Как да приготвим перфектния плодов пай

Сезонът на празниците вече е тук, а с него и всички прекрасни неща, които го съпътстват – времето, прекарано с близките ни хора, уюта на дома след разходка по снежните улици, празничната украса, вкусната питателна храна и разбира се – неустоимите Коледни десерти с аромат на канела и джинджифил.

Независимо дали имаме свежи плодове под ръка или не, пайът е изключително подходящ за интерпретации десерт и можем да го приготвим дори с крем, орехи или плодове от компот и конфитюр, стига да следваме основните техники, гарантиращи вкусен краен резултат.

Преди да се запознаете с начина на приготвяне на плодов пай се вдъхновете с нашата апетитна рецепта за маслен пай с тиква, ябълка и канела, която можете да видите тук.

1

Тънкостите на масленото тесто

Най-подходящото тесто за приготвяне на кора за пай е френското маслено тесто. Този вид тесто може да намери своето място в кухнята ви и като основа на тарталети, кишове и пити. Масленото тесто най-често се приготвя от брашно, краве масло, вода и сол. За да избегнем  жилавост и сухота на масленото тесто, е добре да използваме брашно с по-малко съдържание на глутен и да спазваме оптималните пропорции – 5 части брашно към 4 части масло.  Предварителната обработка на продуктите се свежда до пресяване на брашното със солта. Истинската тайна за нежна и хрупкава кора се крие в месенето – продуктите трябва да се смесят така, че парченцата масло да останат ясни различими. За да се постигне това, е много важно продуктите да са добре охладени. Най-добрият начин за месене е френският метод наречен „frisage“, който представлява избутване на сместа с възглавничките на дланите, докато се получи меко, но не лепнещо тесто.  Този вид тесто можете да приготвите и като добавите яйца и захар, като така то става много по-меко и се разточва и оформя по-лесно,  а захарта го прави по-хрупкаво и въздушно след изпичане.
Самите стъпки при омесването са следните:

  1. В дълбок съд се пресява брашното със солта;
  2. Прибавят се захарта и маслото и сместа се стрива с пръсти, докато заприлича на хлебни трохи;
  3. Прибавя се предварително разбитото яйце и вода и сместа се омесва много бързо, само докато съставките се съберат;
  4. Тестото се оформя на топка и се слага да стегне в хладилник за около 20-30 минути;

Хитринките, които ще ви улеснят

При приготвянето на кората за пай е добре да разчитате на изпитани съвети, които ще гарантират успеха на вашия десерт. Всяка опитна домакиня има своите малки тайни при омесването на перфектното маслено тесто и тук ще ви представим няколко от тях:

  • Всички продукти трябва да бъдат студени, като това важи дори и за брашното;
  • За допълнителен аромат и повече ронливост към тестото може да се добавят 1-2 супени лъжици царевично брашно;
  • Водата се добавя по малко към тестото, защото ако се добави цялото количество, то може да стане жилаво;
  • Ако нямате точилка, можете да използвате чиста бутилка от вино за разточване, като предварително премахнете етикета;
  • След като поставите тестото във формата за печене, го охладете още 30 минути в хладилник, което ще предотврати събирането му при печене;

Как да изберем правилния съд

Ако искаме да изпечем истински вкусен плодов пай без загорели краища и напоена с плодов сок кора, съдът в който ще го приготвим трябва да бъде подходящ. Има няколко фактора, които имат значение при избора на съд. Първият от тях е размерът – оптималният диаметър на тавата, в която ще печем е около 22-23 см. Второто нещо, за което трябва да помислим е дали ще печем кората предварително или не. Ако ще печем тестото преди да го напълним с плодовия пълнеж, е добре да използваме алуминиеви форми за печене, тъй като те се затоплят бързо и изстиват също толкова бързо, което ги прави перфектни в случая. Разбира се, трябва да помислим и за пълнежа – ако той изисква по-дълго печене, за предпочитане е да изберем стъклен или керамичен съд, тъй като те загряват бавно и равномерно, а стъклените дори позволяват на начинаещите кулинари да проследяват целия процес.

2

Тайните на неустоимо вкусния пълнеж

Обикновено, когато говорим за пай, се фокусираме повече върху масленото тесто, защото на пръв поглед то изглежда като най-трудната задача за по-неопитните в кухнята. Но дори и най-вкусната и хрупкава кора за пай, нямаше да бъде същата без подходящ пълнеж. Традиционният американски десерт може да се направи с всякакви плодове и кремове. Оптималният вариант е да използваме плодове, които са в сезон – те се нуждаят от минимум подготовка и усилия и осигуряват страхотен вкус и свежест на десерта. Разбира се, можете да използвате и замразени плодове, но в този случай трябва да се внимава повече, защото влажността в тях може да попречи на равномерното изпичане на кората.
За да бъде пълнежът сочен и вкусен, можете да използвате няколко вида плодове, които се допълват взаимно – например ябълки и праскови. Добре е да избирате плодове с по-високо съдържание на пектин, тъй като той помага на пълнежа да се сгъсти след прибавянето на захар.  Плодове с високо съдържание на пектин са ябълките, кайсиите, крушите и тиквата. Ягодите, черешите и боровинките не съдържат много от желиращото вещество и затова, ако изберем тях за нашия пай, трябва да използваме сгъстител (например царевично нишесте) или да ги приготвим в комбинация с плод, който е с по-високо съдържание на пектин.
Както при приготвянето на кората и при приготвянето на пълнежа има малки тайни, които ще ви улеснят. Някои от тях са:

  • Не използвайте прекалено много захар – пайовете са най-вкусни, когато използваните плодове са с естествената си сладост.
  • Използвайте подправки – Индийско орехче за боровинки, канела за ябълки и карамфил за праскови и кайсии;
  • Подсилете вкуса – Повечето плодови пайове се нуждаят от малко повече киселинност, за да се проясни вкуса. За целта използвайте малко сок или настъргана кора от лимон;
  • Не забравяйте маслото – разпределете малко масло върху пълнежа за по-богат вкус и текстура;
3

Да превърнем нашия пай в кулинарен шедьовър

Този вид сладкиши обикновено се приготвят с плетеница или фигури от тесто върху пълнежа, така че крайният резултат освен вкусен, е и красив. Украсяването на пай преди изпичане е страхотна възможност да съберете цялото семейство и да развихрите въображението си. По-долу ви предоставяме няколко линка, от които можете да почерпите идеи за декорации:

1. http://www.marthastewart.com/274216/making-decorative-piecrusts#1164582
2. https://www.buzzfeed.com/rachelysanders/23-ways-to-make-your-pie-more-beautiful?utm_term=.hxPmbO49K#.qkLV75wy1
3. https://www.craftsy.com/blog/2013/06/decorative-pie-crust/

Вашият коментар