Сладкиш Негърче

За сладкиша:

кисело мляко - 400 г
хлебна сода - 1 ч.л.
бяла кристална захар „Сладея“ - 280 г
олио - 200 мл
брашно - 280 г
какао - 2 с.л.
ванилия - 1 пакет

За глазурата:

масло - 125 г
бяла кристална захар „Сладея“ - 80 г
какао - 2 с.л.
прясно мляко - 50 мл

Започнете със сместа за тестото. Смесете киселото мляко и содата. Пресейте брашното и го добавете към сместа. Докато разбърквате, прибавете постепенно захарта, какаото, ванилията и олиото. Разбъркайте добре, докато не се получи еднородна смес. След това намажете тавата, в която ще изпечете сладкиша, с олио. Поръсете я с брашно, за да не полепва тестото. Излейте сместа в тавата и я сложете да се пече за половин час. Температурата на фурната трябва да е 180°C. Междувременно подгответе глазурата. В малка тенджера разтопете маслото. Към него добавете какаото и бялата кристална захар „Сладея“. Разбъркайте съставките добре, след което добавете млякото.  Продължавайте да бъркате сместа докато тя се вари. Глазурата е готова, когато сместа се сгъсти. Остава само да залеете изпечения сладкиш с нея. За да бъде негърчето по-сочно, продупчете сладкиша с вилица на няколко места преди да добавите глазурата.

Сподели: