Ягодов сладкиш

За кекса:

ягоди - 250 г
брашно - 180 г
бакплувер - 1 ч.л.
сол - 1 щипка
прясно мляко- 120 г
разтопено масло - 80 г
ампула есенция ванилия - 1 бр.
настъргана лимонова кора - 1 ч.л.
бяла кристална захар „Сладея “ - 180 г

За гарниране:

пудра захар „Сладея“ - 3 с.л.

Начин на приготвяне

Измийте ягодите и ги нарежете на половинки.

Разбийте яйцата с вилица, прибавете прясното мляко, разтопеното (но не горещо) масло, ванилията и захарта.

Ако смесите кафява и бяла захар, сладкиша ще има карамелен цвят, заради кафявата захар. Ако използвате само бяла кристална захар, сладкишът ще се получи с по-светъл цвят.

Смесете брашното със солта и бакпулвера. Пресейте брашнената смес върху яйчената смес и разбъркайте внимателно с дървена лъжица, докато съставките се смесят. Не прекалявайте с разбиването на тестото, достатъчно е да разбърквате, докато поеме брашното. Добавете настърганата лимонова кора.

Изсипете получената смес в подходяща форма, чието дъно е покрито с  хартия за печене. За тази доза тесто може да използвате две кръгли форми с диаметър 18 см.

Подредете отгоре нарязаните ягоди. Печете около 40 минути в  предварително загрятата до  180°C фурна или докато клечка за зъби, забодена в средата, излезе без полепнали трохи.

Извадете от фурната, оставете 5-10 минути във формата, след което извадете сладкиша и го оставете да изстине върху решетка.

След като изстине, го поръсете обилно с пудра захар.

Сподели: