Торихас

За топинга:

прясно мляко - 0,5 л
канела - 1 пръчка
настъргана кора от портокал, лайм и лимон - 1 с.л.

За карамелизираната ябълка:

бяла захар - 2 с.л.
ябълка - 1 бр.
масло - 30 г
кафява захар - 2 с.л.

За торихас:

сух козунак, брьош или хляб - 8 резена

За пържене:

яйца за овалване - 3 бр.
олио - 250 мл

За поръсване:

печени лешници - 50 г
бяла захар - 3 с.л.
канела - 1/2 с.л.

Поднесете с:

бял ванилов сладолед - 4 топки
мента - няколко листенца
касис - на вкус

Начин на приготвяне

Торихас обикновено се приготвя около Великден в Испания. За целта се използва сух козунак, брьош или стар хляб. Приготвихме нашите торихас с резени козунак, останали след празника.

 

За топинга:

В 1,5 литрова тенджера кипнете млякото, пръчката канела, настърганите кори от цитрус и две супени лъжици бяла захар. Веднага щом заври, свалете от огъня.

 

За карамелизираната ябълка:

В малък тиган разтопете маслото, добавете кафявата захар и ябълката, обелена и нарязана на кубчета с големина около сантиметър. Гответе до карамелизиране.

 

За торихас:

Пригответе си сух козунак, останал от празника. Отстранете коричките и натопете в прясното мляко. Сложете за 10 минути във фризера.

 

За пържене:

– Разбийте яйцата и ги прехвърлете в плоска чиния.
– Извадете козунака и оваляйте в разбърканите яйца.
– В голям тиган изсипете олиото и го сгорещете до подходяща температура за пържене.
– Потопете в горещото олио и пържете за кратко от всички страни до златисто. Извадете и сложете върху кухненска хартия, за да отстраните излишната мазнина.

 

Пригответе ефектна и ароматна смес за поръсване:

На сух тиган запечете лешниците, докато усетите приятен аромат на печени ядки. Оставете ги да се охладят и ги смелете в кухненски робот. Добавете три супени лъжици бяла захар за повече хрупкавост и половин супена лъжица канела на прах, за да подчертаете още повече присъствието на канела в ястието.

 

За поднасяне:

В подходяща красива чиния наредете първо резените торихас, поръсете с микса от ядки, захар и канела. Добавете топка ванилов сладолед. Украсете с листенца мента, касис и настъргана кора от лайм и лимон.

Сподели: