Панакота

За панакотата:

Прясно мляко – 200 мл
Течна сладкарска сметана – 200 мл
Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Желатин – 1 пакетче

За ягодовия сос:

Ягоди – 150 г
Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Царевично нишесте – 1 ч.л.
Вода – 30 мл

За панакотата:

Сложете прясното мляко, сметаната и 100 г кристална захар „Сладея“ в тенджера на котлона и загрейте на средна температура. Бъркайте с телена бъркалка, докато захарта се разтопи и сместа се затопли (но без да завира). Махнете тенджерата от котлона и сложете пакетчето желатин, предварително разтворено в малко вода. Разбъркайте сместа добре и я сипете във формички. Сложете ги в хладилник за 4 часа или докато стегнат напълно.

За ягодовия сос:

Нарежете ягодите на средно големи парчета и ги сложете в тенджера. Добавете 100 г кристална захар „Сладея“ и 30 мл вода и загрейте на котлона на средна температура. Разбъркайте добре и оставете сместа да заври. След като заври, разтворете царевичното нишесте в 2-3 с.л. вода и го добавете към сместа. Разбъркайте отново и гответе още 3-4 минути, докато ягодовият сос се сгъсти.

Извадете формичките с вече стегналата панакота от хладилника и внимателно ги обрърнете върху чиния. Полейте панакотата с изстиналия ягодов сос и сервирайте.

Сподели: