Маслен пай с тиква, ябълка и канела

За масленото тесто:

брашно - 1 1/4 чаша
бяла кристална захар „Сладея“- 1 1/2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
студено масло, нарязано на малки кубчета - 125 г
ледена вода - 1/4 чаша
брашно - 1 кг

За пълнежа:

пюрирана печена тиква - 4 чаши
пюрирани печени ябълки - 1 чаша
бяла кристална захар „Сладея“ - 2/3 чаша
сол - 1/2 ч.л.
канела на прах - 1 ч.л.
смлян джинджифил - 1/2 ч.л.
смлян карамфил - 1 щипка
индийско орехче - 1 щипка
течна пълномаслена сметана - 100 мл

За карамеления топинг:

нерафинирана тръстикова захар “Сладея” - 1/2 чаша
масло - 90 г
течна пълномаслена сметана - 50 мл
сол - 1 щипка
ванилова есенция - 1 ч.л.
разполовени орехи- 1/3 чаша

За масленото тесто

Пригответе тестото за пая, като в голяма купа смесите брашното, солта и захарта. Извадете студеното масло от хладилника, като го нарежете на малки кубчета и оваляйте всяко кубче в брашното. Претрийте с ръка кубчетата масло в брашното, за да се получи ронлива смес. Добавете 1/4 чаша ледена вода от хладилника и замесете тесто. По принцип пропорцията е доста точна, но ако ви седи леко сухо и ронливо тестото, добавете на око 1 с.л. или повече ледено студена вода. Така замесеното маслено тесто увийте в стреч фолио и оставете да си почине в хладилника за 30 минути.

За плънката

Опечете нарязаната на резени тиква и 4-5 ябълки във фурната на 180˚C за 30-40 минути. От готовата опечена тиква и обелените и почистени от семки ябълки, с помощта на кухненски робот или пасатор направете гладко пюре. Нека пропорцията бъде около 2 чаши пюре от тиква и 1 чаша пюре от печени ябълки.

Към пюрето добавете захарта, солта и подправките. Добавете още течна сметана и 3 предварително разбити яйца.

Извадете тестото за пая от хладилника, разточете го върху набрашнена повърхност и оформете красиво краищата за вашия маслен блат. За това количество тесто ще бъде подходяща малка тавичка с размер около 22-23 см диаметър. Покрийте тестото с хартия за печене и изсипете отгоре нещо тежко, като например боб или леща. Това ще попречи на тестото да се надуе в средата и ще остане място за плънката. Печете така на средно ниво във фурната на предварително загрята на 180˚C за 15 минути, отстранете тежестите и допечете още 10-ина минути.

Изсипете плънката в масления блат, печете 15 минути на 200˚C, а след това 40 мин на 170˚C. Много важно е да не изваждате пая направо от фурната, а при вече изключена фурна да го оставите да се охлади постепенно на леко открехната вратичка.

Топингът с орехи се приготвя по следния начин:

В малка тенджерка или касерола на средно висока температура загрейте кафявата захар, маслото, сметаната и солта. Гответе 5 минути. Отстранете съда от огъня, добавете течната ванилия и орехите.

Поднесете с бита сметана и горещ топинг с орехи. Паят може да се съхранява в хладилник до седмица.

Сподели: