Торта „Дъга“

За блатовете:

масло - 250 г
кристална захар „Сладея “ - 1 чаша
ванилия - 1 пакетче
яйца - 3 бр.
кисело мляко - 1 и ¼ чаша
сода бикарбонат - 1ч.л.
сол - 1 щипка
брашно - 2 чаши
течна сладкарска боя

За крема:

Маскарпоне - 500 г
Заквасена сметана - 600 г
Пудра захaр - 1 чаша
Пакетче ванилия - 1 бр.

Начин на приготвяне

За блатовете:

С помощта на кухненски миксер с приставката за тесто разбъркайте за около з минути първо маслото нарязано на малки кубчета по 1,5 см и бялата кристална захар. Добавете ванилията и яйцата и разбъркайте отново.

В киселото мляко добавете содата бикарбонат. Разбъркайте, за да се активира содата и прбавете към купата със сместа. Не забравяйте и щипка сол, за да подчертаете нежната сладост на вашата торта “Дъга”.

Пресейте брашното и го добавете малко по малко към останалите продукти.

Разбъркайте докато тестото стане гладко и меко, почти с консистенция на кексово тесто,  и разделете на 7 равни части. Оцветете с течна сладкарска боя с цветовете на дъгата – червена, оранжева, жълта, зелена, светло синьо, тъмно синьо и лилаво. Ако искате по-наситени цветове, добавете по-голямо количество боя, а ако предпочитате пастелни – по-малко. Цвета на тестото трябва да изглежда достатъчно наситен преди печенето. Разбира се, в готовите вече изпечени блатове цветовете ще станат още по ярки и впечатляващи.

Намаслете добре 7 тавички за еднократно печене. Размера на тавичката е 22 см. Изсипете и оформете тънки блатове с помощта на опакото на лъжица.

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Печете всеки блат по средата на фурната точно за 10 минути. Не печете прекалено дълго, защото боята по края на формата за печене ще потъмнее и няма да получите този финален цветен завършек, толкова важен за крайния ефект на тортата. Извадете готовите блатове и ги наредете на решетка, за да дишат и да изстинат напълно преди да ги намажете с крем.

За крема:

Пригответе лесен и бърз крем като смесите в голяма купа 500 г Маскарпоне, 600 г заквасена сметана, 1 ч.ч. пудра захар и ванилия. Разбъркайте до идеално гладка текстура.

За поднасяне:

Изберете подходяща красива чиния за вашата многоцветна торта и редувайте блат и крем. Сложете за основа лилавия блат, намажете с крем, после тъмно синия с крем, докато стигнете до червения. Отгоре намажете отново с крем и украсете по ваш избор, според повода и настроението.

Сподели: