Сладкиш със сладко от вишни

За блата:

брашно - 280 г
сол - 1 щипка
бяла кристална захар „Сладея“ - 40 г
масло - 150 г
яйце - 1 бр.
орехи - 50 г
бадеми - 40 г

За крема:

сладко от вишни - 50 г
вишни без костилка - 500 г
заквасена сметана - 400 г
извара - 200 г
сладкарска сметана - 100 мл
сладкарска сметана - 100 мл
яйца - 2 бр.
яйца - 2 бр.
бяла кристална захар „Сладея“ - 40 г

За поръсване:

пудра захар „Сладея“ - 30 г

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата:

Пресейте брашното на купчинка върху плота, смесете го със солта и 40 г захар и направете кладенче в средата. Нарежете 120 г масло на малки парченца и го разпръснете в брашното. Счупете яйцето в кладенчето от брашно. След това, с ръце, бързо ги омесете на тесто (ако е необходимо, добавете още малко брашно). Оформете тестото на топка, увийте го във фолио и го сложете в хладилника за 30 минути.

Приготвяне на крема:

Разбийте заквасената сметана, изварата и сладкарската сметана с миксер. Добавете последователно яйцата и разбъркайте отново. След това прибавете нишестето и 40 г бяла кристална захар.

Приготвяне на сладкиша:

Вече охладеното тесто разточете до размер малко по-голям от този на формата (за да може да повдигнете ръбче по стените ѝ).

Намажете формата за печене с останалите от сместа за блата 30 г масло, след което я набрашнете, за да не залепва. После покрийте формата за печене с разточеното тесто. Нарежете орехите и бадемите на дребни парчета и поръсете тестото с тях.

Смесете вишните със сладкото от вишни и разпределете  1/4 от сместа върху тестото. Отгоре изсипете сметановия крем и го загладете добре. Върху него сложете останалата смес от вишни.

Печете в загрятата на 180°C фурна около 50 минути, докато добие златисто-кафяв цвят.

Ако сладкишът започне да потъмнява бързо, го покрийте с фолио.

Извадете готовия сладкиш от фурната, оставете го да изстине, след което го поднесете поръсен с пудра захар „Сладея“.

Сподели: