Печен сладкиш с ябълки и канела

За карамелизираните ябълки:

Кристална захар „Сладея“ – 100 г
Ябълки – 5 бр.

За канеленото руло:

Топло прясно мляко – 240 мл
Суха мая – 2 ч.л.
Яйца– 2 бр.
Меко масло – ¾ ч. + 85 г
Брашно – 500 г
Кристална захар „Сладея“ – 1 ч
Канела – 1 с.л.


За карамелизираните ябълки:
Сипете 100 г кристална захар „Сладея“ в касерола на котлона и загрейте на висока температура. Когато захарта се поразтопи и започне да се образува карамел, добавете в касеролата обелените и изчистени ябълки, нарязани на едри парчета. Разбъркайте добре, за да се покрият ябълките с карамела и гответе още няколко минути, докато захарта напълно се разтопи. Махнете от котлона и сипете карамелизираните ябълки в кръгла тава с подвижно дъно, разпределяйки ги равномерно на един ред по дъното.

За канеленото руло:
Сипете затопленото прясно мляко, 1 с.л. кристална захар „Сладея“ и маята в голяма купа и разбъркайте с телена бъркалка. Добавете яйцата, ¾ ч. меко масло и разбъркайте отново. След това сипете брашното и разбъркайте добре с дървена лъжица, докато се оформи тесто. Оставете тестото да втаса 30 минути, след което го разточете на правоъгълник с дебелина около половин сантиметър. Намажете го с 85 г меко масло и поръсете със сместа от 1 ч. кристална захар „Сладея“ и 1 с.л. канела. Нарежете тестото по дължина на 6-7 равни ивици. Навийте едната ивица по дължина на стегнато руло. Сложете рулото върху началото на следващата ивица и навийте и нея, образувайки по-голямо руло. Сложете го върху началото на следващата ивица и повторете, докато употребите всички ивици и стане канелено руло голямо колкото тавата. Сложете го в тавата върху ябълките. Печете сладкиша на 180° 45 минути. Освободете дъното от формата и обърнете сладкиша върху чиния така, че ябълките да са отгоре.

Сподели: