Как да приготвим перфектния крем за торта

Независимо дали е почетен гост на рожден ден или друг любим празник, тортата е онзи десерт, който винаги приготвяме и поднасяме с много любов на близките си хора. Със сигурност всеки от нас има по една изпитана рецепта, която е приготвял безброй пъти за различни поводи, но опитните кулинари знаят, че в кухнята експериментите са добре дошли, особено щом става въпрос за приготвяне на един толкова специален сладкиш. Разбира се, преди да дадете воля на въображението си, е добре да се запознаете с основни съвети за приготвяне на торта, които можете да видите тук и да обогатите арсенала си от рецепти с няколко класически кремове, с които да допълните нежния вкус на пухкавите си блатове.

По-долу в текста ще се опитаме да направим приключението по-лесно, като ви дадем основни напътствия за приготвянето им.

КЛАСИЧЕСКИ ВАНИЛОВ КРЕМ ЗА ТОРТА

Издържал проверката на времето, вкусът на този крем го прави идеалната основа, към която можете да добавите любими плодове, шоколад и ядки. Освен за торти, този крем е подходящ и за еклери, пайове и много други сладкиши.
Тъй като рецептата за крем изисква много малко продукти, е добре да отделите нужното време, за да подберете възможно най-висококачествените такива. За нея ще ви трябва единствено прясно мляко, захар „Сладея“, краве масло, яйца, брашно (може и царевично нишесте) и разбира се – ванилия. Най-добре е да се сдобиете с домашни продукти и да заложите на ванилена шушулка или есенция, вместо ванилия на прах.
За да избегнете пресичане на някои от продуктите или образуването на бучки, ние ви съветваме първо да загреете 2/3 от млякото, заедно с ванилената шушулка или есенция, като внимавате да не загори. През това време разбийте яйцата със захарта много добре, докато побелеят, като за целта използвате миксер. Прибавете останалото студено мляко и брашното към яйчената смес и отново разбъркайте до хомогенност. За да не се получат бучки, добавяйте брашното на малки дози и разбърквайте след всяка от тях. Тази смес прибавете на много тънка струйка към горещото мляко (от което предварително сте извадили ванилената шушулка), при постоянно разбъркване, докато кремът се сгъсти. След това добавете и маслото, което предварително сте нарязали на малки парченца. Разбъркайте, охладете добре и вашият крем е готов!

ШОКОЛАДОВ КРЕМ ЗА ТОРТА

Според Джулия Чайлд „Всяко парти без торта е просто среща“. Няма как да не се съгласим, особено когато всеки празничен повод става толкова по-тържествен, когато на масата присъства прекрасна шоколадова торта.
Съвършеният шоколадов крем за торта е нежен, кремообразен и лек, а тортите, приготвени с него, се допълват идеално от чаша ароматно кафе.
Макар и да изглежда лесен за приготвяне, шоколадовият крем има своите тънкости, които трябва да се спазват за постигане на идеален краен резултат.  Едва ли ще ви учуди, че най-важната съставка в шоколадовия крем е шоколадът. Изберете висококачествен  кувертюр (шоколад за готвене с по-богато съдържание на какаово масло) или шоколад с високо съдържание на какао. Важно е да го опитате – никога не гответе с шоколад, чийто вкус не харесвате сам по себе си. Кувертюрът е добър избор за крем или за глазура, тъй като придава гладкост и нежна текстура, заради високото съдържание на какао и какаови масла.
При разтопяването на шоколада имате две опции – да използвате микровълнова или да го разтопите на водна баня. Която и да изберете, първо трябва да подготвите шоколада и съдовете, които ще използвате. За целта нарежете шоколада на малки парченца и подсушете всичко, което ще използвате, за да не се пресече. Ако ще разтопявате на водна баня, не забравяйте, че водата не трябва да завира или да попада в шоколада. Ако изберете другата опция, а именно микровълновата,  разтапяйте на около 43-45° С, като разбърквате всяка минута.
Най-лесният шоколадов крем се получава като смесите разтопения шоколад със сметана, масло, пудра захар и аромат по ваш вкус (ванилия, ликьор и др.). Важно е да добавите маслото към горещия шоколад и да ги охладите добре, преди да ги прибавите към останалите продукти. След внимателно смесване трябва да имате гладък и нежен крем, който можете да охладите и да използвате за своята торта.

МАСЛЕН КРЕМ

Масленият крем е толкова вкусен, колкото и звучи. Освен като пълнеж, той е изключително подходящ и за украсяване на торти и мъфини. Тук най-семплите рецепти са най-предпочитани, като обикновено включват краве масло, пудра захар и аромат по желание. Най-предпочитаните и популярни вкусове са шоколад, ванилия, лимон, ягода, кокос и кафе. Разбира се, вие можете да изберете и друг любим вкус, който да подчертае перфектно готовите блатове.
В масления крем няма много съставки, така че продуктите, които избирате за приготвянето му имат огромно значение.  Висококачественото масло е задължително, тъй като специфичният вкус на този крем идва именно от него. Най-добре е да изберете масло от сигурен източник.
Преди да започнете с разбиването, се убедете, че маслото е със стайна температура и е достатъчно меко.
Започнете с разбиване на мекото масло с миксер на най-ниската скорост, а след премахване на всички бучки, добавете и пудрата захар. Много е важно тя да се добавя малко по малко, за да стане кремът гладък и нежен. Задължително е да пробвате след добавяне, за да сте сигурни, че масленият ви крем няма да стане прекалено сладък. Докато разбивате добавете и желаните аромати. Масленият крем е готов тогава, когато придобие текстура на сметана и нежен топящ се вкус.
Преди да пристъпите към сглобяване на тортата, се убедете, че блатовете са напълно изстинали. Ако не са, масленият крем ще се разтопи и тортата ще се разпадне.
Ако се чувствате креативни, можете да оцветите масления крем с безвредна боя за храна и да впечатлите близките си с вкусна торта в ярки цветове.
Масленият крем е и идеална основа за украса с фондан, повече за която можете да научите тук.

Да ви е сладко!

7 Comments

    • Здравейте, благодарим ви за въпроса! Бихме искали да ви помолим за малко повече информация за това кои пропорции по-точно ви интересуват. Поздрави!

    • Здравейте, пропорциите могат да бъдат променяни спрямо вашия вкус, но можете да започнете с пропорция 1:1 на маслото и захарта. Поздрави!

  1. Здравейте. А какви са пропорциите за класическия ванилов крем? Първата рецепта.

  2. Здравейте! Имам въпрос за шоколадовия крем. Маслото, пусрата захар и шоколада кога ги прибавяме към сметаната, преди или след като сме я разбили? И какви са пропорциите?

    • Пухкавата сметана сложете последна в сместа и разбъркайте внимателно.

Вашият коментар