Пухкави мекици

Необходими продукти

кисело мляко - 200 г
брашно - 500 г
топла вода - 100 мл
жива мая - 20 г
яйца - 1 бр.
сол - 1 ч.л.
бяла кристална захар „Сладея`` - 1 ч.л.
сода за хляб - 1 ч.л.

Начин на приготвяне

Затоплете 100 мл вода и в нея разтворете захарта, маята и солта.
След това в друг съд добавете към киселото мляко содата за хляб и разбъркайте добре, докато млякото не се надигне.
Следващата стъпка е постепенно да смесите водата с киселото мляко. Не забравяйте да бъркате през цялото време.
Към получената смес добавете яйцето. Целта е да получите еднородна смес.
След това в дълбока купа изсипете брашното и направете кладенче в средата. Вътре изсипете сместа внимателно и започнете да месите тестото.

Когато омесите тестото, го оставете да втаса в леко намазнена купа. Така то няма да залепне за нея. Тестото трябва да престои минимум 2 часа. Най-добре е да приготвите тестото още предишната вечер, за да има достатъчно време да втаса добре. Тестото е готово за пържене, когато удвои размера си.

Накъсайте тестото на парчета, след което ги разтеглете с пръсти. След това ги посипете леко с брашно. Последната стъпка е пърженето. Може да ги изпържите в тиган или в добре почистен фритюрник.

Сподели:

Вашият коментар