сладея“ - 1,5 кг

Начин на приготвяне

Орехите преди да са узрели са идеални за приготвяне на прекрасни кулинарни изкушения като сладка и ликьори. За целата орехчетата се берат от края на май до края на юни. Узряването на орехите зависи от времето през пролетта и от региона.

Нарежете 40-60 зелени орехчета на четири. Сложете ги в добре измит стъклен буркан и залейте с 1 литър ракия. Добре е ракията да е домашна, за да сте сигурни в качеството на алкохола. Добавете 1 пакетче канела и 5-6 пръчици карамфил.

Затвотете плътно и оставте да престои на стайна температура около 1 месец.

Прецедете 3-4 пъти през марля.

Разтворете 1,5 кг. бяла захар „Сладея“ в 1,5 литра червено вино, което ще обогати вкуса и ще внесе допълнителен букет от аромати. Смесете всички съставки.

Налейте ликьора в стъклени бутилки, затворете плътно. Съхранявйте на тъмно и хладно. След около месец ликьорът е готов.

Поднесете в красиви чаши с бучка лед.

Сподели: