Торта желе с цветя и плодове

За първия слой с цветя и плодове:

желатин - 20 г
студена вода - 4 с.л.
Компот от круши - 300 мл
Бяла кристална захар „Сладея“ - 4 с.л.
Есенция ванилия - 1 с.л.
Ягоди - 4 бр.
Листенца мента - 1 шепа
Теменужки или други ядливи цветя - 5-6 бр.

За втория млечен слой с бадеми:

Желатин - 20 г
Студена вода - 4 с.л.
Прясно мляко - 1/2 л
Бяла кристална захар „Сладея“ - 1/2 ч.ч.
Заквасена сметана - 200 г
Печени филирани бадеми - 50 г

За първия слой с цветя и плодове:

– Залейте 20 г желатин с 4 с.л. студена вода.

– Затоплете компота от круши на котлон, без да завира.

– Добавете захарта и набъбналия желатин. Бъркайте до пълното разтваряне на желатина.

– Свалете от котлона и добавете есенцията ванилия.

– Оставете сместа да се охлади.

– През това време си подгответе ягодите. Измийте ги, отстранете зелената част и ги нарежете на четвъртинки. Измийте теменужките и листенцата мента.

– В силиконова форма за кекс наредете теменужките, ягодите и листенца мента. Залейте с половината от компота с желатин и приберете в хладилник за 30 минути да стегне.

– Охлаждането на желатина на два пъти ви позволява да постигнете ефект, сякаш плодовете и цветята плуват в безтегловност, а не са изсипани само в единия край на желето.

– Повторете действието като извадите от хладилника формата с вече стегналото желе, наредете остатъка от плодове, мента и цветя и залейте с останалия компот с желатин.

– Приберете в хладилник отново поне за 30 минути.

– През това време пригответе белия млечен слой на тортата.

За втория млечен слой с бадеми:

– Започнете отново с приготвянето на желатина. Накиснете отново 20 г желатин в 4 с.л. студена вода.

– Затоплете на котлон ½ литър прясно мляко – без да завира, добавете ½ ч.ч. бяла кристална захар „Сладея“.

– Добавете и набъбналия желатин и бъркайте докато се разтворят напълно.

– Добавете 50 г печен филиран бадем. Бадемите дават невероятен аромат и текстура на десерта.

– Охладете напълно преди да пристъпите към добавянето му към желирания компот с плодове и цветя.

Когато сглобите целия десерт, оставете в хладилник поне за два часа преди да се опитате да го обърнете и извадите от силиконовата форма.

Сподели: