Сладко от диня

Необходими продукти:

пюрирана диня - 6 чаши
бяла кристална захар „Сладея“ - 3 чаши
прясно изцеден лимонов сок - 1/2 чаша
пръчка канела - 1 бр.
пектин на прах - 1 пакет (40 г)

Подгответе динята, като я нарежете на парченца и почистите семките. Пюрирайте с помощта на пасатор.

Използвайте голяма 5 литрова тенджера. Изсипете 6 чаши от диненото пюре в нея. Добавете още 3 чаши бяла кристална захар “Сладея” и половин чаша прясно изцеден лимонов сок.

Оставете сместа да заври. Не забравяйте да разбърквате често, за да не загори на дъното. Варете между 10 и 30 минути.

(Забележка: Колкото по-малко варите динената смес, толкова по-ярък цвят ще има сладкото ви и съответно ще бъде и по-рядко като консистенция. Ако го варите 30 минути и добавите пектин и варите още 5-10 минути ще имате консистенция на желе.)

Добавете прахообразния пектин разтворен с 1 к. ч. вода и варете сладкото още пет минути.

Малък трик: за да се разтвори пектина по-добре, добавете освен вода и малко бяла кристална захар “Сладея”. Разбъркайте –  така няма да останат бучки.

Свалете от огъня и разпределете сладкото в чисти, стерилизирани буркани. Не пълнете бурканчетата догоре. В зависимост от големината на бурканчетата, които използвате, винаги оставяйте около сантиметър празно пространство отгоре.

Избършете горните ръбчета на бурканите и завийте капачките. За бърза консумация може просто да обърнете бурканчетата с горещо сладко с капачката надолу.

Ако искате да съхраните сладкото от диня по-дълго, стерилизирайте. Това става, като сложите бурканчетата със сладко в голяма тенджера с кипяща вода за на 10 минути. Извадете и оставете бурканчета да се охладят напълно.

Най-запалените любители на домашни сладка могат да добавят артистичен щрих, като направят собствени етикети, надписани на ръка, или като облекат капачките в карирани текстилни “шапчици”, завързани с канап или рафия.

Сподели: