Как да поканим есента в кухнята

Трудно е да спорим, че есента е най-уютният сезон, когато въздухът навън ухае на канела, а топлите златни цветове са навсякъде около нас. Първите студени есенни дни са времето, когато горещото кафе е най-ароматно, а току-що извадените от фурната домашни бисквити са най-вкусни. През есента всички ние влизаме в нов ритъм и по-хладното време ни кара да се върнем в кухнята и да преоткрием домашния уют, като отворим книгите с рецепти за сладкиши след дългата лятна почивка.  Там, за разлика от по-леката храна, която сме хапвали цяло лято, се крият много различни цветни и комплексни ястия, които чакат своя ред на нашата трапеза.  През прохладните месеци, освен че търсим по-засищаща храна с аромат на запечена захар и подправки, много от нас предпочитат да прекарат последните слънчеви дни, наслаждавайки се на природата и всичко, което тя ни предлага. Да отнесеш вкъщи собственоръчно набрана кошница със зрели ябълки, които да превърнеш в сочен сладкиш или да запечеш с малко орехи и мед е един от най-приятните начини да изпратиш лятото и да дадеш нов старт на експериментите в кухнята. Да дадеш поле за изява на майстор-готвача в себе си е повече от лесно сега, когато пазарите и магазините преливат от плодове и зеленчуци в оранжеви, жълти и червени цветове, които веднъж сготвени, стават още по-ярки и ароматни.

За разлика от летните зеленчуци и плодове, есенните са по-питателни и тежки. Те подготвят организма за предстоящата зима, като доставят допълнителна енергия и ценни витамини и минерали. Основните плодове и зеленчуци, които са в сезон през есента са: круши, ябълки, грозде, смокини, дюли, тиква, боровинки, сини сливи, нар, мушмули, червени и зелени чушки, карфиол, артишок, броколи, моркови, зеле, сладки картофи, патладжан, праз, цвекло и кестени.

Оранжевото – цветът на щастието

Оранжевото безспорно е символът на есента – енергичният цвят символизира сила и издръжливост. Спектърът му може едновременно да приповдигне настроението, но и да донесе топъл комфорт у дома, а благодарение на изобилието от полезни вещества, които оранжевите плодове и зеленчуци съдържат, те се отразяват изключително благоприятно при приспособяването към по-ниските температури. Главният „виновник“ за яркия оранжев цвят на есенните плодове и зеленчуци е каротинът, а освен него те съдържат и множество антиоксиданти, витамини и минерали.

Символът на есента – тиквите

Несъмнено царицата на сезона е тиквата, която може да се похвали с безброй приложения в готварството и сладкарството, а освен за готвене в последните години тя се превърна в страхотен начин да декорираме и да внесем празнично настроение у дома си. Най-любопитното за т.нар. „плодов зеленчук“ е, че почти всички части от него се консумират и може да се използва както печен или варен, така и като основна съставка на много вкусни и ароматни сладкиши като меки сладки, класическия за българската кухня тиквеник, кексове, мъфини, чийзкейкове, а дори и в топъл шоколад или кафе. Нещата, за които трябва да следим, когато избираме тиква в магазина, разбира се, зависят от сорта, но какъвто и да е той, тиквата трябва да бъде тежка и твърда, без наранявания и белези по кората. Колкото по-оранжева е тя, толкова повече ценни вещества съдържа.

Кейк със зеленчуци?

В сладкарството през есента можем да използваме и някои необичайни продукти като морковите и сладките картофи. В последните години морковеният кейк се превърна в неизменна част от менюто на всеки любител на сладкишите, но употребата на морковите не спира до тук – те могат да бъдат използвани в чийзкейк, в блатовете и крема на различни торти, в бисквити и сладки. Добре е в магазина да избираме чисти, гладки моркови с ярко оранжев цвят и без тъмни петна. Ако ще ги използвате за сладкиши, можете да следвате следното правило – колкото по-големи са морковите, толкова са по-сладки.
Сладките картофи са друг зеленчук с много и разнообразни приложения в сладкарството. Те са чудесен избор за десерт за феновете на здравословното хранене, тъй като са изключително полезни и могат да заменят някои съставки в различни сладкиши. Естествената сладост в кореноплодния зеленчук се комбинира чудесно с канела, индийско орехче, кафява захар и меласа и може да се използва за сладки, пудинги, понички и пайове. В магазина избирайте сладки картофи с правилна форма и гладка кожа без наранявания, а вкъщи ги съхранявайте на тъмно и хладно място, но не и в хладилника или фризера, тъй като те променят вкуса им.

