Сладко от кайсии

Необходими продукти:

кайсии - 5 кг
бяла захар Сладея – 2,5 кг
лимонена киселина (лимонтузу) - 10 гр

Рецептата е предоставена от г-жа Пламена Йорданова. Благодарим, че я споделихте с нас!

Начин на приготвяне

Нарежете кайсиите на парченца и ги поръсете със захарта. Понеже количеството е голямо, може да разделите плодовете на две. Оставете ги да престоят за една нощ, за да отделят сока си. Разбъркайте добре цялата смес. Може да сварите сладкото по традиционния начин на котлона, но може да го „опечете“ в дълбока тава във фурната. Термичната обработка продължава до получаването на желаната гъстота. Желателно е да разбърквате редовно с дървена лъжица. В последните 5 минути от варенето, добавете лимонената киселина и разбъркайте отново внимателно. Още горещо, сладкото се премества в чисти и сухи бурканчета, които обръщаме с капачките надолу, за да се запечатат.

Сподели: