Как да приготвим перфектния плодов пай

Сезонът на празниците вече е тук, а с него и всички прекрасни неща, които го съпътстват – времето, прекарано с близките ни хора, уюта на дома след разходка по снежните улици, празничната украса, вкусната питателна храна и разбира се – неустоимите Коледни десерти с аромат на канела и джинджифил.

Независимо дали имаме свежи плодове под ръка или не, пайът е изключително подходящ за интерпретации десерт и можем да го приготвим дори с крем, орехи или плодове от компот и конфитюр, стига да следваме основните техники, гарантиращи вкусен краен резултат.

Преди да се запознаете с начина на приготвяне на плодов пай се вдъхновете с нашата апетитна рецепта за маслен пай с тиква, ябълка и канела, която можете да видите тук.

Тънкостите на масленото тесто

Най-подходящото тесто за приготвяне на кора за пай е френското маслено тесто. Този вид тесто може да намери своето място в кухнята ви и като основа на тарталети, кишове и пити. Масленото тесто най-често се приготвя от брашно, краве масло, вода и сол. За да избегнем  жилавост и сухота на масленото тесто, е добре да използваме брашно с по-малко съдържание на глутен и да спазваме оптималните пропорции – 5 части брашно към 4 части масло.  Предварителната обработка на продуктите се свежда до пресяване на брашното със солта. Истинската тайна за нежна и хрупкава кора се крие в месенето – продуктите трябва да се смесят така, че парченцата масло да останат ясни различими. За да се постигне това, е много важно продуктите да са добре охладени. Най-добрият начин за месене е френският метод наречен „frisage“, който представлява избутване на сместа с възглавничките на дланите, докато се получи меко, но не лепнещо тесто.  Този вид тесто можете да приготвите и като добавите яйца и захар, като така то става много по-меко и се разточва и оформя по-лесно,  а захарта го прави по-хрупкаво и въздушно след изпичане.
Самите стъпки при омесването са следните:

  1. В дълбок съд се пресява брашното със солта;
  2. Прибавят се захарта и маслото и сместа се стрива с пръсти, докато заприлича на хлебни трохи;
  3. Прибавя се предварително разбитото яйце и вода и сместа се омесва много бързо, само докато съставките се съберат;
  4. Тестото се оформя на топка и се слага да стегне в хладилник за около 20-30 минути;

Хитринките, които ще ви улеснят

При приготвянето на кората за пай е добре да разчитате на изпитани съвети, които ще гарантират успеха на вашия десерт. Всяка опитна домакиня има своите малки тайни при омесването на перфектното маслено тесто и тук ще ви представим няколко от тях:

  • Всички продукти трябва да бъдат студени, като това важи дори и за брашното;
  • За допълнителен аромат и повече ронливост към тестото може да се добавят 1-2 супени лъжици царевично брашно;
  • Водата се добавя по малко към тестото, защото ако се добави цялото количество, то може да стане жилаво;
  • Ако нямате точилка, можете да използвате чиста бутилка от вино за разточване, като предварително премахнете етикета;
  • След като поставите тестото във формата за печене, го охладете още 30 минути в хладилник, което ще предотврати събирането му при печене;

Как да изберем правилния съд

Ако искаме да изпечем истински вкусен плодов пай без загорели краища и напоена с плодов сок кора, съдът в който ще го приготвим трябва да бъде подходящ. Има няколко фактора, които имат значение при избора на съд. Първият от тях е размерът – оптималният диаметър на тавата, в която ще печем е около 22-23 см. Второто нещо, за което трябва да помислим е дали ще печем кората предварително или не. Ако ще печем тестото преди да го напълним с плодовия пълнеж, е добре да използваме алуминиеви форми за печене, тъй като те се затоплят бързо и изстиват също толкова бързо, което ги прави перфектни в случая. Разбира се, трябва да помислим и за пълнежа – ако той изисква по-дълго печене, за предпочитане е да изберем стъклен или керамичен съд, тъй като те загряват бавно и равномерно, а стъклените дори позволяват на начинаещите кулинари да проследяват целия процес.

Тайните на неустоимо вкусния пълнеж

Обикновено, когато говорим за пай, се фокусираме повече върху масленото тесто, защото на пръв поглед то изглежда като най-трудната задача за по-неопитните в кухнята. Но дори и най-вкусната и хрупкава кора за пай, нямаше да бъде същата без подходящ пълнеж. Традиционният американски десерт може да се направи с всякакви плодове и кремове. Оптималният вариант е да използваме плодове, които са в сезон – те се нуждаят от минимум подготовка и усилия и осигуряват страхотен вкус и свежест на десерта. Разбира се, можете да използвате и замразени плодове, но в този случай трябва да се внимава повече, защото влажността в тях може да попречи на равномерното изпичане на кората.
За да бъде пълнежът сочен и вкусен, можете да използвате няколко вида плодове, които се допълват взаимно – например ябълки и праскови. Добре е да избирате плодове с по-високо съдържание на пектин, тъй като той помага на пълнежа да се сгъсти след прибавянето на захар.  Плодове с високо съдържание на пектин са ябълките, кайсиите, крушите и тиквата. Ягодите, черешите и боровинките не съдържат много от желиращото вещество и затова, ако изберем тях за нашия пай, трябва да използваме сгъстител (например царевично нишесте) или да ги приготвим в комбинация с плод, който е с по-високо съдържание на пектин.
Както при приготвянето на кората и при приготвянето на пълнежа има малки тайни, които ще ви улеснят. Някои от тях са:

  • Не използвайте прекалено много захар – пайовете са най-вкусни, когато използваните плодове са с естествената си сладост.
  • Използвайте подправки – Индийско орехче за боровинки, канела за ябълки и карамфил за праскови и кайсии;
  • Подсилете вкуса – Повечето плодови пайове се нуждаят от малко повече киселинност, за да се проясни вкуса. За целта използвайте малко сок или настъргана кора от лимон;
  • Не забравяйте маслото – разпределете малко масло върху пълнежа за по-богат вкус и текстура;

Да превърнем нашия пай в кулинарен шедьовър

Този вид сладкиши обикновено се приготвят с плетеница или фигури от тесто върху пълнежа, така че крайният резултат освен вкусен, е и красив. Украсяването на пай преди изпичане е страхотна възможност да съберете цялото семейство и да развихрите въображението си. По-долу ви предоставяме няколко линка, от които можете да почерпите идеи за декорации:

1. http://www.marthastewart.com/274216/making-decorative-piecrusts#1164582
2. https://www.buzzfeed.com/rachelysanders/23-ways-to-make-your-pie-more-beautiful?utm_term=.hxPmbO49K#.qkLV75wy1
3. https://www.craftsy.com/blog/2013/06/decorative-pie-crust/

Вашият коментар