Зелената страна на есента

Обикновено свързваме зеления цвят с пролетта и лятото, но едни от най-хубавите есенни плодове всъщност са зелени. Te са изключително полезни за подсилване на имунитета преди студените зимни месеци, тъй като са богати на витамини и минерали като калции, желязо, калий и магнезий. В мрачните есенни дни зелените плодове и зеленчуци са изключително ефикасни за приповдигане на настроението, тъй като съдържат голямо количество от витамините Ц, Б и Е, които намаляват умората и укрепват имунната система

Крушите – еднакво вкусни сурови или за десерт

Крушата е един от най-характерните и на пръв поглед обикновени есенни плодове, който с няколко лесни стъпки се превръща в изкушаващо предложение за десерт. В Древен Рим те са присъствали неизменно върху блюдата с плодове, предназначени за най-богатите римляни, а днес ги консумираме предимно сурови, но и консервирани и сушени, в различни десерти и ястия. Крушите са най-вкусни през ноември и могат много лесно да превърнат съдържанието на една чиния от най-обикновено в страхотно за секунди. Есенно- зимните круши са по-трайни, но са много нежни и в магазина трябва да взимаме само най-ароматните и свежи плодове, които са подходящи за салати и директна консумация. Крушите са подходящи за съхраняване в хладилник, но не трябва да се замразяват. Те се комбинират отлично с препечени ядки, други сезонни плодове, сушени червени боровинки, рикота, кленов сироп, карамел и шоколад. Могат да се поднесат печени, пълнени и поширани, както и да се използват за приготвянето на кръмбъл, обърнат кейк, пай, мармалад, тартове и торти.

Кехлибарено и зелено

Гроздето е един от най-ярките представители на есенните плодове.  Освен неустоимо вкусно сурово, гроздето е много подходящо и за редица рецепти. Този невероятно сочен плод предлага множество възможности – може да се консумира под формата на желе, сладко, плодов сок, вино, десерти, а дори и в много солени ястия. Редовната консумация на грозде подсилва паметта и спомага за бързото изхвърляне на токсините от тялото. Най-добре е винаги да купуваме грозде локално и да следим то да е свежо и ярко на цвят, тъй като по този начин ще осигурим неподправен аромат и вкус на сладкишите, за които ще го използваме. Гроздето се комбинира страхотно с маслено тесто, канела и ванилия. Използва се предимно в пайове и кексове, но от него може да се направи и чудесен сок, както и различни сорбета и кремове.

От червено до синьо

През есента яркото розово-червено на летните плодове отстъпва място на питателното червено на ябълките и апетитното синьо на сините сливи и боровинките, които изпълват съзнанието ни с мисли за топли вечери прекарани у дома с чаша ароматен чай и вкусен плодов десерт. Плодовете от червената група са богати на желязо и калий и са чудесни за имунната система, а сините съдържат високи нива на антоцианини –  мощни антиоксиданти, които укрепват организма.

По ябълка на ден…

Едва ли има есенен плод, който по-добре се комбинира с всички други аромати и вкусове на златния сезон от ябълката. Те са чудесни за всяко време на деня и са добър избор както за сладки, така и за солени ястия.  Има стотици сортове ябълки, вариращи от кисели, през сладки, до тръпчиви. Те са на разположение през цялата година, но вкусът им е най-добър в месеците от септември до ноември. Ябълките, които ще отнесем вкъщи, трябва да бъдат твърди, ярки, без никакви тъмни петна и наранявания по кората. За да ги запазите за по-дълго време е добре да ги държите на сухо и тъмно място, като завиете всеки отделен плод във вестник. Когато използвате ябълки за приготвяне на сладкиши, е добре да избирате сортове, които са сладки, но не прекалено, както и такива, които не са много меки и ще запазят формата си при готвене. Ябълките са чудесна съставка за салати, десерти и конфитюри и могат да се приготвят по много начини – печени, сотирани, на пюре или изсушени.  Те се комбинират с подправки като индийско орехче, канела, кардамон и ванилия и могат да се използват в различни десерти като кексове, пайове, кръмбъли, пюрета, желета, компоти, мъфини и др.

2 Comments

Вашият коментар