Как да направим деня си по-сладък с няколко бучки захар

Няколко бучки захар Сладея в сутрешното кафе или следобедния чай имат невероятното свойство да превърнат приготвянето на напитката в своеобразен ритуал. Повечето от нас свързват бучките захар със сладки моменти от детството  – стъклената купа, пълна с бучки при баба, въпроса „Еднa или две бучки захар?“, който мама задава на приятелките си, докато сервира кафе и всички пакости, които сме правили само, за да си откраднем още един сладък спомен под формата на захарче.

Историята им започва още преди няколко века – през 1840-те, съпругата на Якоб Кристоф Рад – собственик на захарна фабрика в Моравия,  си порязва пръста, докато разрязва голямо парче захар.  Той решава да я зарадва, като превърне традиционните буци захар, характерни за това време, в подходящи за чай парченца, като използва преса. Той патентова изобретението си през 1843 г., но минават няколко десетилетия, преди този метод да се разпространи из Европа – едва през 70-те години на века немския предприемач Ойген Ланген преоткрива бучките захар, като изобретява устройство, което центрофугира разтопената захар, преди да я разреже на малки квадрати.

Малко по-късно – в началото на ХХ век – бучки захар се появяват и на българския пазар, благодарение на ЗАХАРНИ ЗАВОДИ. Първоначално бучките захар на ЗАХАРНИ ЗАВОДИ се произвеждат на няколко етапа – сваряване и сушене на захар,  пресоването ѝ под формата на захарни калеми (такива и до днес се пазят в завода), изсушаване на калемите, сеченето на калемите на бучки,  увиване на бучките в хартия, поставяне на бучките в дървени каси. Днес бучките захар Сладея са единствените, произведени в България. Технологията на производство е обновена, но гаранцията за перфектна доза сладост с всяка бучка Сладея остава непроменена.

Бучките захар Сладея са приятен акцент на всяко парти или домашно събиране и могат да бъдат открити в различни варианти – от бяла и кафява захар и с форма бридж.
Те могат да имат и други приложения, освен подслаждането на различни напитки – можете да ги използвате за декорация на сладкиши или дори в творчеството.

В редовете по-долу ви даваме две идеи за напитки, които ще внесат доза уют във всекидневието ви. Използвайте бучки кафява захар Сладея, които ще ви улеснят при приготвянето им и ще придадат нужната сладост и лек карамелен привкус:

Кафе лате с тиква и подправки

Продукти за една чаша:

2 с.л тиквено пюре
1 еспресо
1-2 бучки кафява захар „Сладея“
150 мл прясно мляко
1/2 ч.л подправки: канела, карамфил, индийско орехче
2 с.л бита сметана

Тиквеното лате е една от онези рецепти, които сякаш носят всички зимни вкусове и аромати в себе си. Напитката придоби огромна популярност в последните години и се сервира на почти всички места, където можете да изпиете чаша кафе в приятна компания. Разбира се, можете да си го приготвите сами у дома вместо обичайното сутрешно кафе или да изненадате цялото си семейство, като им го поднесете вместо капучино или горещ шоколад.
Най-трудоемката задача при изпълнението  на тази рецепта е предварителната подготовка на продуктите. Добрата новина е, че можете да приготвите по-голямо количество, което да държите в хладилника и да използвате тогава, когато ви е нужно.
Главната роля в тази рецепта е отредена на тиквата или по-точно – на тиквеното пюре. За да го направите, трябва да изберете подходяща тиква, като повече за това можете да прочетете тук.
Начините за приготвяне на пюрето са два – да обелите и опечете тиквата до омекване (около 20-25 минути) или да я приготвите на пара за около 15 минути. След топлинната обработка намачкайте тиквата или я пасирайте и добавете канела, джинджифил, индийско орехче и други зимни подправки по ваш вкус.  За да подчертаете аромата им, може да ги загреете в тиган за малко, преди да ги прибавите към пюрето.
Следва еспресото – много важно тук е да приготвите висококачествено и ароматно еспресо. Докато е горещо, прибавете към него няколко бучки кафява захар „Сладея“, която ще му придаде лек карамелен привкус. Докато приготвяте кафето, кипнете и малко мляко, което ще превърне вашето еспресо в лате.
За да сглобите напитката си, изберете висока чаша, на дъното на която сложете малко от тиквеното пюре, след което добавете еспресото и налейте млякото на тънка струя. Украсете с бита сметана и канела.

Пикантен горещ шоколад 

Продукти за една чаша:
150 мл прясно мляко
1-2 бучки кафява захар „Сладея“
50 г тъмен шоколад
1 с.л. какао
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. лют кайенски пипер
бита сметана
натрошени ядки по ваш вкус

Горещият шоколад е най-добрата компания за интересна книга или приятен разговор.  Ако сте фенове на пoдправките и обичате да експериментирате, рецептата за пикантен горещ шоколад е точно за вас.
За да бъде напитката ви неустоима, забравете за готовите смеси и изберете висококачествен тъмен шоколад. Млякото, което ще използвате, също трябва да бъде възможно най-прясно и високомаслено, особено ако заложите на шоколад с по-нисък процент какао.
След като сте се сдобили с перфектния шоколад за вашата напитка, е време да я приготвите. В тази рецепта е трудно да прекалите с шоколада, но в идеалния случай, той трябва да е около 1/3 от цялото количество.
Най-хубавото на рецептата за горещ шоколад е, че не са ви нужни никакви по-специални уреди или прибори. Трябват ви единствено малка тенджера, бъркалка и разбира се, котлон.
Започнете с млякото – затоплете го на високата степен на котлона, но не го оставяйте да кипне, тъй като това ще промени консистенцията му. Докато го затопляте, добавете кафява захар на бучки „Сладея“, канела, индийско орехче и лют кайенски пипер. Добавете начупения шоколад и бъркайте, докато се разтопи напълно, като внимавате да не загори. Ако сте начинаещи в кухнята, можете да избегнете загарянето на шоколада, като излеете горещото мляко с подправките върху него в отделен съд.
След като налеете горещия шоколад в красиви чаши, го декорирайте с разбита сметана, какао на прах и натрошени ядки.

Да ви е сладко!

Вашият коментар