Сладко от кайсии

Продукти:

Кайсии - 1 кг
бяла кристална захар ``Сладея`` - 500 г
вода - 100 мл
индрише - 4 листенца
лимонтузу - 1 ч.л.
бадеми или кайсиеви ядки - 100 г

Начин на приготвяне

Измийте кайсиите, разполовете ги и отстранете костилките.

Поръсете със захарта и ги оставете да преседят 6 часа.

В тенджера добавете водата, бадемите и индришето, оставете да заври, добавете плодовете със захарта. Гответе сладкото на средно висока температура и разбърквайте леко с помощта на решетъчна лъжица и отстранете образувалата се пяна.

Варете до желаната гъстота. Най-лесно ще се ориентирате, че сладкото е готово като капнете капка от него върху порцеланова чинийка. Капката трябва да запази формата си без да се разлива.

Пет минути преди да свалите сладкото от кайсии от котлона, добавете предварително разбърканото с малко вода лимонтузо.

Още горещо разпределете сладкото в чисти и сухи бурканчета, затворете плътно и обърнете с капачката надолу. Нека останат така до пълното им изстиване.

За по-сигурно може да стерилизирате бурканчетата със сладко за 5 минути във вряла вода.

Сподели: